Šport

KHL zaradila už siedmy rýchlostný stupeň

KHL

Začala nová sezóna a s ňou aj výdatný seriál priamych prenosov na staniciach Sport1 a Sport2 HD. O čom bude tohtoročný ľadový príbeh? Liga si kladie tradične veľké nároky a rovnako ako sú v Rusku presvedčení o dôležitosti cesty na samotný vrchol klubového hokeja, tak aj dokazujú, že za svojím cieľom pôjdu nech to stojí čokoľvek.

Fakt, že mnoho fanúšikov považuje posledné dve sezóny za zlomové, kľúčové a dokonca zaznievajú aj hlasy o neprekonateľnosti, ostatne rok hviezd NHL je niečo, čo už sa skutočne nemusí opakovať, rovnako tak rekordy v návštevnosti v poslednom play-off, akoby mocných mužov, držiacich svoje prsty na ventiloch ropného zlata, motivoval k dôležitým činom a krokom.  
 
KHL dáva najavo, že sa vlastne nebojí ničoho a už vôbec nie veľkých výziev. Teraz, vo svojej siedmej sezóne, bude mať šancu opäť predviesť, či dokáže ohromiť nielen veľkými vyhláseniami, ale aj činmi a športovou úrovňou. Prichádzajú hviezdy, fanúšikovská základňa sa opäť o niečo rozrástla a aj napriek tomu, že z finančných alebo politických dôvodov odstúpili tri kluby, je reálna šanca posunúť sa opäť o krok ďalej. Do ligy vstúpil v podobe Jokeritu Helsinki, HK Soči a Lady Togliatti nový vietor, ktorý zavial do akcie nové hviezdy. To všetko by malo ligu motivovať a vlastne aj nútiť k sebakultivácii, či už na poli športovom, tak predovšetkým na poli usporiadateľskej virtuozity a precíznosti v práci s vlastnými fanúšikmi. 
 

Nové tváre

KHL je veľmi živorodý organizmus, ktorý má tendencie sa aktívne vyvíjať, prejavovať, kultivovať a prenikať do sŕdc fanúšikov po celom svete. Rok čo rok sa kluby obzerajú po čo možno najzaujímavejších úlovkoch na trhu hráčov. A zatiaľ čo sme v minulosti zažili boom česko-slovenský či kanadsko-americký, tento rok sú in severania. Je to logické, hokejisti zo Švédska a Fínska už nejaký čas dominujú mape tohto športového odvetvia na poli vrcholných medzinárodných podujatí, čo je vidieť. A čo je vidieť, to má KHL rada. Jednou z najvýraznejších tvárí je v novej sezóne Jimmie Ericsson, ktorého ulovil Petrohrad zo Skelleftea. KHL získava v jeho podobe skutočnú hviezdu. Bronzový medailista z posledného svetového šampionátu je v 34 rokoch skvelým vodcom. Je stále pohotový, rýchly a má perfektnú strelu. Hráč, ktorý doteraz zo švédskej ligy nevytiahol päty a podpísal zmluvu s Petrohradom na sklonku kariéry zakúsi prvý zahraničný angažmán. SKA má teda novú silu povedzme do druhej či tretej lajny a ďalšiu silnú osobnosť do kabíny. Otázkou je, čo mu Iľja Kovaľčuk dovolí. V Omsku odfúkol spomienky na nevydarenú sezónu poriadny uragán. Cieľom bolo play-off a víťazstvo v Nadežda Cupe vedenie príliš neuchlácholilo. Tím prechádza rekonštrukciou a obranné rady nie sú výnimkou. Jednou z najvýraznejších posíl je práve dvadsaťpäťročný talent Erik Gustavsson z Philadelphia Flyers. Na beka má len 179 centimetrov, ale neskutočné zrýchlenie, prehľad a dobrú prihrávku. Jeho prednosťou však nie je len podpora ofenzívy, hrá kvalitne aj dozadu, má výborný odhad a vie hrať tvrdo.
 

Česká stopa zostáva vyšliapaná

Kým si českí hokejoví fanúšikovia ťažko zvykajú na fakt, že sa v novej sezóne už neobjavuje klub z ich domoviny, pražský Lev, ktorý vinou odchodu hlavných sponzorov nenaplnil rozpočet potrebný pre účasť v lige, rozosiatej vo všemožných končinách šírej Rusi a priľahlých participujúcich štátov, sa vrhá do akcie viac Čechov, než by sa mohlo spočiatku zdať. Bude nesmierne zaujímavé sledovať, ako sa bude dariť Jiřímu Novotnému v tíme Lokomotivu Jaroslavľ. Klub z Jaroslavli ukázal v minulej sezóne obrovský potenciál. Vybudoval neskutočne silný káder, bez závratných investícií a zbytočného humbuku. Vedenie predviedlo veľký cit, keď hrdo odmietlo veľkorysú ponuku KHL, že si môže vziať po jednom hráčovi z ostatných tímov a dokázalo počas ročnej pauzy zostaviť mašinu drviacu súperov jedného po druhom a podarilo sa jej dôjsť v play-off naozaj ďaleko. Na tom môžu v Jaroslavli stavať a dôjsť ešte ďalej. Partia borcov evidentne dokáže držať pri sebe a bojovať jeden za druhého. To je štýl, ktorý Novotnému sedí a môže odvádzať čiernu prácu pre ďalšieho Leva, Martina Thörnberga, ktorý sa má v drese Loko starať s Plotnikovom o góly.
 
Ďalším tímom vhodným k zvýšenej pozornosti je jednoznačne Atlant, ktorý angažoval hneď dvoch kľúčových Levov, Ondřeja Němca a Petra Vránu. Možno by ste si ich dokázali predstaviť v známejšom klube, ale pre tvorivého beka a dobre korčuľujúceho centra je Atlant optimálnou zastávkou. Jednak z osobného hľadiska, predsa len zázemie Moskvy ponúka jednak komfort a tiež sú relatívne dostupní svojim rodinám, a potom tiež z hľadiska športového. Atlant sa netají tým, že chce prežiť v tejto sezóne výrazný progres a jednoznačne postúpiť do play-off. Obaja českí hráči by mali dostať veľa priestoru.
 
Michal Vondrka predĺžil so Slovanom Bratislava zmluvu do 30. 4. 2015. V bratislavskom klube pôsobí aj Tomáš Netík, Tomáš Mojžíš a novo aj Václav Nedorost. Lukáš Kašpar oblieka dres Jugry Chanty Mansijsk. Vladimír Sobotka má za úlohu gólovo povzbudiť upadajúci Omsk a v Čeľabinsku je možné vidieť snajpera Martina Růžičku spolu Jánom Bulisom, ktorý si svojou kvalitnou dlhoročnou službou zariadil kapitánske céčko. A nesmieme zabúdať ani na Čecha s píšťalkou. Do KHL zamieril aj popredný český hokejový rozhodca Antonín Jeřábek, ktorý sa predstavil na tohtoročných olympijských hrách v Soči i na majstrovstvách sveta v Minsku. Celkovo sa predstaví divákom Sport1 a Sport2 HD v priamych prenosoch 29 českých hokejistov.

KHL

Šport
Foto Profimedia.cz
pondelok 15. 9.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC