Šport

Jakub Voráček: NHL kraľuje kladniansky rodák

Jakub Voráček
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 na Skylink Live TV Sledovať

Jeho Flyers stále bojujú o postup do play-off, Jakub Voráček však v polovici základnej časti stojí osamotený na vrchole tabuľky kanadského bodovania.

Narodil sa 15. augusta 1989 a svoju hokejovú kariéru začínal, ako celý rad ďalších českých talentov, v kolíske zvanej Kladno. Za tamojší HC Rabat nastúpil v sezóne 2005/06 k prvému extraligovému zápasu, onedlho sa ale sťahoval za more. Počas angažmánu v tíme Halifax Mooseheads, pôsobiaci v juniorskej súťaži QMJHL sa dostal do hľadáčika skautov NHL. A aby nie, veď vo svojej prvej sezóne sa stal absolútnym nováčikom roka QMJHL, keď v sedemdesiatjeden zápasoch nazbieral neuveriteľných 110 bodov, čo samozrejme stačilo na víťazstvo kanadského bodovania súťaže. Svoj talent potvrdil aj v nasledujúcej sezóne, preto si ho potom v drafte 2007 ako celkovo siedmu voľbu mohli vybrať Modrokabátnici z Columbusu. 
 

Každý rok lepší a lepší

Voras, ako znie Jakubova prezývka, prežil podarenú prvú sezónu v najlepšej súťaži sveta, v ktorej odohral až na dve výnimky všetky stretnutia. Vo svojom premiérovom ročníku nazbieral tridsaťosem kanadských bodov. Z desiatich najvyššie draftovaných hráčov toho roku sa darilo lepšie len chicagskému Patrickovi Kaneovi, prvej voľbe draftu 2007 (72 bodov) a edmontonskému Samovi Gagnerovi (42 bodov), voľbe číslo šesť.
 
O Voráčkovi s obľubou hovorili experti za morom, že dozrieva ako dobré víno. S každou ďalšou sezónou svoje štatistiky vylepšoval. V prvých troch ročníkoch chýbal Columbusu iba v piatich zápasoch a patril k istotám tímu. 
 

Stretnutie s Jágrom

O zisk Stanley Cupu mohol poriadne zabojovať v sezóne 2011/12, keď bol v lete vymenený za Jeffa Cartera do Philadelphie Flyers. O týždeň neskôr Letci podpísali ročný kontrakt s Jaromírom Jágrom, a tak sa obaja kladnianski rodáci zišli v jednej kabíne.
 
Sľubne vyvíjajúcu sa sezónu ešte okorenil pikantný súboj s odvekými rivalmi z New Yorku Rangers v rámci novoročného Winter Classic, ktoré sa odohralo 2. januára 2012 v Citizens Bank Parku vo Philadelphii. Rangers vtedy zvíťazili 3:2. Flyers postúpili do play-off z piateho miesta východnej konferencie, v prvom kole si v dramatickej sérii poradili s favorizovanými Tučniakmi z Pittsburghu, potom ale v semifinále konferencie nestačili na New Jersey Devils. Do vyraďovacích bojov sa Jakub Voráček pozrel ešte o dva roky neskôr, v siedmom zápase prvého kola ale jeho tím podľahol budúcemu vicemajstrovi – New York Rangers.
 
Jakuba Voráčka stretlo počas jeho kariéry množstvo úspechov. V roku 2006 získal na MS osemnásťročných bronzovú medailu, o rok neskôr sa stal najlepším nováčikom QMJHL. Má zlato zo svetového šampionátu v Nemecku 2010, bronz z majstrovstiev sveta o rok neskôr. V roku 2013 bol ocenený trofejou Bobbyho Clarka, ktorá je každoročne udeľovaná najužitočnejšiemu hráčovi Philadelphie Flyers. Počas výluky v NHL si vyskúšal aj Kontinentálnu hokejovú ligu, keď si na dvadsaťtri zápasov obliekol dres pražského Leva a prilákal do holešovickej Tipsport Areny tisícky divákov. V minulom roku si splnil svoj sen reprezentovať Českú republiku na zimných olympijských hrách. 
 

Tohtoročná súhra s Girouxom 

Po odchode rázneho kouča Lavioletta, ktorého vystriedal Craig Berube, sa vo Philadelphii zmenilo veľa vecí. Hviezdny Claude Giroux k sebe dostával množstvo parťákov, až spolupráca s Jakubom Voráčkom však priniesla letcom vytúžené ovocie.
Hneď od začiatku tohto ročníka prilákala ich bezchybná spolupráca pozornosť hokejovej verejnosti, keď sa dvojica ryšavých rytierov v oranžových dresoch postarala o šnúru jedenástich zápasov, v ktorých bodovala. Giroux zaznamenal päť strelených gólov a dvanásť nahrávok, Voráček ešte o jednu asistenciu viac. Nebolo pochýb o tom, že obaja tento rok budú ašpirovať na víťaza kanadského bodovania.
 
Tento ročník kanadskoamerickej hokejovej ligy je za svojou polovicou a bližšie k onomu víťazstvu má momentálne rodák z Kladna, ktorý v štyridsiatich piatich zápasoch nazbieral päťdesiatdva kanadských bodov za sedemnásť gólov a tridsaťpäť asistencií. O štyri body za ním zaostáva hneď štvorica hráčov: Tyler Seguin z Dallasu, Malkin z Pittsburghu, Tyler Johnson obliekajúci dres Tampy Bay a práve Voráčkov kolega Giroux.
 
Na úspechy elitnej formácie ale bohužiaľ nedokážu nadviazať ďalšie útočné lajny, prípadne defenzíva, a tak sa Flyers nachádzajú až na smutnom dvanástom mieste východnej konferencie. Pre nasledujúce sezóny však majú Flyers rozhodne na čom stavať. Súhra Voráčka s Girouxom uhranula celú NHL a možno sme práve teraz svedkami zrodu novej nerozlučnej hokejovej dvojice, o ktorej sa bude hovoriť ešte dlho po tom, čo už žiadna NHL nebude. Pri zrode dvoch legiend jedného z najtradičnejších tímov NHL, ktorého dres obliekali takí borci, ako napríklad Bobby Clarke, Ron Hextall, Eric Lindros, alebo Simon Gagne.

NHL

Šport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 štvrtok 5. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC