Šport

French Open tradične na Eurosporte

Aréna Roland-Garos

Prvý ročník sa konal v roku 1891 pod názvom Championnat de France. To už je naozaj dlhoročná tradícia. V súčasnosti sa vďaka svojim parametrom – pomalému antukovému povrchu či absencii tiebreaku v rozhodujúcej sade zápasu – radí grandslam French Open medzi najťažšie tenisové súťaže na svete. A Eurosport pri tom tradične nebude chýbať.

Pravidelne druhý grandslamový turnaj sezóny sa už od roku 1928 hrá v rozľahlej tenisovej aréne Stade Roland-Garros v susedstve Bouloského lesíku. Eurosport predstaví French Open vo veľkorysej ponuke, dokonca najširšej v histórii – diváci uvidia už kvalifikáciu a žrebovanie hlavnej súťaže.

Opäť budeme vysielať NAŽIVO na oboch kanáloch (až 16 hodín denne), od tohto roka navyše na Eurosporte 2 s väčším zameraním na českých tenistov a tenistky, než bývalo zvykom. Internetový prehrávač Eurosport Player predstaví rozsiahle vysielanie zo všetkých kurtov, čím sa tiež podstatne zvyšuje možnosť sledovať českých tenistov a tenistky.

Hlboko do sveta French Open zavedie divákov tradičný magazín Game, Set and Mats. Slávny švédsky tenista Mats Wilander pozve k aktuálnym rozhovorom všetky tenisové hviezdy a predstaví svoje analýzy jednotlivých zápasov. Jeho spolupracovníkmi budú o. i. aj bývalé svetové jednotky John McEnroe a Chris Evertová, ktoré taktiež rozšírili tím Eurosportu. Kouč Sereny Williamsovej Patrick Mouratoglou vtiahne divákov do taktických a technických zákutí tenisu v magazíne The Coach. Aj česká redakcia Eurosportu predstaví divákom tenisových hostí, ktorí spestria vysielanie. Hlavnou expertkou na českej verzii bude pravidelne v prvej časti hracieho dňa Sandra Kleinová.

„Exkluzívne“ len pre českých a slovenských divákov budú pripravené štatistiky Break2Win k vybraným zápasom. Produkty Break2Win sú unikátne nástroje pre analýzu tenisových zápasov určené nielen pre hráčov a trénerov, ale pre všetkých, ktorí chcú mať hru štatisticky pod kontrolou, presne rozpoznať silné a slabé stránky každého hráča. Break2win predstaví Jiří Kašpar a zameria sa na popredných českých a svetových hráčov Berdycha, Kvitovú, Nadala, Federera, Djokoviča atď. Česká redakcia pripravuje pre divákov vedomostnú súťaž o licencie B2W.

O prekvapenie v turnaji sa budú chcieť postarať borci hostiteľskej krajiny, ktorí majú v prvej dvadsiatke štyroch zástupcov, ale na domáci úspech čakajú predlhý čas, ich posledným „mušketierom“, ktorý dokázal Roland Garros ovládnuť, sa stal v roku 1983 Yannick Noah. Na parížskom grandslame zanechali výraznú stopu aj československí tenisti. Hneď trikrát vyhral turnaj Ivan Lendl, pred ním dvakrát Jan Kodeš. Posledným československým zástupcom vo finále bol v roku 1992 Petr Korda. V ére samostatnej Českej republiky sa ešte žiadny český reprezentant neprebojoval do finále. French Open zostáva jediným grandslamovým turnajom, ktorý nikdy nedokázal vyhrať suverén posledných rokov Novak Djokovič, hoci trikrát bojoval vo finále o titul. Experti sa zhodujú, že ak sa mu tento rok konečne podarí ovládnuť parížsku antuku, nikto ho nezastaví v ceste za celoročným grandslamom. Vôbec najväčším počtom titulov v tzv. Open ére sa pýši Rafael Nadal – na Roland Garros triumfoval deväťkrát. Aj on však pripustil, že so súčasným Novakom Djokovičom je preťažké akokoľvek merať sily.

V pavúku ženskej dvojhry je tradične pole favoritiek širšie. Veľkým otáznikom je forma svetovej jednotky Sereny Williamsovej. Vlani americká tenistka porazila vo finále Luciu Šafářovú (jedinou československou či českou víťazkou French Open je Hana Mandlíková), antuka ale nikdy nepatrila k jej obľúbeným povrchom a navyše je v roku 2016 doteraz bez turnajového titulu.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

French Open

Šport
Foto Eurosport
pondelok 16. 5.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC