Šport

Fotbal: Až na krv alebo slávné El Clásico

El Clásico

V najznámejšej športovej hre na svete niet prestížnejšieho zápasu než je súboj medzi Barcelonou a Realom Madrid. Medzi dvoma odvekými rivalmi ale spor nezostáva len pri futbale, oba celky totiž reprezentujú istú časť španielskych dejín. Slávne derby má teda aj politický podtext.

Od prvopočiatkov španielskeho futbalu dochádza k zúrivým bojom medzi dvoma regiónmi – Katalánskom a Kastíliou. Madrid je hlavným mestom Španielska, Real sa zaraďuje k španielskemu nacionalizmu, pre mnohých predstavuje aj éru tvrdého diktátora generála Franca, čo barcelonskí nemôžu prekusnúť. Už oddávna sa patriotickí Katalánci stavajú proti Madridu, a teda aj zvyšku Španielska. V uliciach tu len ťažko narazíte na fanúšika Realu, a tak je táto nesmrteľná rivalita markantnejšia než kdekoľvek inde na svete. 
 

Čo symbolizujú Real a Barca?

Za čias španielskej totality predstavovala Barcelona pre Kataláncov akýsi prostriedok na slobodné vyjadrenie názoru, zatiaľ čo Real Madrid bol vnímaný ako klub, ktorý sa na výslnie dostal len vďaka generálovi Francovi, vodcovi Španielska z Božej milosti. V Madride, hlavnom meste Španielska, sídli kráľovská rodina a vláda. Barcelona je mestom módy, umenia, architektúry a filozofie, a tak niet divu, že Katalánsko je najsamostatnejším regiónom celého Španielska. Kým Madrid je považovaný za centrum kráľovskej moci a sídlo pofrancovskej éry, Katalánsko sa vníma ako symbol demokracie a slobodných myšlienok. Pri El Clásico nikto neostáva neutrálny. Aj fanúšikovia iných tímov zo španielskej najvyššej súťaže sa pripoja k jednej či druhej strane a vyjadria podporu Realu alebo Barce. Podľa prieskumu sa k Realu hlási 33 % Špa-nielov, Barca sa teší priazni 27 %. 
 

Najšialenejší  futbalový prestup

Viac ako tridsať hráčov v histórii nastúpilo za oba celky – Real aj Barcelonu. Taký prestup vždy vyvolá množstvo kontroverzných reakcií a vášnivých diskusií. Jedným z najkontroverznejších prestupov sa stal transfer Luisa Figa, portugalského stredopoliara z Barcy do Realu na prelome storočí. Je to však prestup Alfreda Di Stefana, ktorý si pamätá každý fanúšik. Písal sa rok 1953 a mladučký Argentínčan, obliekajúci dres kolumbijského tímu Millionarios, už bol jednou nohou v Barcelone. Rokovania ale začal komplikovať fakt, že Di Stefano odišiel do kolumbijského tímu protiprávne, a naďalej tak patril svojmu materskému klubu – argentínskemu River Plate. Aj keď teda Barcelona zaplatila požadovanú prestupovú sumu River Plate, kolumbijská strana s prestupom nesúhlasila a požadovala odškodné. 
 
Do vyhroteného sporu tak musela zasiahnuť Národná futbalová federácia ovládaná Francom. Sedemnásťčlenná komisia, zložená z dvanástich zástupcov Realu Madrid, rozhodla šalamúnsky. Di Stefano mal hrať dva roky za Barcelonu a dva roky za Real. Prezident katalánskeho veľkoklubu sa však pod veľkým nátlakom médií práv na hráča vzdal a sám následne odstúpil zo svojej funkcie. Barca prišla o skvelého hráča ako aj o zaplatenú prestupovú čiastku. Real Madrid dobyl po dlhých dvadsiatich rokoch španielsku najvyššiu súťaž a vystriedal Barcelonu na tróne. Alfredo Di Stefano odohral za Biely balet 396 zápasov a nastrieľal 307 gólov.

El Clásico

Šport
Foto Profimedia.cz
nedeľa 22. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC