Šport

Eurosport: domov cyklistiky

Cyklistika

Eurosportu sa právom hovorí „Domov cyklistiky“, to je informácia známa malým aj veľkým cyklistom. A domovom cestnej cyklistiky bude Eurosport aj v roku 2017.

Eurosport bude tento rok – podobne ako v minulých rokoch – vysielať približne 50 cyklistických pretekov, ich zoznam sa každým rokom rozširuje. Cyklistické preteky bude Eurosport vysielať na oboch programoch. Cyklistiku budú aj v tomto roku komentovať Štěpán Straka, Martin Hačecký a Petr Nejedlý.

Eurosport bude tradične vysielať všetky tri Grand Tour, teda Giro d‘Italia, Tour de France a Vueltu. Všetky etapy bude Eurosport vysielať NAŽIVO, navyše pred každou etapou aj po nej sa diváci môžu tešiť na zaujímavé postrehy a analýzy expertov Eurosportu aj aktuálne emotívne rozhovory s hrdinami etáp tesne po dojazde. Na obrazovkách nebudú chýbať ani najslávnejšie klasiky, tzv. Monumenty: Miláno–San Remo, Okolo Flámska, Paríž–Roubaix, Liège–Bastogne–Liége a Okolo Lombardie. Diváci uvidia aj množstvo kratších etapových pretekov, napríklad Paríž–Nice, Okolo Katalánska, Okolo Baskicka, Eneco Tour. Navyše divákov čakajú ešte desiatky atraktívnych jednodňových podnikov, o. i. Strade Bianche, Clasica San Sebastian, Gent–Wevelgem.

Po celú sezónu od februára až do konca októbra si budú cyklistickí fanúšikovia na Eurosporte užívať výkony najlepších českých pretekárov. V dresoch stajní najvyššej kategórie WT budú nastupovať Leopold König, Roman Kreuziger, Zdeněk Štybar, Petr Vakoč, Jan Bárta a Ondřej Cink. Ďalšia pätica bude jazdiť za prokontinentálne stajne – Daniel Turek, Jan Hirt, František Sisr, Michal Schlegel a Karel Hník. Českí cyklistickí fanúšikovia sa teda majú na čo tešiť, dúfajme, že aj tento rok im urobia cyklisti takú radosť, ako vlani Zdeněk Štybar na Tirreno–Adriatico, Leopold König na Vuelte, Petr Vakoč na Brabantskom šípe a Jan Hirt na Okolo Rakúska.

Najbližšie Cyklistické preteky na Eurosporte

od 31. januára / Okolo Dubaja 
od 1. februára / Okolo Valencie 
od 15. februára / Okolo Andalúzie 
od 23. februára / Okolo Abu Dhabi 
25. februára / Omloop Het Nieuwsblad 
od 26. februára / Kuurne–Brusel–Kuurne 
1. marca / GP Le Samyn 
4. marca / Strade Bianche 
od 5. marca / Paríž–Nice 
od 8. marca / Tirreno–Adriatico 
15. marca / Noekere Kourse 
18. marca / Milán–San Remo 
od 20. marca / Okolo Katalánska 
24. marca / E3 
26. marca / Gent–Wevelgem 
28. marca / Tri dni de Panne

O českej cyklistike sme sa krátko porozprávali s trénerom českej reprezentácie Tomášom Konečným, ktorý podobne ako exmajster ČR Petr Benčík býva občas spolukomentátorom Eurosportu.

Česká cyklistika už má 11 cyklistov v stajniach World Tour a prokontinentálnych stajniach. Stáva sa z ČR cyklistická veľmoc?

Česká cyklistika nepochybne urobila v posledných rokoch obrovský progres. Je to dané aj globalizáciou cyklistiky, ktorá sa otvorila celému svetu aj bývalým krajinám východného bloku. Už to nie je uzavretá spoločnosť. Veľmoc… Ktorá krajina je veľmoc? Pozrite sa na Taliansko, nemajú ani jeden tím World Tour, Španieli majú len jeden. Všetko sa mení, zrazu máme tím z Bahrajnu. Čo českej cyklistike chýba, je väčší tím, ako má Poľsko CCC Sprandi Polkowice, alebo Verva ActiveJet. V minulosti existovala farma stajne Etixx – Quick Step, mladí pretekári v nej zbierali skúsenosti, mali veľkú motiváciu a nakoniec prestúpili do WT ako Petr Vakoč a Michal Schlegel. Z takej farmy je jednoduchšie sa presadiť a ďalej rozvíjať, bolo by fajn, keby sa opäť podarilo taký tím za podpory sponzorov vytvoriť.

Ako často sa pozeráte na cyklistiku na Eurosporte?

Vlastne sa pozerať musím, veď je to aj náplň mojej práce reprezentačného trénera. Ale často sa pozerám zo záznamu, pretože sa preteky na Eurosporte kryjú s našimi pretekmi reprezentácie, alebo U23.

Aký bol Váš najemotívnejší cyklistický zážitok roku 2016?

(Po chvíľke zaváhania…) Tour de l‘Avenir, kde Michal Schlegel bojoval do poslednej etapy o pódium, čo pre mňa ako reprezentačného trénera bolo veľmi emotívne. Tour de l‘Avenir je pre mladých cyklistov, ale jazdí sa na rovnakých tratiach ako Tour de France, cez slávne kopce, napr. Col du Télégraphe, kde som si zaspomínal, ako som cez neho sám kedysi išiel na Tour de France.

A Vaše cyklistické nádeje do roku 2017?

Zdeněk Štybar… Verím, že sa po trochu slabšej sezóne, ktorú si vlani vybral, vráti v klasikách na predné priečky, predovšetkým v pretekoch Paríž–Roubaix. Pre českú cyklistiku je úžasné, že má pretekára, ktorý je jedným z favoritov Paríž–Roubaix a ktorý tieto slávne preteky môže aj vyhrať. A Leopold König… Vracia sa späť do Bory po skúsenostiach, ktoré pozbieral v Sky. Má ambície na pódiové umiestnenia na grandtour. Kombinácia Giro d‘Italia – Vuelta je pre neho hrateľná, má potenciál a veľmi dobre pozná svoje prednosti.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Cyklistické Grand Tour

Šport
Foto Eurosport
utorok 31. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC