Šport

Bundesliga: Opäť na Eurosporte

Bundesliga

Brány najnavštevovanejšej futbalovej súťaže sveta sa opäť otvorili už 14. augusta. Asi máloktorý futbalový fanúšik zaváha a spýta sa: Ktorá to vlastne je? Medzi dvadsiatimi európskymi klubmi s najvyššou priemernou návštevnosťou je deväť nemeckých, taká štatistika nepotrebuje ďalšie vysvetľovanie.

Áno, je to šokujúce – VfB Stuttgart, Borussia Mönchengladbach, Eintracht Frankfurt či Hertha Berlín majú vyššiu návštevnosť než slávni giganti Juventus, Liverpool, Chelsea, Atlético Madrid a AC Miláno. Svetovému rebríčku dominuje Borussia Dortmund, na ktorej domáce zápasy chodí v priemere viac ako 80 tisíc divákov! Atmosféra Bundesligy je strhujúca a práve taký je aj herný štýl klubov v krajine majstrov sveta, hrá sa dopredu, naplno, na góly. Na bundesligové víkendy sa môžu tradične tešiť diváci Eurosportu, na ktorom bude mať Bundesliga v nadchádzajúcej sezóne rovnakú podobu ako v minulom roku, teda päť zápasov každý hrací víkend, navyše pondelkový šláger 2. Bundesligy. A tiež tradičné magazíny – Bundesliga Highlights a Half Time.

V češtine vysiela Eurosport Bundesligu od roku 2009. V sezóne 2015–16 budú bundesligové zápasy na Eurosporte komentovať: Radek Barkman, Radim Bártů, Tomáš Petr, Václav Procházka, Michal Šíma, jediný slovenský kolega Radoslav Vagaský a Jakub Vančura. Pred štartom Bundesligy by sme ich aj Bundesligu radi bližšie predstavili divákom, preto sme im položili niekoľko otázok.


Na ktorom bundesligovom štadióne býva najlepšia atmosféra?

Radim Bártů: V Dortmunde. Alebo v Gelsenkirchene? Alebo v Kolíne? A nie je to jedno? Ruku na srdce, mne ako Čechovi, pripadá atmosféra fantastická vlastne pri každom bundesligovom zápase.


V čom je Bundesliga lepšia ako anglická, španielska či talianska liga?

Radek Barkman: Bundesliga je dlhodobo jednou z najatraktívnejších súťaží v Európe. Je to liga založená na unikátnej fyzickej kondícii hráčov, ktorí v nej pôsobia. V otázke tempa sa s ňou môže rovnať snáď len anglická liga, ale tá nie je taká futbalová. V španielskej lige je tempo málinko nižšie, hoci po technickej stránke sú jej hráči vybavení jedinečne. Talianska liga je z týchto štyroch líg aktuálne najslabšia, hoci najmä Juventus a miestami aj AS Rím ukazujú, že nie všetky tímy hrajú na 0:0. Každopádne Bundesliga je veľmi komplexná súťaž, kde sa všetky vyššie spomenuté atribúty ideálne miešajú.


Dostane sa Borussia Dortmund opäť tesne za Bayern?

Jakub Vančura: Dúfam, že áno, že sa Borussia vráti k výbornej hre a k výsledkom, ktoré budú na Bayern tlačiť. Práve to totiž Mníchovčania potrebujú.
 

Ktorý z českých hráčov v Bundeslige má najväčší potenciál?

Michal Šíma: Kadlec má proti sebe vo Frankfurte veľkú konkurenciu, Hloušek mi prišiel v doterajšom pôsobení nevýrazný, hoci odohral aj dobré zápasy. Ťažko vsádzať tiež na nováčikov Kadeřábka s Klementom, pretože nie je jasné, ako prechod do takejto súťaže zvládnu. Vidím teda asi hlavne dve mená. Gebreho v Brémach, ktorý podáva divácky zaujímavé výkony a ktorého forma na jar išla hore. A najmä Daridu, na ktorého by som asi stavil najviac. Je nesmierne pracovitý a behavý, dokáže úžasne zrýchliť hru. 


Ktorý bundesligový prestup Ťa pred sezónou najviac zaujal?

Tomáš Petr: Aj keď sa to nezdá, v lete bolo na prestupovom trhu v Bundeslige celkom rušno. Veľkou zmenou prešiel Bayern Mníchov. Bastian Schweinsteiger zamieril do Manchestru United a namiesto neho obhajca titulu priviedol za 70 miliónov eur dvojicu Arturo Vidal (Juventus) a Douglas Costa (Šachtar Doneck). Za zmienku stojí aj prestup Maxa Kruseho do Wolfsburgu. Namiesto neho si potom Mönchengladbach kúpil Josipa Drmiča. 

Ktorý bundesligový hráč Ti po odchode do zahraničia bude chýbať?
Václav Procházka: Mnohí by možno na prvom mieste vymenovali Bastiana Schweinsteigera, ktorý zamieril do Manchestru United. Je to prestup, ktorý asi odhalí, nakoľko sú platné úvahy o tom, že je poškodzované DNA Bayernu, ale ak bude niekto naozaj chýbať nielen mne, tak to je niekto úplne iný – Roberto Firmino. Ako exkluzívny tovar si ho kúpil Liverpool v Hoffenheime. 

Bundesliga

Šport
Foto Eurosport
nedeľa 30. 8.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC