Šport

Bundesliga: Jürgen Klopp – Trénerská star z Dortmundu

Jürgen Klopp

Propaguje nové autá, holiace strojčeky aj výhodné účty v bankovej inštitúcii. Trénera Borussie Dortmund Jürgena Kloppa môžete prakticky dennodenne vidieť v televíznych reklamách. Jasný dôkaz toho, aký je štyridsaťsedemročný sympaťák v Nemecku populárny. Čím? Bezprostrednosťou, ofenzívnym futbalom aj výkonmi v televíznom štúdiu.

Pred štartom bundesligovej sezóny tvrdili experti, že na trón sa môže vyhupnúť práve BVB. Lenže v polovici októbra mala Borussia Dortmund na konte len sedem bodov, od zostupových pozícií ju delili len dva dieliky. Po žiadnom krízovom scenári však kluboví bossovia siahať nemuseli. Dobre vedia, aký poklad majú na trénerskej lavičke – Jürgena Kloppa. Je to vlastne prvá kríza, ktorú populárny „Kloppo“ počas šiestich rokov na lavičke Borussie zažíva. Aj keď kríza..., tá naozajstná zatriasla Dortmundom v roku 2005. Dlhy klubu sa vtedy vyšplhali k astronomickej sume 122 miliónov eur a za dverami stál bankrot. 
 

Priviedla ho kríza

Vtedy musel Dortmund pristúpiť na ozdravnú kúru, do úlohy liečiteľa bol obsadený Joachim Watzke, ktorý na poslednú chvíľu odvrátil insolvenciu. Borussia mu vďačí aj za to, že priviedol Jürgena Kloppa. Vedel, že tento chlapík v okuliaroch dokáže výborne pracovať s mladými hráčmi. Neskôr vyšlo najavo, že bližšie ako na lavičku BVB mal do Hamburgu. S klubom bol už dohodnutý, tamojší bossovia si však neboli stopercentne istí a najali si agentúru, aby sledovala Kloppove správanie aj mimo štadión, či bude správnym reprezentantom klubu. Vraj sa im nepáčilo, že si na zápasy oblieka džínsy a občas aj teplákovú súpravu. Sledovanie sa však prevalilo, kouč sa urazil a za chvíľu už podpisoval zmluvu s Watzkeom.
 
Stávka na ofenzívnu kartu vyšla. Na tabuľu v kabíne kouč nikdy nekreslil zostavu, ale iba ju zapĺňal šípkami. Ani jedna šípka nesmerovala k vlastnej bráne. „Ideme vždy proti lopte,“ znie koučovo základné pravidlo. Druhé je ešte prostejšie: behať! 
 
Borussia prakticky v každom zápase súpera ubehá, ako by mala na ihrisku vždy o jedného hráča viac. Výsledok? Dva majstrovské tituly, zisk nemeckého pohára, účasť vo finále Champions League, kam sa Borussia Dortmund kvalifikovala štyrikrát za sebou. 
 
Tento rok si hneď v prvom zápase „zgustla“ na Arsenale. Nič na tom nezmenil ani fakt, že Dortmund pravidelne opúšťajú najväčšie hviezdy. Klopp si vždy dopredu Vytipuje potenciálnych nástupcov.
 

Kosia ich zranenia

Na začiatku tejto sezóny však má Borussia ohromnú smolu na zranenia. Na konte pribudol nezvyčajný počet bundesligových porážok. „Na ihrisku nám chýbajú skúsenosti, ale tie sa vrátia s príchodom chalanov, ktorí už vyliečili zranenia,“ uznal gólman Roman Weidenfeller. Panike neprepadli ani fanúšikovia. Po prekvapivej porážke s HSV zostali po zápase na svojich miestach a hráčov odmenili búrlivým potleskom. Stíhacia jazda sa môže začať. Dortmund sa už vylízal z ďaleko horších lapálií. A navyše má Jürgena Kloppa.

Bundesliga

Šport
Foto Profimedia.cz
piatok 31. 10.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC