Šport

Bundesliga: Bavorský klenot dominuje Bundeslige, znova…

Bundesliga

Rovnako ako v celom Nemecku je aj v Bavorsku šport s guľatou loptou doslova náboženstvom. Od roku 1900 v hlavnom meste Bavorska kope FC Bayern Mníchov.

Začiatky FCB pritom neboli vôbec jednoduché. Bayern hral najprv v oblastnej bavorskej lige, až v roku 1926 prišiel prvý úspech v podobe víťazstva na majstrovstvách južného Nemecka. Prvú celonárodnú trofej potom získal v roku 1932. Po nástupe Adolfa Hitlera sa však vývoj bavorského klubu pozastavil, keď musel tréner i prezident, obaja židovského pôvodu, opustiť krajinu. 
 
Po vojne už „Die Roten“, ako sa Bayernu hovorí, patrili medzi najlepšie kluby v Nemecku. Keď sa v roku 1963 spojili všetky tzv. Oberligy do národnej súťaže, netrvalo dlho a Bayern svoju silu ukázal. Vo svojej prvej sezóne skončil tretí a zvíťazil v nemeckom pohári. Vďaka tomu sa kvalifikoval do Pohára víťazov, ktorý o rok neskôr vyhral. V tretej sezóne v Bundeslige už sa radoval z víťazstva. V tej dobe sa do zostavy začali presadzovať mladé talenty ako napríklad Gerd Müller, Sepp Maier, alebo Franz Beckenbauer, ktorí sa stali legendami FCB. 
 

Dominancia, popularita

FC Bayern Mníchov je v Nemecku vnímaný ako historicky najúspešnejší klub. Aby nie, Bundesligu vyhral celkom dvadsaťštyrikrát. Jeho rival, FC Norimberg, je v počte získaných titulov na druhom mieste, vyhral deväťkrát. Úspechy samozrejme prichádzajú aj v nemeckom pohári a Lige majstrov. Slávny DFB Pokal opanovali modrobieločervení celkom sedemnásťkrát, Pohár majstrov európskych krajín, novo Ligu majstrov potom päťkrát.
 
Dominancia Bayernu naprieč storočím samozrejme prináša nových a nových fanúšikov. Hovorí sa, že Bayern buď milujete, alebo nenávidíte. Podobne ako je to napríklad v prípade Sparty, alebo Barcelony. Z nemeckých tímov má bavorský veľkoklub najväčšiu fanúšikovskú základňu po Európe a vypredáva takmer všetky štadióny, ktoré navštívi. Podľa štúdie nemeckej Sport+Markt je Bayern s 20,7 miliónmi fanúšikov piatym najpopulárnejším klubom v Európe. V Nemecku mu fandí vyše 10 miliónov ľudí.
 
Medzi rokmi 1972–2005 sídlil Bayern na Olympijskom štadióne v Mníchove, v roku 2005 presídlil do novovybudovanej Allianz Arény, ktorej skonštruovanie stálo 340 miliónov eur a ktorej kapacita na ligové stretnutia činí 75 tisíc divákov. Hrať za Bayern je samozrejme obrovská pocta. V Allianz Aréne sú vyobrazené najväčšie hviezdy histórie: Beckenbauer, Müller, Maier, Matthäus, Hoeness, Elber alebo Kahn. V ich stopách teraz kráčajú nové hviezdy, ktoré píšu históriu najslávnejšieho nemeckého klubu.  
 

Mašina na peniaze

Futbalová Sparta dáva na platy hráčov a realizačného tímu 150 miliónov korún ročne. To FC Bayern vypláca na mzdách cez 203 miliónov eur, čo je v prepočte viac ako 5,6 miliardy českých korún. Niet divu, že si Bayern tieto výdavky môže dovoliť, veď v sezóne 2013/2014 predstavovali jeho príjmy 431,2 milióna eur.

Bundesliga

Šport
Foto Profimedia.cz
štvrtok 12. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC