Šport

Buffon alebo Hamšík? Dramatické finále Serie A!

Buffon alebo Hamšík?

Aktuálna sezóna talianskej ligy sa dostáva do záverečnej fázy, ktorá rozhodne, kto získa legendárne Scudetto.

Juventus ho dokázal vybojovať už štyrikrát po sebe a tento rok sa môže zapísať do histórie piatykrát. Znovuzrodený Neapol sa rozpamätal na slávnu éru Diega Maradonu a je v tesnom závese za „Starou dámou“. Dva tímy – jeden majstrovský titul.

Že sa nakoniec bude rozhodovať práve medzi Juventusom a Neapolom, by po rozjazde sezóny dokázal odhadnúť asi len málokto. Juventus zažil historicky najhorší vstup do nového ligového ročníka, keď počas 10 kôl vybojoval len tri výhry. Neapol pre zmenu nevyhral v prvých troch zápasoch a s inkasovanými piatimi gólmi to vyzeralo, že tréner Maurizio Sarri z Empoli nebol tou správnou voľbou.

Stará dobrá mašina s názvom Juve

Prvotné negatívne dojmy však rýchlo vymizli. Juventus v 11. kole rozbehol neskutočnú sériu. Až doteraz neprehral a stratil len dva body za remízu s Bolognou. Každý ďalší zápas zverenci Massimiliana Allegriho dotiahli vždy k víťaznému koncu, čo im pomohlo vyšplhať sa na úplný vrchol tabuľky. Neapol si počínal podobne. Po nevýraznom štarte rozbehol šnúru, ktorá priniesla len dve prehry. Zhodou náhod takisto s Bolognou a neskôr na ihrisku Juventusu.

Ten sa svojou počiatočnou krízou pretĺkal dlhšie. V talianskych médiách sa tradične začalo špekulovať o pozícii trénera Allegriho, forme Paula Pogby a ostatných hviezd. Sami hráči verejne priznali, že podobne ponurú atmosféru v kabíne ešte nezažili. Psychológ Allegri sa nakoniec ukázal byť tým najlepším vodcom do krízového obdobia a zlom vo forme i po mentálnej stránke bol dychberúci.

Nečakané tromfy mesta krásy

Neapol z nepríjemností vytiahol muž s vizážou prísneho pána učiteľa. Maurizio Sarri sa po úvodných nezdaroch rýchlo adaptoval, urobil niekoľko zmien v základnej zostave a svoj obľúbený systém 4-3-1-2 preladil na flexibilný variant 4-3-3. Okrem výsledkov sa okamžite dostavili aj početné komplimenty, ktoré tím chválili za najkrajší futbal, ktorý je momentálne na Apeninskom polostrove možné vidieť.

Priebežné druhé miesto Neapol vybojoval predovšetkým vďaka perfektnej súhre hlavných opôr. Sarri momentálne v základnej zostave nemá slabé miesto, a preto spolieha pravidelne na rovnakú jedenástku. Na hrote má bezkonkurenčnú pozíciu argentínsky bombardér Gonzalo Higuaín, ktorý s 29 ligovými gólmi prežíva najlepšiu sezónu svojej kariéry a v tabuľke strelcov vedie o 15 gólov pred Paulom Dybalom z Juventusu a Carlosom Baccom z AC Miláno.

Zmienku si určite zaslúži aj brazílsky rodák s talianskym pasom, Jorginho. Režisér zo stredu poľa s dokonalou prihrávkou určuje tempo hry a bez neho by mal Marek Hamšík v stredopoliarskom rade ťažkú prácu. Aj preto ho Antonio Conte povolal do talianskej reprezentácie na prípravné zápasy pred európskym šampionátom vo Francúzsku.

Dôveru národného kouča má tiež Lorenzo Insigne. V minulej sezóne sa drobný, technicky založený, útočník trápil a dokonca vypadol zo základnej zostavy. Tento rok ale patrí k dvorným nahrávačom Gonzala Higuaína a spolu so Španielom Josém Callejónom tvoria títo traja jeden z najlepších a najproduktívnejších útokov súťaže.

Stávka na skvelého veterána

Juventus má k dispozícii skúsený a zároveň talentovaný tím. Vyzretosť reprezentuje 38-ročný Gianluigi Buffon, ktorý sa v nedávnom turínskom derby definitívne zapísal do histórie Serie A. Takpovediac na staré kolená dokázal prekonať rekord brankára Sebastiana Rossiho, ktorý v sezóne 1993/1994 udržal čisté konto 929 minút. Buffon hranicu natiahol na 974 minút a dúfa, že to zďaleka nebol vrchol jeho kariéry. Tréner Conte s ním totiž počíta do Francúzska na post jednotky.

Na Eure sa bohužiaľ nemôže ukázať Argentínčan Paulo Dybala. 22-ročný mladík sa stal hlavnou posilou Juventusu pred aktuálnou sezónou a investícia sa vyplatila. Po niekoľkých kolách získal pevné miesto v základnej zostave a bez jeho gólov a kombinačných schopností by Juventus o titul asi nebojoval. Niektorí z talianskych novinárov ho potenciálom prirovnávajú dokonca k Lionelovi Messimu, čo je poklona, ktorá by neurazila nikoho.

Ak Dybala nebude zranený, Juventus by sa teoreticky mal popasovať s náročnými zápasmi, ktoré prinesie záverečná fáza sezóny. Bianconeri sa musia, okrem iného, stretnúť ešte s AC Miláno, Laziom a tiež Fiorentinou. Tá sa chce za každú cenu dostať na tretie miesto zaisťujúce boj o Ligu majstrov. Ale zďaleka nie je sama.

Neapolská výzva

Neapolských futbalistov čaká pre zmenu Internazionale, ktoré v úvode súťaže viedlo a chce nájsť stratenú formu, a tiež mimoriadne dôležitý súboj s momentálne tretím AS Rím. Luciano Spalletti urobil s tímom okolo Edina Džeka doslova divy a pri troche šťastia by AS ešte mohlo atakovať druhú priečku. Ak však tím Maurizia Sarriho uspeje v tomto zápase, oba vedúce kluby sa definitívne oddelia od zvyšku tabuľky.

Nech už to v poslednom kole dopadne akokoľvek, bude to veľká udalosť. Päť titulov v rade môže potvrdiť absolútnu dominanciu Juventusu ako najslávnejšieho talianskeho klubu. Scudetto pre Neapol by znamenalo len tretí majstrovský úspech. Partenopei v Serii A zvíťazili naposledy v roku 1990.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Talianska liga

Šport
Foto Profimedia.cz, Fotolia
piatok 1. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC