Šport

Australian Open: rekordy a české nádeje

Australian Open 2016

Prvý Grand Slam tohtoročnej sezóny ponúkne pod austrálskym slnkom ako vždy výnimočný tenisový zážitok. Čakať môžeme nielen skvelú divácku kulisu a zápasy v extrémnych teplotách ale tiež prelomenie niektorých dlhoročných rekordov. Či sa prepíšu historické tabuľky a či zaboduje niektoré z českých želiezok v ohni, môžete sledovať medzi 18. a 31. januárom na staniciach Eurosport 1 HD a 2 HD.

Lleyton Hewitt: dvadsať a dosť

Tenisový hrdina z Adelaide ukončí po tohtoročnom Australian Open kariéru a stane sa nehrajúcim kapitánom daviscupového tímu protinožcov. Bývalá svetová jednotka a držiteľ 2 grandslamových a 30 titulov ATP svojou 20. účasťou zároveň zaznamená rekord turnaja. Prvýkrát sa tu objavil v roku 1997 ako pätnásťročný, čím sa stal a doteraz je historicky najmladším kvalifikovaným hráčom na dvorcoch Melbourne Parku. Krásnou, ale nepravdepodobnou rozlúčkou by pre neho samozrejme bolo finále, v ktorom naposledy v roku 2005 podľahol v piatich setoch Maratovi Safinovi. Austrália odvtedy na svojho zástupcu v dueli o turnajové víťazstvo čaká.
 

Serena Williams: Grafová na dosah

Súčasná svetová jednotka okruhu WTA sa bude v Melbourne uchádzať už o 22. grandslamový titul kariéry. Vzhľadom na to, že vyhrala štyri z piatich posledných „majors“ a na špici rebríčka sa drží už 151 týždňov v rade, je bez debaty jasnou favoritkou turnaja. Ak uspeje, dotiahne sa v počte gradslamových víťazstiev na legendárnu Steffi Grafovú a iba tri ďalšie ju budú deliť od prekonania absolútneho rekordu 24 finálových triumfov, ktorý drží už vyše 40 rokov Austrálčanka Margaret Courtová. Svoj zápis v histórii tenisu tak môže americká hráčka na Australian Open opäť poriadne zvýrazniť.
 

Novak Djokovič: vládca Austrálie

Číslo 1 dnešného mužského tenisu bude na tohtoročnom Australian Open tiež siahať po rekordoch. 
Ak zvíťazí, získa okrem prize money 2 650 000 USD tiež zdieľaný trón hráča s historicky najviac titulmi z austrálskeho turnaja. Pred srbským dravcom sa otriasajú aj ďalšie štatistiky – v prípade finálového triumfu predĺži svoju neprerušenú sériu turnajových víťazstiev na 16 (začala práve na minuloročnom Australian Open) a dotiahne sa v historických tabuľkách na Björna Borga a Roda Lavera s celkovým počtom 11 grandslamových titulov.
 

Roger Federer: legenda pri chuti

Jediným, kto sa v minulej sezóne dokázal aspoň priblížiť Novakovi Djokovičovi, bol švajčiarsky gentleman kurtov Roger Federer. Priblížiť je správne slovo a bývalá svetová jednotka má Srbovi čo vracať – tri zo šiestich jeho vlaňajších porážok má na svedomí práve Djokovič. Že Švajčiar pre zlepšenie bilancie urobí tento rok maximum, dokladá mimochodom aj pikantné angažovanie „Djokerovho“ priateľa Ivana Ljubičiča na pozíciu kouča. Ten môže novému zverencovi na tohtoročnom Australian Open každopádne pomôcť k dosiahnutiu historického míľnika. Ak postúpi do osemfinále, bude na jeho konte už 300 víťazných grandslamových zápasov, čo doteraz žiadny tenista v dejinách nedokázal. A to je aj pre legendu Federerovho formátu bezpochyby poriadna motivácia…
 

Petra Kvitová: hrozba pre Serenu

Súčasná svetová šestka a najlepšia česká hráčka Petra Kvitová má za sebou skôr priemernú sezónu, v ktorej ju trápili dlhotrvajúce zdravotné ťažkosti. Aj tak ale dokázala prvýkrát postúpiť do štvrťfinále US Open a získať tri tituly okruhu WTA – v Sydney, New Haven a Madride. Práve v semifinále posledného menovaného turnaja sa jej podarila vec, ktorú žiadna iná hráčka v roku 2015 nedokázala – poraziť Serenu Williamsovú v dvoch setoch. Ak teda niekto dokáže prekvapiť a Američanku na tohtoročnom Australian Open ohroziť, mohla by to byť možno práve rodáčka z Bílovca.
 

Tomáš Berdych: čakanie na Grand Slam

Český hráč sa vlani vďaka šiestemu miestu na rebríčku ATP dokázal opäť kvalifikovať na Turnaj majstrov, získať dva okruhové triumfy a tiež sa oženiť s krásnou modelkou Ester Sátorovou. Na opojný pocit víťaza grandslamového turnaja ale tenista pôvodom z Valašského Meziříčí stále čaká. Prečo by toto prekliatie nemohol zlomiť práve na Australian Open 2016? Vlani tu postupom do semifinále dosiahol najlepší sezónny výsledok na turnajoch „Veľkej štvorky“ a dve zápasové víťazstvá navyše nie sú pre českú hviezdu a finalistu Wimbledonu 2010 rozhodne z ríše snov.

Australian Open

Šport
Foto Profimedia.cz
pondelok 18. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC