Šport

Alpské lyžovanie: Ondřej Bank mieri do najlepšej svetovej desiatky

Ondřej Bank

Svetový pohár v alpskom lyžovaní štartuje – najlepší lyžiari a lyžiarky sa zišli do rakúskeho Soeldenu k prvým pretekom sezóny 2014/15. V rozhovore pre Eurosport sa najlepší český lyžiar Ondřej Bank rozrozprával o lyžovaní i svojom živote.

Na dverách jednej komentátorskej kabíny v českej redakcii Eurosportu máme pripevnenú lyžiarsku palicu z limitovanej edície Albert 2012. Už sú to dva roky, čo sa Vám Albert narodil, ako mu to ide na lyžiach?

Albert je dosť energické dieťa, už som sa mu minulú zimu vyhrážal, že ho postavím na lyže, aby sme sa tej jeho energie trochu zbavili, ale bol som dobrý otec. Okamih, kedy sa prvýkrát postaví na lyže, sa ale blíži, zima je tu, tentokrát už to príde.

Vstup do sezóny sa vydaril, v Čile ste vyhrali hneď svoj prvý superobrovský slalom. Nádej do novej sezóny, alebo len nižšia konkurencia na svahoch?

Konkurencia v Čile bola úzka, ale vôbec nie zlá, išlo päť šesť kvalitných borcov, potom už len Čiľania a Argentínčania, ktorí samozrejme takú kvalitu nemajú. Pre nás to bol predovšetkým tréningový kemp, veď aj preteky tam prebiehajú v inom režime.

Mali ste počas tých rokov čas rozhliadnuť sa po Čile? A čo španielčina?

Ja to tam mám veľmi rád, ale ten kemp je pre nás strašne drahý, takže využívame čas vyslovene len na tréning, každý deň som na snehu. Keby som vyrazil na jediný deň niekam na výlet, sú to peniaze vyhadzované z okna. Tým, že som v Čile, tak je to také romantickejšie trénovanie, avšak na vysokej úrovni. Mám v pláne, až raz s profesionálnym lyžovaním skončím, že precestujeme Čile na motorkách. Španielsky som sa učil len pred tými piatimi rokmi jednu dve lekcie v lietadle, s tým si vystačím celých päť rokov, pretože sa nikam nedostanem a kde sa pohybujem, tam sa dohovorím po anglicky.

Lyžovanie je pre Vás prácou aj zábavou. Určite si ju užívate.

Zvlášť po všetkých zraneniach a vážnej chorobe si uvedomujem, že mám šťastie, že robím, čo ma baví, a nerobím to len zo zotrvačnosti, hoci lyžujem viac ako dvadsať rokov. Uvidím, kam až sa môžem z českých hôr vyhrabať.

Okrem lyžovania si radi zahráte golf a zúčastnili ste sa tento rok prvýkrát Ski & Golf majstrovstiev sveta. Ako sa Vám páčila nová skúsenosť?

Páčila. A veľmi, bola tam fajn atmosféra. Mne príliš nešlo o výsledok, viem, že medzi golfistami nemám šancu. Štartovalo viac českých účastníkov a vlastne mojou hlavnou úlohou bolo získať body v lyžiarskej časti pre tím.

Tie lyžiarske preteky ste vyhrali, napriek tomu že štartoval aj Bode Miller…

Podarilo sa a pomohol som tým českému tímu, pretože sa škrtal najhorší výsledok v lyžiach aj golfe, ja som sa škrtal práve v golfe. Celý šampionát bola vlastne taká odľahčená zábava. Golf mám rád, ale nemám na neho popri lyžovaní a rodine čas.

Lákajú Vás aj adrenalínové športy, napríklad skáčete s padákom…

Skákal som z lietadla a bavilo ma to. V poslednom čase ma priťahuje Base jumping, ale v auguste sa na Snežke zabil náš najlepší skokan, tým som možno zmúdrel a od tohto nápadu aj s ohľadom na rodinu ustúpim, predsa len, narodil sa mi syn. Tento rok som si užil trať pre horské bicykle Rychlebskej cesty, hovorím si, to by mohlo byť tak akurát adrenalínu. Lenže… Bol som tam štyri dni pred odletom do Čile a zbieral som zo zeme chlapca so zlomeným prstom, tak si nie som vôbec istý, že to bol rozumný nápad si tam zajazdiť. Mňa vlastne bavia všetky športy, nevynechám ani futbalovú Ligu majstrov, pozerám aj americký futbal, snažím sa v ňom nájsť to, prečo u nás nie je populárny a Američanom sa páči.

A čo hodiť sa na pláž.

To ma fakt nebaví, ale sľubujem doma dlhšiu dobu, že na takú dovolenku tiež pôjdeme, veď máme malého chlapca a bude sa čľupkať vo vode.

Freeride?

To je jeden z mojich snov a dúfam, že súčasť mojej lyžiarskej budúcnosti. A vlastne nielen budúcnosti, veď už tento rok som vyrazil prvýkrát s Robinom Kaletom na heliskiing do Švédska. Prvýkrát, hoci sme sa dohadovali už asi pred piatimi rokmi. Bude z toho nejaký krátky freeridový filmík, aj o mladých chalanoch, ktorí to robia trochu inak, pretože my sme už starí páni, ktorí si hore lietajú vrtuľníkom.

Vzrušujú najlepšieho českého lyžiara autá?

Nie som žiadny meganadšenec do áut, ale keď ma pozve kamarát, aby som si zajazdil na rallye veteránov, taký zážitok neodmietnem.

Čo bude, až nebudete lyžovať? Firma Vagus, ako sa jej darí?

Nad tým rozmýšľam skoro každý deň a predovšetkým som o tom premýšľal počas tých zranení. Takže darí, darí... na to, že je na prvej koľaji lyžovanie, veď deväťdesiat percent času venujem lyžovaniu a rodine, niečo z toho zvyšku je Vagus. Ešte by som tomu nehovoril biznis, je to projekt do budúcna.

Vy navrhujete vo Vaguse aj dizajn, baví Vás to?

Nie je to úplne tak, že by som navrhoval desing, na to máme profesionálneho dizajnéra. Skôr prídem s myšlienkou, že by okuliare mohli byť takej a takej farby, s takým a takým nádychom, on na tom zapracuje a potom sa o jeho návrhoch bavíme a ladíme ich.

Vráťme sa poslednou otázkou k lyžovaniu. Existujú pre Vás vo svetovom pohári nejaké preteky číslo 1? Čo napríklad Kitzbühel?

Nie, ja vnímam svetový pohár ako celok a je pre mňa už z výkonnostného hľadiska viac než olympiáda alebo majstrovstvá sveta.

Alpské lyžovanie

Šport
Foto Eurosport
piatok 31. 10.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC