Šport

All Stars Cup 2014: Vychádzajúce futbalové hviezdy v Prahe

All Stars Cup 2014

Hrajú v Olympique Marseille, Atlético Madrid či Inter Miláno. Rozdiel je len v tom, že majú 16 rokov. Presne takí hráči v polovici júna prišli do Prahy na Medzinárodný juniorský turnaj All Stars Cup 2014.

P očas šesťročnej histórie sa zo skromného rodičovského turnaja stala veľká medzinárodná akcia, s ktorou sa teraz môžete stretnúť aj na televíznych obrazovkách SPORT 1 a SPORT 2 HD.
 
Jedná sa o prehliadku najlepších šestnásťročných futbalistov Európy, ktorú okorenila účasť tímov z Mexika a Japonska. Pre mladíkov zo siedmich českých klubov to bola jedinečná konfrontácia so zahraničnou špičkou. Šiesty ročník turnaja prilákal tímy ako Inter Miláno, Sporting Lisabon, Hambruger SV, Olympique Marseille. Veľkým ťahákom tohto ročníka boli navyše hráči Atlética Madrid. Na tohtoročný skvelý debut nadviazali futbalisti mexického Chivas Guadalajara. Prvýkrát sa na turnaji objavil zástupca z Ázijského kontinentu – japonský tím Jokohama Marinos.
 

Šestnásťroční ako profesionáli

Dostať také tímy do Prahy ale rozhodne nie je maličkosť. Špičkové zahraničné kluby si v tejto vekovej kategórii svojich hráčov veľmi chránia a veľmi starostlivo vyberajú, na akom turnaji sa ich mládežnícke tímy predstavia. Sú si veľmi dobre vedomí toho, že talentovaný mladý hráč má veľkú hodnotu. A preto je úplne samozrejmé, že organizátori musia hradiť cestu, ubytovanie, v niektorých prípadoch je dokonca potrebné zaplatiť tímu aj štartovné. Napríklad Milánsky Inter každý rok vyberá z približne 500 ponúk z celého sveta maximálne dva turnaje, ktorých sa tím zúčastní.
 
Druhým aspektom, ktorý hrá významnú úlohu, je zázemie turnaja a servis. Jedná sa síce len o dorasteneckú kategóriu, ale o hráčov už teraz musí byť postarané ako o profesionálov. Súčasťou je špeciálna strava, pravidelný prísun vody a ľadu počas celého turnaja, samostatné šatne pre každý tím, presne načasované transfery z hotela na ihrisko a späť. Pre účastníkov All Stars Cupu je pripravené ešte ďalšie veľké lákadlo. Už druhýkrát sa zápas o tretie miesto a finále hrá v Synot Tip Aréne, kde sa pred rokom pri zápase o európsky superpohár preháňali také hviezdy ako Arjen Robben alebo Fernando Torres.
 
Pri voľbe turnaja, ktorého sa špičkový zahraničný tím zúčastní, sa prihliada tiež k histórii turnaja a k celkovému kreditu. Rozhodne je nesmierne dôležité, ak turnaj propagujú známe futbalové osobnosti. Preto je už niekoľko rokov patrónom All Stars Cupu bývalý reprezentant a víťaz Ligy majstrov Vladimír Šmicer. Takýto medzinárodný turnaj je totiž výkladnou skriňou, kde sa prezentujú jednotliví hráči. Preto je pre kluby nesmierne dôležitá prítomnosť zahraničných skautov (vyhľadávačov talentov) z tých najlepších európskych veľkoklubov. Tento rok sa ich na All Stars Cupe objavilo takmer sto. Minulý rok hneď po turnaji zamieril na testy jeden mladý portugalský futbalista do Londýnskej Chelsea, kde o niekoľko týždňov neskôr pod dohľadom manažéra Josého Mourinha podpísal svoj prvý profesionálny kontrakt.
 

Zahraničné tímy sú pred nami

Získať tieto tímy nie je jednoduché, ale ak sa to podarí, odmena po športovej stránke je obrovská. Futbalisti z najlepších českých tímov sa môžu konfrontovať s tými najlepšími vo svojej vekovej kategórii. Je to pre nich nesmierne dôležité, pretože sa takýmto zápasom nevyrovná žiadne tuzemské derby. Tento rok sa do štvrťfinále turnaja dostala iba domáca Slavia, ktorá ako najlepší z českých účastníkov nakoniec obsadila šieste miesto. Semifinále sa stalo záležitosťou zahraničných tímov. V Synot Tip Aréne o celkové tretie miesto bojovali ďalší dvaja nováčikovia turnaja. V šesťgólovej prestrelke boli nakoniec úspešnejší futbalisti Dinama Záhreb, ktorí zvíťazili nad Atléticom Madrid. Za chorvátsky tím, ktorý v minulom roku ovládol klubové majstrovstvá sveta, sa dvakrát trafil Davor Lovren. Ten sa nakoniec vďaka siedmim úspešným zásahom stal najlepším strelcom turnaja.
 
Finálový zápas tímov Olympique Marseille a Hamburger SV potom rozhodol jediný gól Matsa Köhlera, ktorý bol následne zvolený za najlepšieho útočníka celého turnaja. Nemecký tím na turnaji neprehral ani jeden z deviatich zápasov a stal sa celkovým víťazom šiesteho ročníka turnaja. Ukončil tak tri roky trvajúcu nadvládu portugalského Sportingu.

All Stars Cup 2014

Šport
Foto Sport 1
sobota 12. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC