Rozhovor

Zuzana Stavná: Mám rada kaviarne, módu a pohyb

Zuzana Stavná

Zuzanu Stavnú nie je jednoduché zastihnúť. To v prípade mladých herečiek ale nie je žiadna výnimka. Náš rozhovor sa tak síce rozložil na dva týždne, ale aktívny prístup k životu sa ani tak v slovenskej Pražáčke s anglickou skúsenosťou nezaprel. Však posúďte sami.

Ste aktívna mladá žena, ktorá je veľa online, chodí do kaviarní, nedá na módne výstrelky, rada sa hýbe. Podľa všetkého ste typickou predstaviteľkou takzvanej Generácie Y…

Generácia Y? Tak to teda vôbec neviem čo to je?! Takže tou generáciou asi skôr nebudem. Ale módu mám rada, kaviarne tiež a pohyb milujem! To všetko pravda je.

No, takým typickým znakom Generácie Y je napríklad to, že pre nich auto už nie je také dôležité. Je to proste len prostriedok na premiestňovanie z miesta A do miesta B.

Aha! No tak vidíte, takto to napríklad vôbec nemám. Pre mňa znamená auto – výlet, odpočinok, čas pre seba. Čas strávený s niekým príjemným a poznávanie cudzieho sveta. Ja mám s autami spojených veľa zážitkov. Ale asi to bude skôr tým, že nie som šofér ale spolujazdec a ten sa len vezie a to ma baví.

Narodili ste sa v Košiciach, žijete v Prahe, ale milujete aj Londýn. Keby ste sa museli rozhodnúť pre jediné miesto, ktoré by to bolo?

Nie! Inak! Narodila som sa v Košiciach, žila v Londýne, ale milujem Prahu.

Angličtinou iste vládnete, akú úlohu by ste reálne mohla dostať v anglickej alebo americkej produkcii? Karel Roden napríklad dlho hrával záporákov s ruským prízvukom. Vadila by Vám taká škatuľka?

No, anglicky rozprávať viem, v pohode sa dorozumiem, ale myslím, že ňou rozhodne nevládnem. Je to už pár rokov, čo som žila v Londýne a bohužiaľ angličtinu nepraktikujem denne. A škatuľka v anglickej a americkej produkcii by mi rozhodne nevadila. A keby sa teda nejaká reálna ponuka naskytla, tak neodmietnem a zahrám čokoľvek.

V Prahe žije veľa Slovákov, aký je podľa Vás rozdiel medzi filmami, ktoré sa točia na Slovensku a tými českými?

Hm…, no ja zas taký prehľad o slovenských filmoch nemám. Ale zakaždým, keď som doma a pozerám sa na slovenskú televíziu tak mi príde, že Slováci sú v niečom odvážnejší. Ale to je môj subjektívny názor. Vládne tam teraz generácia mladých ľudí, ktorí majú svoj názor a neboja sa. Ako asi Adela Banášová – tú úplne zbožňujem. Možno je to tým, že na Slovensku toľko možností a peňazí na natáčanie nie je, a preto asi tí ľudia sú potom takí odvážnejší. V Čechách je to stále také opatrné, hlavne nikoho neuraziť a byt slušný.

Máte na mysli ten takzvaný svěrákovsky láskavý český humor?

To nie! Svěrákovský humor ma naopak baví, pretože je inteligentný a nepodliezavý. Skôr sa tu stále myslí na to, aby sa tie filmy páčili čo najväčšej skupine ľudí, a preto sa začnú robiť kompromisy a podliehať vkusu väčšinového diváka.

A ktoré sú podľa Vás najlepšie slovenské filmy všetkých čias?

Obchod na korze, Tisícročná včela, Záhrada.

Všetky poznám. Bál som sa, že vymenujete názvy, ktoré mi nič nebudú hovoriť. Čo vlastne robíte, keď práve nehráte alebo neskúšate? Popíšte mi taký svoj normálny deň. 

No tak keď neskúšam v divadle, tak to teda dlho spím, potom si dám raňajky v mojom obľúbenom Bistre, idem na pilates a potom sa napríklad stretnem s priateľmi. Večer buď hrám v divadle predstavenie alebo idem do kina a s kamarátmi na drink.

Ako ste si sadli s Janom Hřebejkom pri nakrúcaní filmu Zakázané uvoľnenie? Mali ste pred ním trému? Poznali ste sa predtým?

No poznali sme sa málinko, ale trému som z neho nemala. Skôr rešpekt! Pretože má toho veľa za sebou a ja som natočila dovtedy len Krásno. Ale to hneď opadlo. Natáčanie bolo veľmi rodinné. Takže to boli skôr také letné prázdniny.

Vaše úlohy sú väčšinou svojrázne dievčatá, ste s tým takto spokojná alebo by ste radšej vyskúšali iný typ?

Ja som za každú príležitosť rada a mám šťastie na pekné úlohy, musím povedať. Zaujímavé je pre mňa to, že väčšina z nich sa mi potom časom začne prepájať s mojou životnou situáciou. A to ma zakaždým naozaj pobaví.

Vraj ste poverčivá. Je to pravda? A ako sa to prejavuje?

Nie som. Ale keď okolo mňa prejde čierna mačka, tak sa radšej pre istotu trikrát popľujem. Ale snažím sa si tieto povery moc nepripúšťať. Predsa len čomu človek uverí, môže sa stať, že?

Áno, istota je istota. V prípade hercov navyše poverčivosť nie je asi ničím mimoriadnym. Vždy ma zaujímalo, ako je možné udržať v hlave celú divadelnú hru. Myslím, že normálni ľudia sa nikdy v živote taký dlhý text nenaučili. Ako sa to vlastne robí?

Ja neviem, proste si to pamätáte. Keď sa naučíte šoférovať auto, tak po čase tiež neriešite čo máte urobiť skôr, či stlačiť spojku alebo plyn. Takže je to o zvyku. A tiež je to naša práca a jediné, čo my herci naozaj musíme. Naučiť sa ten text, aby potom to ostatné bola zábava a hľadanie.

Spomenuli ste svoju úlohu v čiernej komédii Krásno, kde Vám bol hereckým partnerom Ondřej Sokol. Ako veľmi sa líšil Váš filmový partner od toho Vášho skutočného? A čo by ste ako Zuzana Stavná na rozdiel od svojej filmovej postavy nikdy neurobili?

No momentálne žijem vo fáze, že by som sa vydávať rozhodne nechcela. Určite by som neostala s chlapom len zo zvyku a strachu ako to urobila moja postava v Zakázanom uvoľnení.

Mimochodom, keď spomíname Ondřeja Sokola, prijali by ste pozvanie do Partičky? Ako sa tvárite na improvizáciu a stand up?

Uf! Skôr nie! Pretože improvizácia je veľmi ťažká a špecifická disciplína a nie každý na ňu má talent. A ja myslím že nie som ten typ. Rada síce improvizujem na skúškach v divadle, kde je pár ľudí alebo doma ale ísť pred ľudí, takú odvahu by som zatiaľ v sebe asi nenašla.

Vaša rodina je roztrúsená medzi Anglickom, Českom a Slovenskom. Vídate sa často všetci dokopy?

Vídame sa stopercentne na Vianoce. A cez letné prázdniny, keď nám to vyjde. Je nás veľa, takže si to zakaždým veľmi užijeme.

Čo vlastne robia Vaši súrodenci? Máte ich tuším celkom dosť.

Áno, sme štyria súrodenci a ja som ten najmladší benjamín. Všetci takzvane normálne pracujú. Žiadne divadlo ani umenie nerobia. To len ja som v našej rodine ten blázon.

Na čo sa pozeráte rada v televízii?

No najradšej mám samozrejme filmy a zahraničné seriály. Hlavne seriály. Keď ma nejaký naozaj chytí, tak to viem byť aj závislá.

Nechajte ma tipnúť si: Hra o tróny, Girls alebo snáď Homeland?

Naposledy to bol seriál Temný prípad na HBO. To som naozaj hltala.

Kde Vás teraz v najbližšej dobe môžeme vidieť, či už v divadle, vo filme alebo v televízii?

Tak v divadle ma môžete vidieť v Činohernom klube, v Rubíne, kde stále hráme divadelnú verziu Zakázaného uvoľnenia a potom ešte na Novej scéne. Z filmov je to Zakázané uvoľnenie a Krásno. A čo sa týka seriálov, tak sa objavujem v Doktoroch z Počátků, Ulici a práve teraz som dostala peknú menšiu úlohu v seriáli Mattoni.
Rozhovor
Foto Archiv Zuzany Stavné

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC