Rozhovor

Zdeněk Troška: S obsadzovaním úloh je dnes trochu problém

Zdeněk Troška

Režisér Zdeněk Troška je človek plný optimizmu. Jeho večne skvelá nálada je priam nákazlivá. Tiež je to človek s dobrým srdcom. Čo dokázal aj teraz, keď sme sa dohovárali na rozhovore. Aj keď má veľa práce s prípravou natáčania nového filmu Strašidla, čo bude, ako názov napovedá, tak trochu rozprávka, urobil si na nás čas, aby sme mohli rozhovor realizovať.

Práve natáčate nový film. My už vieme, že sa film volá Strašidla. Bude to typická rozprávka? Alebo bude niečím odlišná od tých klasických rozprávok? Povedzte nám prosím niečo viac o tomto Vašom novom projekte.

Nie je to klasická rozprávka, je to príbeh zo súčasnosti s duchárskymi motívmi. Niečo v štýle ako bol film Ako utopiť doktora Mráčka alebo Adela ešte nevečerala. Rodinka strašidiel, ktorá nemá už kde a koho strašiť, sa nasťahuje do opusteného zámočku na kraji mestečka, kam prichádza mladý úradník z obecného úradu s tým, že buď musia platiť nájom, alebo dom kúpiť. A pretože sa zamiluje do krásnej víly, pomáha tejto zvláštnej rodinke zapojiť sa do ľudskej spoločnosti. Čo samozrejme prináša rad úsmevných situácií.

Podľa čoho ste si do Strašidiel vyberali hercov? Išli ste na istotu, alebo ste usporiadali konkurzy na jednotlivé postavy?

Už pri písaní scenára máte predstavu, kto by koho mohol hrať, takže mám k jednej úlohe napísaných aj niekoľko mien hercov, ktorí by prichádzali do úvahy. Ale s obsadzovaním úloh je dnes trochu problém. Mnohí z hercov majú už podpísané dlhodobé zmluvy na natáčanie najrôznejších televíznych seriálov či filmov alebo skúšajú cez deň v domovských divadlách a teda sú časovo nedostupní. Nakoniec ale aj tak všetko dobre dopadne.

Kedy sa na Strašidlá môžeme tešiť v kinách?

Natáčanie filmu skončí 30. októbra, potom nastúpi piplavá práca v strižni. Navyše vo filme je veľa trikových záberov, ktorých výroba je časovo náročná. Keď všetko pôjde dobre, film by sa mohol objaviť v kinách v polovici budúceho roka.

Máte nejakých obľúbených hercov, ktorých rád obsadzujete do svojich filmov? Ak áno, ktorých a prečo, čo sa Vám na nich tak páči?

Každý režisér má svoje „kone“, hercov, s ktorými sa mu dobre pracuje a s ktorými hlavne ľudsky súznie. Rád som pracoval s Helenou Růžičkovou, bola z herečiek, ktorá zahrala všetko na svete. „Keď budeš potrebovať, zahrám ti napríklad bager,“ smiala sa. Nikdy by som si neobsadil niekoho, kto je známy ako problémový, nech je herec, aký chce. To fakt nepotrebujem.

Kde beriete nápady na filmy? Aká je Vaša inšpirácia? Zo života? Alebo napríklad z iných filmov? Alebo máte niekoho, kto Vám dodáva historky napríklad zo svojho života?

Stačí sa pozerať okolo seba; život ponúka toľko situácií, ktoré si nevymyslíte. Potom ich stačí s trochou nadhľadu upraviť do deja a divák ich prijme s úsmevom.

Keby ste zo svojej filmovej minulosti mali vymenovať tri svoje obľúbené filmy, aké by to boli a prečo? Alebo máte jednu srdcovú záležitosť, na ktorú nedáte dopustiť? Ak áno, aké pre to máte dôvody?

Povedal by som, že to sú Slnko, seno… (trilógia Slnko, seno, jahody; Slnko, seno a pár faciek; Slnko, seno, erotika – pozn. red.), potom rozprávky – Jasněnka (O princeznej Jasněnke a lietajúcom šustrovi – pozn. red.) alebo Princezná z mlyna – teraz Babovřesky. Ku každému filmu máte svoj vzťah, nesie so sebou obdobie, v ktorom ste prežívali rôzne životné situácie, ktoré pre vás zostanú v tom filme zakódované. Mojím najobľúbenejším filmom ale zostáva Andělská tvář, myslím, že je to najviac filmárčiny.

Čo sa týka úspešnosti u divákov, Slnko, seno je obľúbené dodnes a rovnako tak Babovřesky zaznamenali veľkú návštevnosť kín. Prečo si myslíte, že práve tieto filmy divákov tak moc zaujali a páčili sa im? Čím sú podľa Vás Slnko, seno a Babovřesky také výnimočné a prečo sú podľa Vás úspešnejšie než ostatné české filmy?

Ako sami diváci hovoria, tieto filmy sú na výsosť české. To je o nás, to sme my, priznávajú. Pretože popravde ukazujú náš český spôsob života, hoci v humornej nadsádzke. Všetci sa v týchto filmoch nachádzajú. Ak sa o nejakom filme môže povedať, že je kultový, potom sú to práve Slnká, sená… Od natočenia prvého dielu ubehlo 32 rokov a choďte sa pozrieť do Hoštíc, čo sa tam dodnes deje. Tisíce turistov, od rána do večera, od jari do jesene. A aj v zime, kedy sa ľudia vracajú z lyžovania na Churáňove alebo Kubovej Huti, zastavia sa v Hošticiach a obchádzajú miesta,
kde sa nakrúcalo. Potešil ma jeden pán: „Pán Troška, tá náves je takáto malinká?“ divil sa. „Teda, klobúk dole! Vy ste na tomto pätníku nakrútili tri filmy? To ani v Hollywoode nevedia!“

Teraz natáčate Strašidlá. Máte už v hlave ďalší projekt? Alebo si po tomto natáčaní dáte od filmu pauzu?

Mám na stole veľmi zaujímavú rozprávku, ale je trochu smutná. Skôr balada. Povedal by som rozprávkové podobenstvo pre dospelých. Ale ako sa pýtam divákov, nechcú nič smutné, chcú sa smiať. „Pán Troška, robte pre nás zábavu, nech sa aspoň v tejto neláskavej dobe trochu zasmejeme. Toho smutného máme v živote okolo seba viac než dosť.“ Tak neviem.

Ste veľmi výkonný režisér. Natočili ste veľa filmov. Niekedy je ale tiež potrebné si trochu oddýchnuť, nie? Čo robíte, keď relaxujete? Ak vôbec niekedy odpočívate…

Strašne rád čítam. To je moja vášeň od detstva. A relaxujem spánkom. Uvarím si dobrý harmančekový čaj, vezmem si knižku, niekedy si pustím peknú klasickú hudbu a idem spánku naproti…
Vzhľadom na to, že je leto, sa opýtam, aká dovolenka, ktorú ste absolvovali, sa Vám páčila najviac?
Najradšej som doma v južných Čechách. Naozaj najkrajší kút na svete. A navyše je to milovaný domov. Páči sa mi v Taliansku, Rusku a na Kanárskom ostrove Fuerteventura, ale doma je doma.

Mockrát Vám ďakujem za veľmi príjemný rozhovor. Do ďalších dní aj projektov Vám prajem len to najlepšie a nech sa Vám vo všetkom darí. Hlavne nech máte stále dostatok inšpirácie pre natáčanie filmov, ktoré nás, Čechov, neskutočne bavia a nech ste zdravý a šťastný! Ale ešte si dovolím poslednú otázku: Kde sa vidíte za desať rokov?

Ak mi budú slúžiť nohy a vyleziem ešte hore k lesíku Sosnovcu nad Hošticami, budem rád. Teším sa do dôchodku, mám toľko krásnych knižiek na prečítanie. Len sa modlím, aby som nebol taký senilný a nečítal potom stále dokola Honzíkovu cestu…
 
Rozhovor
Foto Archiv

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC