Rozhovor s návrharmi Nikol a Jakubom Ponerovcami

Zárukou úspechu je byť originálny

Zárukou úspechu je byť originálny

Nikol a Jakub Ponerovci – značka, ktorú pozná v módnom priemysle aj vo svete šoubiznisu snáď každý. Šaty od Ponerovcov vynášajú známe tváre hrdo na červené koberce, pravidelne zdobia napríklad Karlovarský filmový festival a tento rok si ich obliekli aj finalistky počas priameho prenosu v súťaži Česká Miss. Ich cesta k úspechu ale nebola ľahká a súrodenci priznávajú, že aj dnes stojí za všetkou tou pozlátkou predovšetkým tvrdá a poctivá práca.

Kedy vlastne vznikol nápad, že spolu budete mať vlastnú módnu značku?

Nikol: Kuba chcel byť módny návrhár od detstva a už v puberte navrhoval šaty. Nápad na spoločnú značku ale vznikol až potom, čo som sa pred piatimi rokmi presťahovala za Kubom do Prahy. Začali sme šiť zdobenú spodnú bielizeň, no a šaty potom začali vznikať tak nejako prirodzene.

Začiatky vášho podnikania vraj neboli práve ľahké. Ako na toto obdobie spomínate?

Kuba: Žiadne začiatky nie sú ľahké. Ako na to spomíname? Skrátka ako na minulosť. Posunuli sme sa ďalej, ale veľmi dobre si pamätáme, akí sme boli spočiatku nevyspatí, bez peňazí, v maličkom byte, kde sme bývali a zároveň aj pracovali. Samozrejme sme radi, že už je toto obdobie za nami.

Biznis sa vám vraj rozbehol vo chvíli, kedy sa Vám, Nikol, podarilo zohnať dotácie na šijacie stroje. Bolo náročné všetko vybehať?

Nikol: Ja som to tak v tú chvíľu nevnímala. Proste som len zisťovala, behala, vybavovala, telefonovala, vypisovala žiadosti. Robila som to pre našu budúcnosť a vedela som, že to je ten zlom, že bez kvalitných strojov to nepôjde.

Máte vždy rovnaký názor na to, ako majú vyzerať návrhy, alebo sa niekedy nezhodnete?

Nikol: Väčšinu šiat navrhuje Kuba a ja do toho vnášam pripomienky, väčšinou čo sa základných strihov alebo zdobenia týka. Je jasné, že niekedy medzi nami nepanujú rovnaké názory, ale tam sa mieša to, ako by som si to napríklad ja predstavovala a to, čo látka takzvane „znesie“. V absolútnej väčšine prípadov sa ale trafíme obaja do rovnakej predstavy.

Ako máte rozdelenú prácu?

Kuba: Máme to nastavené tak, aby nám to maximálne vyhovovalo. Sestra sa stará o marketing, obchod, predaj a sociálne siete a ja navrhujem módu, komunikujem s krajčírkami, vyberám látky a mám „pod palcom“ všetky zákazky, čo sa týka šitia.

Ste známi aj vo svete šoubiznisu, vaše modely nosí mnoho českých celebrít. Je to podľa vás základ úspechu?

Kuba: Má to bezpochyby zásadný podiel na tom, že sme, ako sa hovorí, na očiach. Máme totiž skvelých klientov, ktorí majú veľmi zaujímavé zamestnania, cestujú po svete, ale sú to súkromné, nie verejné osoby. A preto si často neprajú byť niekde prezentovaní. Chcú kvalitné a originálne oblečenie, to je všetko. Šoubiznis je zase len o tom byť videný.

Čo podľa vás nesmie chýbať šatám, aby v nich žena vyzerala neodolateľne?

Nikol: Šmrnc a kvalitný strih, ktorý danej postave sadne.

Kuba: Tiež vynikajúce spracovanie a vhodný výber farby. Každej žene pristane niečo iné, základ je ale rovnaký.

Mnoho svetových návrhárov vyrába odevy, ktoré síce vyzerajú luxusne a výstredne, ale mimo prehliadkové móla sú skôr nenositeľné. Prečo to tak je?

Kuba: Tu ide o špeciálne kolekcie určené práve na svetové módne móla. Nepredajné kúsky, ktorými návrhári predvádzajú svoju kreativitu a fantáziu, takže ide skôr o umenie. Na druhú stranu ale verte, že to rozhodne nie je to jediné, čo navrhujú. To by boli ich butiky a peňaženky vážne prázdne. Ženy chcú slušivé, ale hlavne nositeľné veci!

Kto je vaším najväčším vzorom?

Kuba: My to takto nemáme. Inšpiráciu totiž čerpáme všade okolo nás.

Nikol: Sledujeme veľa ľudí pohybujúcich sa v módnej brandži, ale veci si potom robíme po svojom. Nechceme nikoho napodobňovať. Zárukou úspechu je byť originálny.

 


Nikol a Jakub Ponerovci (módni návrhári)

Pochádzajú z Liberca. Nikol vyštudovala ekonómiu a manažment na vysokej škole, Jakub vyštudoval na želanie rodičov počítačovú grafiku, po strednej škole ale namiesto ďalšieho štúdia začal pracovať ako designer a stylista. V roku 2007 začal obliekať známu moderátorku Gabrielu Partyšovú a ďalšie zákazky na seba nenechali dlho čakať. Potom, čo sa Nikol za bratom presťahovala do Prahy, začala pracovať ako vizážistka a stal sa z nich pracovný tím. Súrodenci spolu začali vyrábať zdobenú spodnú bielizeň, ktorá sa dobre predávala. Pod značkou Poner začali navrhovať aj ďalšie modely, predovšetkým spoločenské róby, ale aj plavky, čelenky a ďalšie doplnky vrátane topánok. Potrpia si na ručné zdobenie výšivkami, čipkou, korálikmi i kamienkami. To všetko sa nakoniec stalo charakteristickým rysom ich tvorby.

Rozhovor
Foto Martin Šebesta

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC