Rozhovor s muzikálovým hercom Petrom Pechom

Všetky dôležité úlohy ku mne prišli samy

Rozhovor s muzikálovým hercom Petrom Pechom

Muzikálový herec je aj na sklonku leta maximálne vyťažený, a tak sme sa zišli kvôli rozhovoru priamo v zákulisí Divadla Bez zábradlí, kde trávi väčšinu času. Aj keď ide takmer na dreň a denne zo seba musí vydať maximum energie na skúškach, neváha si ísť po práci ešte zacvičiť. Deň bez fyzickej záťaže si vraj nedokáže predstaviť.

V septembri má v Divadle Bez zábradlí premiéru znovu obnovená hra Cikáni jdou do nebe, na ktorú ste skúšali počas celého leta. Akú tam máte úlohu?

Premiéra bude už 7. a 8. septembra a všetci herci sa na ňu veľmi tešíme. Hrám zlodeja koní Lujka Zobara, spoločne so mnou sa na javisku objaví aj Filip Kaňkovský, Michal Kavalčík, Kateřina Marie Fialová, Felicita Prokešová a ďalší. Je to hudobne dramatická balada o vášni, slobode a láske, plná podmanivých melódií a temperamentného tanca. Diváci sa majú vážne na čo tešiť.

Práca muzikálového herca musí byť dosť vyčerpávajúca, predsa len podávate niekoľkohodinový spevácky a tanečný výkon. Koľko predstavení do týždňa zvládnete odohrať?

To je veľmi relatívne. Sú kusy, ktoré môžem hrať každý večer a som s tým v pohode, a potom sú tiež kusy, ktoré sa zvládnu odohrať maximálne trikrát za sebou. Dokážem si predstaviť, že by som odohral napríklad štyri predstavenia Cigáňov, ale potom by som určite potreboval ďalšie tri dni pauzu alebo to preložiť iným predstavením iného žánru alebo emočne menej vypätým.

Zažiarili ste v rôznych muzikáloch, ale sú úlohy, ktoré sa Vám naozaj vryli pod kožu?

Áno, pár ich je. Na ktorú si ale vždy spomeniem, je napríklad Rocky. To je vážne moja srdcovka.

Pri cvičení som zostal a stalo sa mi drogou. Nedokážem si predstaviť deň, ktorý by som nestrávil aktívne

Kvôli skúšaniu Tarzana a Rockyho ste museli veľmi tvrdo drieť v posilňovni, zostal Vám tento zvyk dodnes? A čo box, patrí od tých čias medzi Vaše obľúbené športy?

Pri cvičení som zostal a stalo sa mi drogou. Nedokážem si predstaviť deň, ktorý by som nestrávil aktívne. Aspoň dlhšou jazdou na bicykli, golfom alebo tenisom. Keď už teda v daný deň nejdem do fitka. Ale pri boxe som nezostal. Raz za čas zájdem síce na tréning, ale v porovnaní s prípravou na Rockyho, kedy som bol v „boxerni“ päťkrát do týždňa, sa to ani zďaleka nedá porovnať.

Čo pre Vás znamenalo, keď ste získali ocenenie Thálie za mimoriadny javiskový výkon v muzikáli Rocky? Prišlo potom viac pracovných ponúk?

Znamenalo to pre mňa veľa. Naozaj som drel a snažil som sa, aby ten muzikál a show boli v tej najlepšej kvalite, akú si môžeme dovoliť. A aby sa ľudia radi vracali a chceli to vidieť znova. A či vďaka tomu prišlo viac pracovných ponúk? To zaiste áno, ale či to bolo kvôli Thálii, veku, alebo načerpaným skúsenostiam, to naozaj neviem.

Pred rokom ste sa oženili. Vraj ste s manželkou kvôli práci nestihli absolvovať svadobnú cestu, nemrzí Vás to?

Trošku ma to mrzí, pretože to k tomu tak nejako patrí. Ale na druhú stranu my sme si takú malú svadobnú cestu urobili už pred svadbou. Vedeli sme, že kvôli práci nebudeme mať veľa času.

Z Prahy ste čiastočne presídlili do domu na vidieku, ktorý ste pred časom kúpili. Plánujete sa tam odsťahovať natrvalo, alebo Vám život vo veľkomeste vyhovuje?

Sťahovať sa zatiaľ nehodláme. Bolo by to trošku náročnejšie, čo sa týka dochádzania do práce. Predsa len nemáme ani jeden typický pracovný čas, manželka je speváčka. A keď musíte byť o deviatej ráno už na skúške v divadle a potom hráte do jedenástej večer, bolo by to pomerne náročné. Zatiaľ chalupu využívame pre relax a oddych. Na taký útek z Prahy.

Aktuálne skúšate aj na muzikál We Will Rock You, kde zaznejú legendárne hity kapely Queen. To musí byť sen každého muzikálového herca!

Nemám sny v súvislosti s úlohami. Každú beriem ako novú výzvu, niektorá je náročnejšia, niektorá menej. Ale nikdy neberiem jednu ako vysnívanú. Napríklad o Rockym, Tarzanovi ani Zobarovi som nesníval, jednoducho ku mne tieto krásne roly samy prišli. A ja mám z toho obrovskú radosť.

Okrem hrania tvoríte aj vlastnú hudbu. Máte v pláne vydať sólový album?

Jasne, hudbu milujem. Každý deň počúvam, každý deň hrám, každý deň spievam. Za sólový album budem veľmi rád. Teraz sa ale k nemu musím postupnými krôčikmi prepracovať. V súčasnosti spolu s Marcusom Tranom pracujeme na prvých singloch a ja už sa nemôžem dočkať, až to bude hotové.

 


Peter Pecha (* 10. júna 1989, muzikálový herec)

Narodil sa na Slovensku, češtinu ale ovláda dokonale. Už na škole si založil vlastnú kapelu a navštevoval lekcie spevu. Na VŠMU si vyskúšal bábkarstvo, čo po roku nechal a začal študovať muzikálové herectvo na JAMU v Brne. Roku 2013 presídlil do Prahy, kde sa uplatnil v rade divadiel. V Kongresovom centre mal v marci 2017 premiéru muzikál Rocky, v ktorom Peter Pecha dostal hlavnú rolu. Za svoj výkon získal Cenu Thálie v kategórii Muzikál – opereta. Zahral si napríklad aj v seriáli Modrý kód.

Rozhovor
Foto Linda Orlík

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC