Rozhovor

V prípade zombie apokalypsy by som sa o seba dokázal postarať

Colman Domingo

Colman Domingo, predstaviteľ tajomného a nekompromisného Victora Stranda, nám prezradil, ako by podľa neho mala druhá séria Fear the Walking Dead skončiť a ktorá natáčacia lokácia ho uchvátila najviac.

Ako myslíte, že by ste prežili vo svete plnom nemŕtvych?

Počas hurikánu Patricia som bol v lietadle a uvedomil som si, kto by som bol pri zombie apokalypse. Bol by som pokojný a nečakal by som na nejaké autority, aby mi povedali, čo mám robiť. Postaral by som sa o to sám. Keby boli letiská zatvorené, našiel by som si inú cestu, napríklad autobus. Bol by som za každú cenu pokojný a našiel by som si miesto, kde by som sa o seba mohol postarať. Taký som typ človeka.

Victor Strand, ktorého hráte, je tajomná postava. Myslíte, že sa mu dá veriť?

Súhlasím, že je opradený tajomnom, ale to mi zároveň príde príťažlivé. Vnímam ho tak, že sám vytvoril značku Victor Strand, vybudoval ju z ničoho. Spôsob, ako hovorí, ako sa oblieka… To všetko je súčasť jeho silnej osobnosti. Ale zároveň má dosť možno zraniteľné city. A k tej dôvere – áno, myslím, že sa mu dá veriť.

Čo by ste povedali, že máte so Strandom spoločné?

Rovnako ako on som schopný sa na akýkoľvek spor alebo hádku pozerať z pohľadu oboch strán. Som pragmatický a tiež mám zmysel pre česť. A tiež máme obaja pekne potmehúdsky zmysel pre humor! (smiech)

Vaša postava je niečo ako líder v postapokalyptickom svete. Myslíte, že to, čo sa deje v seriáli, je nejakým odrazom toho, čo sa deje v skutočnosti?

Keď som v Amerike a idem po ulici, veľmi často ma stretávajú Afroameričania. A ja si stále hovorím, ako to, že ma spoznávajú hlavne oni? Myslím, že je to preto, akú hrám postavu. So Strandom vytvárame niečo, čo ide mimo obvyklé stereotypy a mimo spôsob, akým sú Afroameričania vykresľovaní v médiách. V seriáli nie som ani gangster, ani drogový dealer alebo vrah. Som jednoducho rozumný človek. Ukazujeme niečo pozitívne a to je dôležité.

Strand mal na začiatku série jasný plán, ale ten sa nevydaril. Teraz musí improvizovať a prísť s plánom B. Aký je?

Myslím, že nový plán je, že nie je žiadny plán! A to je pre Stranda asi úplne najhoršie. Myslím, že je typ človeka, ktorý je zvyknutý na to, urobiť si plán a postupovať podľa neho. Ale zrazu tu nie je nič a Strand je stratený.

Na začiatku série tiež Strand uzavrel dohodu s Thomasom, že zomrú spoločne. To sa úplne nepodarilo, čo sa stalo?

Vlastne som presvedčený, že Strand nikdy nemal v úmysle dohodu dodržať. Nechcel ale, aby sa z Thomasa stal nemŕtvy, a preto mu z lásky povedal: „Zavri oči, pôjdem s tebou.“ Nikdy by Thomasa nenechal v štichu, ale to neznamená, že bol ochotný zomrieť s ním.

Od chvíle, čo zastrelil Thomasa, je Strand iný. Súhlasíte?

Rozhodne. Podľa mňa išlo o udalosť, ktorá ho úplne zničila. Snaží sa dať dohromady, zložiť čriepky svojho rozbitého života. Chce ísť ďalej, ale nevie ako.

Myslíte, že to bolo od tvorcov statočné, že do Fear the Walking Dead dali milostný románik medzi dvoma mužmi?

Najskôr som bol zvedavý, čo na to diváci povedia. Ale tvorcovia poňali postavu Stranda naozaj komplexne, urobili z neho mužného hrdinu, ktorý v sebe ale má niečo na prvý pohľad neviditeľné. Sexualita je časť celkovej osobnosti každého z nás a medzi Victorom Strandom a Thomasom Abigailom išlo tiež o niečo väčšie, komplexnejšie. Navzájom sa potrebovali, aj keď sa snažili túto potrebu korigovať. Prekvapilo ma, koľko ľudí mi hovorí, že je Strand ich obľúbená postava.

Po rozpustení posádky jachty Abigail teraz hlavné postavy mieria do Mexika. Čo nové a zaujímavé to prinesie?

Predovšetkým veľa nových ľudí, s ktorými sa protagonisti stretnú. Zároveň trochu narážame na kultúrnu otázku, že Američania mieria do Mexika. Ako keby sme argument s imigrantmi obrátili naruby. A ukazuje to, že sme skôr rovnakí než iní. Že máme rovnaké starosti a vôľu prežiť.

Aké ďalšie miesta, kde ste seriál natáčali, sa vám páčili najviac? 

Zatiaľ sa mi určite najviac páčil ostrov Guadalupe (ostrov sopečného pôvodu v Karibiku – pozn. red.). Je to krajina vína, tak asi preto. (smiech) Ľudia hovoria: „Je to tam krásne, pripomína mi to Toskánsko alebo Napa Valley,“ ale ja hovorím: „Nie, Guadalupe je jedinečné miesto.“ Má svoju vlastnú krásu.

Spočiatku ste vraj nechceli úlohu Stranda vziať. Premýšľali ste o tom, čo by bolo, keby ste úlohu odmietli? 

Rozhodne by som nesedel tu! (smiech) Išlo o jedno z mnohých rozhodnutí, ktoré som vo svojej kariére urobil. Som tiež scenárista a režisér a rád niečo tvorím. Keby som nehral vo Fear the Walking Dead, tvoril by som niečo iné niekde inde, ale asi v inom meradle. Robiť niečo pre dva milióny divákov týždenne je ale neskutočné! Nemyslíte?

Očakávali ste, že Fear the Walking Dead bude mať taký úspech? Ako sa so slávou vyrovnávate, ste pod tlakom?

Popravde ma vôbec nenapadlo, že by to mohlo mať až taký úspech, ale som vďačný, že to tak je. Všetci sa snažíme pracovať tak, aby sme divákom priniesli niečo nové, niečo, čo ešte nevideli. Vyše dvadsaťpäť rokov pracujem v šoubiznise, takže nejaké skúsenosti s fanúšikmi mám. Nechcem žiť v bubline, baví ma sa s divákmi stretávať a hovoriť s nimi. To je jednoducho súčasť práce.

Na konci roka začínate točiť tretiu sériu. Môžete nám prezradiť, čo sa bude diať, alebo je na to veľmi skoro?

To fakt netuším, to je naozaj skoro. Ani neviem, či to vedia tvorcovia! Určite vedia, ako by sa zhruba mal dej vyvíjať, ale myslím, že teraz nevedia vôbec žiadne podrobnosti.

Keby ste mohli rozhodnúť, ako skončí celá séria, aký koniec by ste vymysleli?

Verím, že by mal skončiť nejako nádejne. Preto podľa mňa tento seriál existuje – stále si hovoríte: „Prečo tí ľudia chcú prežiť, keď svet, aký poznali, už neexistuje?“ Takže musí prísť nejaká nádej, alebo zrodenie.

S tým súhlasím. Vďaka!


Colman Domingo (28. 11. 1969, herec)

Colman Domingo sa narodil 28. novembra 1969 vo Filadelfii. Vyštudoval žurnalistiku a vzápätí sa presťahoval do San Francisca, kde začal hrať predovšetkým v divadlách. V priebehu rokov vystupoval pravidelne na Broadwayi a získal niekoľko ocenení. Menšie úlohy získal v seriáloch (napríklad Zákon a poriadok) aj v niekoľkých filmoch (Lincoln, Komorník). Skutočne známym sa stal až v roku 2015, kedy bol vybraný do úlohy Victora Stranda vo Fear the Walking Dead.
 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.
Rozhovor
Foto AMC

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC