Rozhovor s hercom a spevákom Tomášom Klusom

Tomáš Klus vyzerá poriadneho hajzla!

Rozhovor s hercom a spevákom Tomášom Klusom

Neprehliadnuteľná postava českého popu aj televíznych obrazoviek, to je Tomáš Klus. Medzitým, čo sa stal pevnou súčasťou seriálu ZOO, natočil na Prime nový seriál Zalez do spacáku, v ktorom si zahrá hlavnú rolu po boku svojej dcéry Josefíny, točí aj nový album. A sľubuje, že sa na ňom vráti ku koreňom.

Len čo ste sa zabývali na Prime v jednom seriáli, už natáčate ďalší. O čom Zalez do spacáku bude?

O láske k životu, o zoradení hodnôt, o nepredvídateľnosti, o zábave… A hlavne o radosti.

Aký je Ivan, ktorého tam hráte?

Je to prerastené dieťa, ktoré sa ale nebojí dospieť. Len mu to trvá.

Koho napadlo, že v seriáli budete hrať s dcérou Josefínou?

Napadnutý som tým bol ja, pretože Josefína v škole pričuchla k divadlu a rozhorel sa v nej plameň. Napriek všetkým obavám rodičov, keď z vlastnej skúsenosti viem, že svet, po ktorom túži, nie je zďaleka taký ružový, ako si predstavuje, sme sa rozhodli ho neuhasiť a prihlásili sme ju do castingovej agentúry. Po prvom kole bola označená pánom režisérom za diktát roztomilosti a z malej roly sa nakoniec vykľula slušná prvá skúsenosť. Som za to veľmi rád, pretože sme si spolu užili krásne leto v skvelej partii na unikátnom mieste a boli sme naozaj spolu, ako sa to málokedy otcovi s dievčatkom podarí.

Nikdy veľmi neviem, o čom budem písať, len sa prežité nazhromaždí a vypláva na papier. Nepovažujem sa za autora. Skôr som poctený akýmsi prostredníctvom.

Ako jej to pred kamerou išlo? Boli ste jej radcom, alebo ste ju nechávali, nech si na všetko príde sama?

Úplne som pochopil svoju mamu, ktorá všetky moje koncerty pretrpí niekde v rohu. Vždy som sa jej za to smial a teraz už viem, že tréma rastie s láskou k osobe, ktorá podáva výkon. Takže jasne, pokúšal som sa radiť, ale hlavne som sa snažil neskolabovať.

Nezávideli jej súrodenci?

Máme doma presne to, čo sme nechceli. Herečku a futbalistu, čo je svet, ktorému s Tamarou ani trochu nerozumieme, ale už skoro rok každú sobotu trávime na štadióne. Alfréd s loptou spí a trénuje nožnice v posteli a nič iné ako futbal neexistuje. Takže ten je s tým v pohode a Jenůvka žije gymnastikou. Josefíne to prajú a večer ju vždy kontrolujú, či vie texty.

Aké to bolo natáčanie?

Neopakovateľné. Tým, že sme točili v lete v kempe, prakticky každý, kto mal v štábe deti, ich tam priviezol a strávil tam s nimi aspoň víkend, takže sme rodinný seriál točili v skutočne rodinnej atmosfére. Navyše bola partia poskladaná tak, že nebolo dňa pnutia, verím, že sa to na výsledku podpíše.

V poslednom čase ste vzali seriál ZOO a teraz túto novú sériu Zalez do spacáku. Čo rozhodne o tom, že na seriál kývnete?
K ZOO ma úprimne priviedol covid, ale bolo to od neho veľmi pozorné, pretože okrem mnohých skúseností som získal aj veľa nových priateľov.

Máte nejakú rolu, ktorú by ste si ešte rád a s chuťou zahrali?

Rád by som si zahral poriadneho hajzla.

Aké filmy alebo seriály si pozriete vy sám, aký žáner máte rád?

Mám rád filmy a seriály na hrane reality a fantázie o blízkej budúcnosti. Takže mám napríklad veľmi rád Čierne zrkadlo.

Má natáčanie, ktoré asi vyžaduje dosť času, vplyv na muziku, či už na skladanie alebo na koncertovanie?

Má v tom, že sa na hranie s kapelou teším ešte o kus viac, pretože si od seba môžem oddýchnuť v úlohe.

Keď už sme pri tej muzike – môžeme sa tešiť na nový album?

Práve teraz točíme v Zlíne u Luďka Malára, kde som natočil svoju prvotinu, album, ktorý sa v mnohom vracia ku koreňom. A toto, ten tanec múz, tvorbu, spoločnosť talentovaných priateľov, vášnivo milujem.

Máte nejaké rituály pri písaní pesničiek, píšete náhodne, alebo v pevnom termíne, a chodíte si niekam pre nejakú inšpiráciu?

Moja žena vypozorovala, že začnem smrdieť. Ráno privonia a povie: „Beriem deti, ty píš.“ Nikdy veľmi neviem, o čom budem písať, len sa prežité nazhromaždí a vypláva na papier. Nepovažujem sa za autora. Skôr som poctený akýmsi prostredníctvom.

Čo je na začiatku každej pesničky? Zaujímavé spojenie slov, melódia, nápad na príbeh?

Niekedy je to veta z románu. Niekedy niečo, čo sa stane vo svete, niekedy pocit, ktorý mnou pohne. Nedá sa to veľmi špecifikovať. Ale vždy je tam obrovská radosť a vďaka, že môžem.

Budete mať zase nejakú spoločnú pesničku s Vašou manželkou Tamarou alebo napríklad tentoraz s deťmi?

Práve teraz vo vedľajšej miestnosti skúša Tamara s gitarou a kontrabasom country duet, ktorý dnes máme v pláne natočiť. Napísali sme ho spolu.

Natáčate pre televíziu, koncertujete, nahrávate album… Poznajú Vás vôbec ešte doma? Ako je toto všetko z pohľadu veľkej rodiny vôbec náročné?

Je, ale mám po svojom boku parťáka, s ktorým dokážeme komunikovať o praktických aj vnútorných veciach a dokážeme si tak nastaviť pravidlá aj harmonogram s pevnými hranami pre čas spoločný nám všetkým, nám dvom i každého zvlášť.

Čo po takom náročnom dni, po nejakej ceste alebo keď sa vrátite z natáčania, urobíte doma ako prvé?

Objatie.

A hoci toho máte viac ako dosť, je niečo ďalšie, čo by ste chceli v živote okúsiť?

Som totálne šťastný a mám jediné prianie – najlepšie formou piesní priniesť trochu šťastia či posvietiť na šťastie všetkým.

 


Tomáš Klus (* 15. mája 1986)

Rodák z Třinca býval v mladosti náruživým športovcom, v roku 2002 vybojoval zlatú medailu v modernom päťboji družstiev na dorasteneckých majstrovstvách Európy. O päť rokov neskôr vyhral s piesňou Dopis spevácku súťaž CzechTalent, o rok neskôr už držal v ruke svoje prvé CD Cesta do záhu(d)by. V septembri 2012 získal herecký diplom na DAMU. Na konte má deväť štúdiových albumov s množstvom rádiových hitov, zahral si vo filmoch Anglické jahody, Traja bratia, Želanie k narodeninám alebo Tajomstvo starej bambitky 1 a 2, v seriáloch Hop alebo trop, Na vodě a aktuálne sa objavuje ako fotograf Filip Janda v primáckej sérii ZOO.

Rozhovor
Foto TV Prima

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC