Rozhovor

Těžkej Pokondr: Priberanie aj slávikov vieme ovplyvniť. Vojnu bohužiaľ nie

Těžkej Pokondr

Vždy boli pripravení blbnúť a dávať pohotové a vtipné odpovede. Na otázku, týkajúcu sa ozbrojeného konfliktu v Európe, však ani Roman Ondráček a Miloš Pokorný nezavtipkovali. Našťastie sme sa bavili aj o príjemnejších veciach.

Poznáte sa už vyše dvadsať rokov. Existuje medzi Vami niekedy stav, podobný ponorkovej chorobe?

To všetko má naša multimediálna formácia za sebou. Je to niekedy na medailu, ale všetko sme zvládli a Žltá ponorka sa plaví ďalej!

Aká maličkosť Vás na Vašom partnerovi vytočí do nepríčetnosti?

Už sme sa sami so sebou naučili pracovať. Pokiaľ má slabšiu chvíľku jeden člen orchestra, druhý to musí vykryť. Či už na pódiu,  alebo v živote. To, že sa niekedy niečím vytočíme, patrí rovnako ako vo vzťahu k normálnym veciam.

Väčšinou ide asi o podobné veci ako v dlhodobom manželstve. Nedvíha dosku, hádže ponožky na zem, špára sa v nose, škriabe sa v rozkroku…

Sme povahou každý iný, čo je určite dôvod, že spolu fungujeme takto dlho. Na druhú stranu spolu nebývame a spoločné dovolenky sme si zakázali. Inak slabšia osobná hygiena v našom prípade nepripadá do úvahy!

Sting hovorieval, že kapela je manželstvo bez sexu. Súhlasíte s týmto tvrdením?

Veľakrát sme sa o tom so Stingom bavili, naposledy na jeho zámočku v Toskánsku. Navyše je to naša myšlienka, on ju len prevzal. Trochu nás obdivuje…

Keby ste boli skutoční manželia, kto z Vás by bol žena a kto muž?

Asi by sme to striedali. Ten pocit byť obletovaný krásnou ženou by sme chceli určite zažiť obaja. A keby sme mali „svoje“ dni, mohli by sme to pri panáku spolu rozoberať.

Za tých dvadsať rokov ste prešli niekoľkými žánrami, od moderovania v rádiu, cez spev počeštených hitov až po televíznu talk show. Kde sa cítite najpohodlnejšie?

Pohodlie nás ani moc nezaujíma. Ale najlepšie sa cítime stále v rádiu. To nás baví najviac aj keď sa aj tento svet dosť zmenil a musíme dodať, že k horšiemu. Voľnosť a eufóriu z vysielania akú sme zažili my, by sme priali dnešným moderátorom.

Ako skúsení moderátori asi nemáte strach zo žiadneho hosťa (alebo áno?) Existuje naopak niekto iný, ku komu by sa Vám do talk show moc nechcelo? Jan Kraus, Gena a Suchoš, Karel Šíp?

Neexistuje nikto ku komu by sme sa báli ísť. Navyše sa so všetkými menovanými roky poznáme a vieme čo od seba môžeme čakať. Sme pohotoví, takže väčšinou zaskočíme aj tú druhú stranu…

Ako vyzeral Váš bežný pracovný deň na začiatku kariéry a ako vyzerá dnes? V čom je hlavná zmena? Máte veľké tereňáky a inak je všetko po starom :)?

Tak určite… Jazdili sme na vysielanie MHD a z barov taxíkom. Teraz sa to otočilo. Do rádia jazdíme slušným autom a z baru MHD. Už nás to tam tak nebaví a ani nevydržíme také množstvo alkoholu ako predtým. Inak odvtedy, čo máme rodiny sa bežný deň zmenil radikálne, ale nesťažujeme sa.

Ako ste sa vlastne dali dokopy? Poznali ste sa predtým, ako ste spolu začali pracovať?

To už je fúzatá story, takže stručne. Zoznámili sme sa náhodou cez našich známych a potom sme spolu v roku 1991 prvýkrát na Silvestra vysielali show v rádiu. Potom sa menili rádia, riaditelia, ale my sme zostali a do toho vznikol Těžkej Pokondr.

Ako ste vtedy vyzerali?

Tri zmeny by ste našli… Miloš háro, Roman „medzierku medzi zubami“, obaja o pár kíl menej, ale inak sme sa de facto nezmenili.

Stanovili ste si nejaké pravidlá pre vedenie rozhovoru vo dvojici?

Keď vedieme rozhovor už po tých rokoch vieme ako, kedy a kto z nás bude reagovať. Ale keď nás rozhovor extrémne baví a rozbehneme to, všetky pravidlá padajú. Zostáva číra radosť z debaty ako v krčme. U nás hosť môže piť, dávať najavo emócie, máme radi natur a dávame prednosť atmosfére pred dokonalým zvukom zo štúdia.

Máte znamenie, kedy si neskákať do reči?

Snažíme sa odzerať, gesto rúk tiež pomôže, z veľkej časti vieme kedy máme každý priestor. Skôr sa nám to stáva pri moderovaní spoločenských akcií, kedy bezprostredne reagujeme na veci okolo nás. Tam ideme niekedy do seba.

Robíte si srandu radšej zo seba alebo sa pustíte aj do hosťa?

Máme radi obe varianty. Nemáme problém urobiť si zo seba srandu, a keď máme hosťa, ktorý to unesie, zameriame sa viac na neho. Záleží, kto tým hosťom je. Snažíme sa myslieť na poslucháčov, aby ich to bavilo, ale nás tiež.

Je ťažšie robiť zábavný rozhovor so športovou celebritou, hercom či spevákom alebo politikom?

Najmenej radi robíme politikov. Tam sa len výnimočne podarí, že je rozhovor uvoľnený, v dobrom zmysle slova zábavný, a teda zaujímavý. Preto sme návštevy politikov obmedzili na minimum. Snažíme sa mať prehľad, takže nerobíme rozdiel medzi športovcami a ľuďmi zo showbizu.

Čoho sa v budúcom roku bojíte najviac? Vojny s Ruskom? Priberania? Prepadu v ankete Zlatý slávik?

Priberanie môžeme ovplyvniť, Slávikov de facto tiež. Vojnu nie. Takže určite toho prvého.

Dokážete si predstaviť, že by ste sa zapojili do partizánskej vojny a skrývali sa v lesoch?

My nechceme bojovať. Ani v lese ani v dunách. Je to mimo náš svet, hoci situácia vo svete snáď nebola za posledných x rokov horšia. Dúfajme, že to mocní tohto sveta nenechajú dôjsť tak ďaleko. Vojna nie je seriál, ktorý môžeme po pilote vypnúť…
Ono to už nie je žiadna sranda, slovenský premiér Fico ohodnotil pravdepodobnosť vojny na 70 percent.

To neznie dobre…

Všetko sledujeme. Pán Fico má vraj dôverné informácie od našich nemeckých susedov. Hovorí o tom verejne a o to je to horšie. Dúfame, že len chcel byť zaujímavý, pretože poslovia zlých správ majú v dnešnom mediálnom svete zelenú.

Povedzme, že by ste podporovali našich vojakov humornou show v armádnom rádiu. Je to pre Vás predstava, ktorá Vám pripadá úplne mimo alebo vo svetle súčasného stavu až tak veľmi nie?

Otázkou je, či v dnešnom poňatí zbraní a tým pádom vojny by na nejakú show bol čas. Ani na tento variant nechceme myslieť. Už sme toho odvysielali moc, ale toto by sme si odpustili.

Nakoľko vlastne možno pripraviť živé moderovanie vrátane vtipov a nakoľko ide o improvizáciu a pohotovú reakciu priamo na mieste?

Najlepšia improvizácia je na základe nejakej prípravy, nejakého gruntu, ktorý je pre rozhovor nevyhnutný. Improvizovať nás vždycky bavilo a aj to robí z priemerného moderátora naozaj dobrého hráča. Avšak len improvizácia tiež nemusí zakaždým dopadnúť dobre. To vieme aj z vlastnej skúsenosti. Takže kombinácia prípravy a improvizácie plus momentálna nálada v štúdiu.

Čo teraz chystáte?

Aktuálne nám vychádza výber najväčších hitov Best of vol. II, pokračujeme v natáčaní zábavného programu Kdo je kdo? na Prime a zvažujeme ďalšie ponuky na sezónu 2015.

Pozeráte sa na Skylinku na nejaké relácie? Na ktoré?

Najradšej využívame službu HBO GO, to je na pohodu a tiež kedy my chceme. Na Cinemaxe sme často pozerali seriál The Knick a teraz si občas pustíme práve na HBO GO seriál Honzu Hřebejka Až po uši.
Rozhovor
Foto David Radotinský

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC