Rozhovor s hercom Václavom Matějovským

Teším sa, keď vytiahnem padák zo skrine

Rozhovor s hercom Václavom Matějovským

Milo prekvapil ako sebavedomý právnik Martin v seriáli O mě se neboj na Nove, prekvapením bola aj jeho účasť v tohtoročnom Survivore, jeho hlas znie v komentároch reality show Love Island. A tento rok je Václav Matějovský jednou z hviezd Letných shakespearovských slávností.

Vy a Survivor? To ste taký súťaživý typ?

Súťažím, len keď to má pre mňa zmysel. Išlo mi o dobrodružstvo, siahnuť si na dno a zistiť, čo na tom dne dokážem vymyslieť. Tam som sa, bohužiaľ, kvôli zraneniu nedostal, ale aj tak to stálo za to.

Rozprávajte.

Spať v daždi a v zime na drevenej podlahe. Nejesť, a napriek tomu bojovať naplno. Znie to gýčovito, ale je to tak. Zároveň skúsiť nemyslieť na to, čo bude človek robiť za týždeň, za deň alebo za päť rokov. Či si zaobstarať hypotéku, postaviť barák a založiť rodinu. Alebo vyraziť na dovolenku. Že máte poslať e-mail do práce a nesmiete zabudnúť nakúpiť a ešte upratať. A vlastne ísť ešte na poštu. Myslieť na kariéru. A ešte na toto a potom na tamto. Na ostrove to bolo: „Máme dnes rybu? Fajn, tak máme hotovo. Poďme sa pozrieť na západ slnka. Nemáme rybu? Fajn, tak sa poďme pozrieť na západ slnka.“

Prihlásili ste sa sám?

Bol som oslovený televíziou Nova. A som rád, že to urobili, sám by som sa k tomu asi nedokopal.

Keď chcete súťažiť v Survivorovi, je výhodou byť na dobrej fyzickej úrovni?

Je aj nie je to potrebné. Tí, čo boli veľmi fyzicky zdatní, vypadli občas hneď na začiatku. Je to o kombinácii svalov, zručností, ale aj hlavy.

A ako ste na tom s fyzičkou Vy?

Šport mám rád, hlavne ten adrenalínový. Už dva roky skáčem padákom a mám za sebou skoro osemdesiat samostatných zoskokov. To je niečo, čo ma aktuálne najviac baví. Po úraze kolena mi ale teraz padák leží doma v skrini.

Čo po Survivorovi skúsiť nejakú ďalšiu reality show? Nova teraz chystá Big Brothera, bude určite aj ďalšia séria Love Islandu...

Na Love Islande pracujem v zákulisí, som hlas, ktorý diváci v dieloch počúvajú, takže už na to mám trochu skreslený pohľad. Navyše mám priateľku. Spokojnú. Snáď… Sakra, nezabudol som doma vybrať práčku? (smiech) Do Survivoru som nešiel kvôli reality show, ani kvôli popularite, ale čisto za dobrodružstvom. Takým, aké by som v Big Brotherovi zrejme nenašiel. Ale teším sa na to v televízii!

Aj v tej Vás v poslednom čase vídame čoraz viac, naposledy v seriáli O mě se neboj, kde ste si zahrali s Veronikou Arichtevou. A teraz Vás môžeme vidieť aj na Letných shakespearovských slávnostiach!

Bavia ma oba svety, ten divadelný aj ten filmový a televízny, a baví ma to striedať. Raz toto a potom zas tamto. Nerád zostávam dlho na jednom mieste. Divadlo som dlho nehral, a tak som sa naň zase tešil.

Šport mám rád, hlavne ten adrenalínový. Už dva roky skáčem padákom a mám za sebou skoro osemdesiat samostatných zoskokov.

Čo Vám prebehlo hlavou, keď ponuka na rolu v tohtoročnej novinke, komédii Ako sa vám páči, prišla?

Že je to veľké sústo. Časovo aj herecky. Snažím sa rozhodovať rýchlo, než prídu tie hlasy v hlave: „A je to dobrý nápad? Nebude to veľmi ťažké? Zvládneš to?” Tie prídu až potom, ale keď už na to predtým kývnete, tak sa s tým musíte pobiť. A na konci je človek vždy rád, že na to kývol.

Dostávate aj veľa seriálových ponúk?

Dostávam asi priemerný počet ponúk. V lete začínam točiť jeden seriál a na jeseň ďalší. Som rád, že som už vo fáze, keď si projekty, aspoň trochu, môžem vyberať. Človek ale v tejto brandži nevie, čo bude robiť za rok, tak musí s odmietaním opatrne.

Máte čas si nejaké filmy alebo seriály pozrieť? Aké patria medzi Vaše obľúbené?

Určite. Doma mám poriadnu televíziu a domáce kino. Keď doma sledujeme film, musí byť ticho a sústredenosť. Snažím sa priateľku naučiť, že vo filme nejde len o nejaký dej, ale aj o strih, kameru, hudbu a ďalšie. Teraz naposledy som videl Extraction 2. Milujem akciu. Pracovalo na tom veľa mojich kamarátov filmárov aj kaskadérov. Som na nich aj na Česko pyšný, že sme tu zvládli takúto vec čiastočne natočiť. Dosť ma tiež baví seriál Ted Lasso, ktorý som so slzou v oku dopozeral a hľadám, čo ďalej.

Hráte divadlo, začínate natáčať seriál... a čo nejaké mimopracovné radosti?

Až sa dá po operácii koleno dokopy, čo najskôr vytiahnem padák zo skrine. Ďalej by som chcel vodičský preukaz na motorku, a ešte som mal v pláne pilotný preukaz. Potom sme chceli s kamarátom vyliezť na Mont Blanc. A určite nejaké letné hudobné festivaly. Potom zbrojný preukaz a do toho ešte stráviť nejaký čas s priateľkou. No, a než sa nazdáte, leto je na konci. Tak už asi chápete, prečo vstávam tak skoro (smeje sa).

Narážate na Vašu prácu v rádiu, kde moderujete rannú show? O koľkej ste vstávali napríklad dnes?

Dnes? Ja posledných pár rokov vstávam pravidelne pred piatou hodinou ráno. Rozhodne nebudem hovoriť, ako skvele ozdravujúce to je, to nie je vôbec pravda. Každé ráno sa o 4:45 preklínam. O 4:46 už je to ale lepšie a viem, prečo to robím.

 


Václav Matějovský (* 14. februára 1996)

Plzenský rodák študoval na pražskej DAMU, ale kvôli pracovnému vyťaženiu štúdium čoskoro zanechal. Pred kamerou debutoval ako Mikuláš Seidl v nováckom seriáli Ulica, zahral si Karla Havlíčka Borovského v Božene, menšie roly mal aj vo filmoch Nežné vlny, Vybíjaná alebo Teória tigra. Veľkú úlohu dostal nedávno v seriáli Novy O mě se neboj. Prepožičal hlas komentárom v reality show Love Island a už sedem rokov moderuje vlastnú rannú show na Fajn Rádiu.

Rozhovor
Foto TV Nova

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC