Rozhovor

Som prúserár, ale gentleman!

Kamil Bartošek alias Kazma

Z ničoho nemá rešpekt a už vôbec nie strach. Hviezda českého internetu moderátor Kamil Kazma Bartošek (31) v každom diele svojej internetovej relácie One Man Show šokuje. Do všetkého ide po hlave, aby znovu dokázal posunúť limity svojich možností. „Žiadny limit pre mňa neexistuje,“ smeje sa diabolsky provokatér Kazma.

Ako Vás hreje pri srdci, že po každom Vašom videu na Stream TV o tých šialených kúskoch hovorí nielen celé Česko, ale väčšinou aj veľká časť sveta?

Klamal by som, keby som povedal, že mi je to fuk. Naozaj veľmi ma to hreje pri srdci. Je to pre mňa po všetkej tej veľkej drine potvrdením toho, že sme to s mojím tímom zase urobili sakra dobre. Je to to miesto, kam od prvotnej chvíle, keď je nápad na papieri, mierime. A nakoniec sa nám to vždy podarí! No nie je to báječné?
Kde čerpáte inšpiráciu pre tie šialené nápady, ktoré robia z One Man Show taký úspešný a obľúbený program na internete?
Funguje to jednoducho ako v akomkoľvek inom odvetví. Neexistuje na to žiadna príručka, kam pre inšpiráciu siahnuť a nalistovať si stránku s tým, čo môžem urobiť. Inšpiráciou je totiž vo finále aj tak vždy len a len život. Preto musíte pre tú vec jednoducho žiť. A ja pre to žijem.

Do čoho by ste v rámci natáčania One Man Show nikdy nešli, že už je to aj pre Vás za hranou? Je vôbec niečo také?

Berte to tak, že pre mňa žiadny limit neexistuje. Nebojím sa totiž žiadnej výzvy a rád si dokážem, že spoločne s mojím tímom dokážeme šokovať a nachytať aj tých, ktorí by to od nás nikdy nečakali. Pred nami sa totiž nikto neschová a trúfneme si na čokoľvek a kohokoľvek. A ak tomu neveríte, tak sa o tom čoskoro presvedčíte (smiech).

Spomeniete si na nejaký moment z natáčania, kedy ste mali naozaj stiahnuté hrdlo a mali ste strach, že niečo nevyjde alebo si to kruto odskáčete?

Natáčanie One Man Show je vždy o vystúpení z tej luxusnej komfortnej zóny a prekonaní nejakého toho strachu. Povedal by som, že pri každom nakrúcaní by sa našiel taký moment, ktorý máte na mysli. My sa do tých situácií vedome staviame, aby sme im priamo čelili. A o tom to je. To nás baví a napĺňa. Je to bezva.

Čo podľa Vás bola úplne tá najväčšia šialenosť v histórii Vašej show, ktorá vznikla už na začiatku roka 2008?

Keď to tak beriem a obzriem sa späť, tak je One Man Show jedna veľká šialenosť a za tie roky nemôžem povedať, že by bola len jedna jediná vec, ktorú by som vypichol, že to bola tá najväčšia šialenosť. Ono keď sa v každom novom diele pokúšate ešte o niečo šialenejšie, tak ťažko môžete vypichnúť nejakú vec z minulosti. Keď to niekedy zabalím, tak potom možno nejaký diel vypichnem, že to bolo to najbláznivejšie, čo som kedy urobil, ale na to je ešte čas. Tie najväčšie šialenosti totiž ešte prídu.

Museli ste sa niekedy niekomu ospravedlňovať za to, čo ste urobili, alebo slovo ospravedlnenie pre Vás neexistuje?

Ale to zase existuje. Napríklad riaditeľke prestížnych filmových cien Český lev Tereze Rychnovskej som sa ospravedlňoval za falošného Jima Carreyho. Za to isté som sa ospravedlnil aj moderátorke Lucii Výbornej, ktorá tiež verila tomu, že na pódium pozýva slávneho hollywoodskeho komika. Speváčke Heidi Janků som sa v rozhovore tiež ospravedlnil za jeden diel relácie, kedy sme si ju poriadne vychutnali. My totiž nechceme zámerne nikomu ubližovať. Nuž ale občas niekto musí byť tá obeť, aby poslúžil nejakému vyššiemu princípu, a potom je dôležité vedieť sa ospravedlniť a postaviť sa tým situáciám čelom a spriama. Sme síce veľkí prúserári, ale vždy gentlemani.

Nechýba Vám ten starý formát, kedy ste robili rozhovory so známymi tvárami a pekne si ich v štúdiu vychutnávali tak, že niekoľko klientov Vám z relácie dokonca aj urazene odišlo?

Popravde asi ani nie. Nechýba mi to, pretože ma to už príliš nebavilo. Dal som tomu starému formátu, čo som mohol a on mne tiež. Bol čas posunúť to všetko niekam ďalej. To je jednoducho život. Baví ma teraz toto a ako je vidieť podľa sledovanosti na internete, tak to baví aj ostatných ľudí a to je pre mňa to najdôležitejšie. Čísla sledovanosti máme parádne a keď sa to ľuďom páči, tak je to pre mňa veľké ocenenie toho, čo tu robíme.
Koho si z tých nachytaných celebrít najviac vážite a kto Vám naopak vôbec nesadol a nemusíte ho už nikdy vidieť?
Spoznal som za tie roky naozaj veľa viac či menej zaujímavých ľudí z toho prostredia a nemyslím len showbiznis, ale aj iné odbory, či už športovcov, či úspešných podnikateľov. Každý vo vás vždy niečo nechá, niekto viac niekto menej. A ak si niekoho vážim, tak hlavne tých, ktorí zostali normálni.

Veľa fanúšikov Vám v poslednom čase na sociálnych sieťach vytýka, že robíte zábavu hlavne pre násťročných. Ako to beriete Vy a čo kritikom odkážete?

Nikto, koho si vážim, mi nič také nevytýka, a publikum, pre ktoré dnes vysielame, dávno nie sú len násťroční. My bavíme všetkých od detí až po dôchodcov. Milujú nás a dobre vedia prečo.

Ďalšia vec, čo Vám tiež vyčítajú je, že je to všetko podvrh a všetko je v relácii vopred dohodnuté.

Tu by som to zhrnul jednou vetou, ktorá krásne odpovie všetkým tým kritickým hnidopichom – Vlky nezaujíma, čo si o nich ovce myslia. (smiech)

Nemáte strach, že raz proste príde deň, keď si poviete, že už to nemôžete posunúť ďalej a úplne to zabalíte a odídete z verejného života?

Ja nemám strach vôbec z ničoho. Zabalím to, až ma prestane baviť posúvať to ďalej. Dovtedy to budem stále robiť. Napĺňa ma to a hlavne ma to stále ukrutne baví.

Premýšľali ste, čo budete chcieť robiť napríklad za desať rokov? Bude stále fungovať „projekt Kazma“, aj keď budete mať cez štyridsať rokov?

Tak tu veľký pozor! Kazma nie je projekt. Kazma som ja a nikdy mi to už nikto neodpára. Samozrejme vôbec neviem, čo sa bude diať za 10 rokov, neviem, čo bude napríklad zajtra, alebo za päť minút. Ako sa hovorí, ak chcete pobaviť Boha, povedzte mu o svojich plánoch.

Nemrzí Vás, že ste ešte neprenikli na televízne obrazovky, hoci máte na internete takú sledovanosť?

Ale no tak. Veď televízia zomrela spolu s vašou babkou, zmierte sa s tým.

Čo všetko Vás okrem relácie na internetovej televízii ešte živí?

V rámci celej One Man Show Production točíme aj veľa reklamy, robíme rôzne kampane, vymýšľame divoké nápady pre našich klientov. Klasicky všetko, čo sa týka internetového videa. Keď chcú klienti robiť veci inak, idú za nami. Kam tiež inam (smiech). Do toho občas ešte moderujem, tancujem, spievam a tak podobne, čo je proste treba, na to tu som.

Na sociálnych sieťach sa často chválite, ako ste dostali papuču na auto za zlé parkovanie, alebo pokutu za rýchlu jazdu. Máte poňatie, koľko už ste približne zaplatili v živote za pokuty a koľkokrát ste prišli o vodičský preukaz?

Určite už to boli dohromady státisíce korún. O papiere som prišiel hneď dvakrát, oficiálne sa vie, že len raz. Ako som hovoril, tá inšpirácia prichádza zo života a to, že porušujem a nabúravam určité pravidlá a systém, tak vo videách len odráža to, ako ja v reálnom živote žijem. Niekto to berie len ako pózu a že to všetko len naoko robím. To ma ale ten človek naozaj nepozná. Som naozaj taký. Ako sa správam pred kamerou, tak som rovnaký aj v reálnom živote.

Na akú šialenosť sa môžeme tešiť v relácii One Man Show nabudúce?

Keby som vám to povedal, musel by som vás nechať zabiť.

Kamil Kazma Bartošek (*26. 5. 1985, moderátor)

Rebel a provokatér od roku 2008 vystupuje vo svojom internetovom programe One Man Show na Stream TV. Jednotlivé diely si pozrie až jeden milión divákov. Pôvodne išlo o rozhovory s celebritami. Teraz sa snaží šokovať na veľkých akciách, ktoré vtipne nabúrava. Napríklad keď oklamal organizátorov filmových cien Český lev a na slávnostné vyhlasovanie úspešne prepašoval dvojníka za pravého Jima Carreyho.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.
Rozhovor
Foto Stream TV

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC