Rozhovor s Matejom Ruppertom

Som optimista, rok 2021 bude krajší

Rozhovor so spevákom Matejom Ruppertom

S frontmanom skupiny Monkey Business Matějom Ruppertom sme sa pôvodne chceli baviť hlavne o hudbe. Nakoniec sa ale rozhovor často stáčal k téme pandémie, politiky a očkovania. Ono ale v týchto časoch vlastne nie je divu.

V prvej vlne covidu ste sa pekne navystrájali na Facebooku, čo príde ďalej?

No, ja som skôr vystrájal na Instagrame. Mám ho prepojený s Facebookom, takže sa to vždy prepísalo aj tam. Ja všeobecne Instagram považujem za trošku vľúdnejšie prostredie. Neviem, čím to je, ale mám skúsenosť takú, že sa tam ďaleko menej nadáva do rôznych havloidov alebo pravdoláskarov. Ale k veci, v tom prvom lockdowne, keď sme boli všetci doma zavretí, tak sme z toho boli poriadne vydesení.

Vy ste boli tiež vydesený? Z čoho najviac?

Ja som bol veľmi vydesený, kým sa nezistilo, že tá choroba pre deti nie je nijako nebezpečná. Ako otec dvoch malých dcér som mal o ne samozrejme strach. Je zaujímavé, že vlastne jeden z prvých nakazených vôbec, možno v celej Českej republike, bola moja žena. Nakazila sa už 12. marca, ale našťastie mala veľmi mierny priebeh.

A v tom čase ste začali natáčať videá?

To som si na seba trošku ušil bič, že som to poňal ako seriál. Využil som to, že viem napodobňovať jazyky a rôzne sociálne skupiny ako zhulenec alebo futbalista. Malo to mimoriadne dobrú odozvu – na každé video reagovali tisíce ľudí.

Čo je iné vo Vašom živote v tom súčasnom lockdowne oproti jari?

Ten rozdiel oproti jari cítime všetci. Sme z toho oveľa viac unavení, oveľa menej sa bojíme tej choroby. Tú prvú vlnu sa síce podarilo zvládnuť, ale česká vláda nebola vôbec pripravená na tú druhú.

V čom myslíte, že nebola vláda pripravená?

Opatrenia prišli neuveriteľne neskoro, takže geometrickým radom začali stúpať počty nakazených, tým pádom aj počty úmrtí, a dnes sme na takých hrozivých číslach, na ktoré som si myslel, že sa nikdy nedostaneme. Som presvedčený, že tie neskoré nariadenia prišli kvôli krajským voľbám. Predseda vlády evidentne čakal, až prebehnú voľby, aby náhodou neprišiel o pár percent.

Čo vnímate ako najväčší problém vlády?

Vo vláde nefunguje ani jeden minister tak, aby sa aspoň zdanlivo javilo, že svoju situáciu zvláda. Za všetko samozrejme nesie zodpovednosť Andrej Babiš, to je bez debát.

Ako sa staviate k očkovaniu? Dokážete si predstaviť, že na koncerty bude povolený vstup len očkovaným? Čo si o tom myslíte z hľadiska slobody voľby?

To je strašne ťažká otázka a vo mne sa to veľmi bije. Som bytostný demokrat. Uznávam voľby, aj keď som veľmi kritický k premiérovi a prezidentovi. Oni ale vzišli zo slobodných demokratických volieb a v podstate jediná možnosť, ako sa ich „zbaviť“, je zase pri ďalších demokratických voľbách.

Taký je teda Váš pohľad demokrata. Ten druhý pohľad je aký?

To, čo sa posledný mesiac (december 2020) rozbehlo za neuveriteľne iracionálne dezinformácie ohľadom očkovania, ohľadom vakcíny, je neuveriteľne alarmujúce. Ja si to vysvetľujem tak, že za to môže Ruská federácia a jej hybridná vojna proti nám, proti západnej civilizácii.

Kedy očakávate návrat do normálneho života?

Som optimista, myslím, že už to pôjde pomerne rýchlo. Ak sa totiž naočkujeme, tak by to v priebehu prvého pol roka 2021 už mohlo byť výrazne lepšie.

V roku 2020 Vám vyšiel nový album, ako k tomu došlo?

Nás pandémia zastihla v čase, keď Roman (Holý) už mal na novú dosku, ktorá vyšla teraz na jeseň, napísaných veľa pesničiek. Album sa volá Freedom On Sale a ja som z neho neuveriteľne nadšený. Ono sa vždy hovorí, že nová doska je najlepšia, ale ja som fakt presvedčený o tom, že Roman zložil jedny z najkrajších pesničiek, ktoré kedy, napísal.

Čo keby nikdy neprišla vakcína, už nikdy nebol žiadny živý koncert? Čo by ste chceli robiť, keby ste nemohli hrať pred ľuďmi?

No, ja to mám v tomto blbé. Mám strednú pedagogickú školu, takže by som mohol možno učiť v materskej škole. Po škole som chvíľku robil asistenta produkcie, takže by som sa asi mohol živiť aj týmto, lenže táto činnosť bola takisto silne obmedzená koronavírusom… Takže vlastne takmer čokoľvek, čomu som sa venoval vo svojom živote.

A nejaký plán C by ste mali?

Asi by som s bratom začal stavať múry, pretože on robí v stavebníctve. Obkladal by som a montoval rôzne veci. Ale pravdepodobne by sme sa asi najskôr zamysleli, ako našu muziku predsa len dostať k ľuďom.

Veríte, že rok 2021 bude lepší?

Ja v to pevne verím, pretože som celoživotný optimista. Rok 2021 bude rozhodne krajší, než bol ten minulý a k normálnemu životu sa vrátime oveľa skôr, než si teraz myslíme.
 


Matěj Ruppert  (* 12. marca 1978, spevák)

Neprehliadnuteľný spevák skupiny Monkey Business je pôvodne vyštudovaný pedagóg, ktorý sa však učeniu nevenoval. Namiesto toho sa už počas štúdia zúčastnil televíznej speváckej súťaže Caruso Show a rovno ju vyhral. Do Monkey Business vstúpil v roku 1999, čo bolo v tom istom roku, kedy začal študovať na konzervatóriu. Spolu s Romanom Holým sa vrhali aj do ďalších hudobných aktivít napríklad G-Point Hunters či do rockového projektu Neruda. Matěj si zahral aj v niekoľkých českých filmoch.

Rozhovor
Foto Profimedia.cz

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC