Rozhovor s herečkou Michaelou Pecháčkovou

Slonovi som robila pedikúru!

Rozhovor s českou herečkou Michaelou Pecháčkovou

Je mladá, krásna, plná energie a v devätnástich rokoch sa môže pochváliť žiarivou televíznou kariérou. Michaela Pecháčková patrí medzi opory obľúbeného seriálu ZOO na Prime, a aj keď je pre ňu kombinácia so školou niekedy náročná, náramne si to užíva.

Pamätáte si svoj prvý deň pred kamerou?

Určite by to mala byť chvíľa, na ktorú herečka nikdy nezabudne, ale vtedy som mala jeden a pol roka, keď som sa objavila vo filme Vratné lahve pánov Svěrákovcov. Točilo sa to u nás v ulici. Hľadal sa komparz, tak ma mamka prihlásila a vyšlo to. Prechádzala som sa po ulici a „hrala“ som v tom kultovom filme. No, v titulkoch napísaná určite nie som.

Potom prišiel Váš prvý seriál, Přešlapy. To ste mali päť. Ako na svoju úlohu spomínate? Ocitla ste sa po boku hereckých hviezd Davida Novotného, Zuzany Norisovej, Filipa Blažka...

Struhujúci pohľad. Stála som a len som pozorovala, čo sa deje, ako ten svet filmu funguje. Bola som ako Alica v krajine zázrakov alebo ako keď pustíte malé dieťa do toho najväčšieho hračkárstva a poviete mu, že si môže vziať akúkoľvek hračku, ktorú chce. Všetci boli veľmi milí, nikto nekričal, veľmi ma to bavilo. Stále lepšie ako byť v škôlke, kde sa nič nedeje. A že som bola po boku takých hviezd? To si v takom veku vôbec neuvedomíte.

A teraz skočíme do Vašich desiatich rokov, a do rozprávky Traja bratia. Bol ten päťročný rozdiel vidno?

Áno, bol to rozdiel predovšetkým v tom, že už som vedela, ako natáčanie funguje, čo sa deje za kamerou, že musíte čakať, kým sa všetko na pľaci pripraví. A samozrejme, aj tých päť rokov bolo cítiť. Bola som rozumnejšia. (smeje sa)

Chodila som na dramaťák, tancovala som akrobatický rock and roll, čo je pre herectvo tiež dobrá príprava…

Asi to vzhľadom na tieto skúsenosti nebola zložitá voľba, že pôjdete študovať herectvo?

Pre mňa to bola jasná voľba už na základnej škole. Chodila som na dramaťák, tancovala som akrobatický rock and roll, čo je pre herectvo tiež dobrá príprava, a potom som sa už len pripravovala na skúšky a dúfala som, že to vyjde. A vyšlo! Chodila som na hudobno-dramatické oddelenie Pražského konzervatória, ale akonáhle sa rozbehlo natáčanie seriálu ZOO pre televíziu Prima, tak som bohužiaľ školu veľmi nestíhala. Mrzí ma to, ale musela som prestúpiť na Medzinárodné konzervatórium, kde sa dalo moje štúdium, natáčanie a ďalšia práca lepšie skĺbiť. Na budúci rok ma čaká maturita, a to je pre mňa teraz jedna z priorít, takže tak poletujem medzi natáčaním a školou. Veľmi intenzívne.

V spomínanom seriáli ZOO ste jednou z hlavných postáv. Vaša Sidonie je dcéra z bohatej rodiny, ktorá zbehla k práci v zoo. Čo Vám táto rola priniesla a čo ste jej naopak priniesli Vy?

Začnem tým druhým. Sid som dala kus seba, moju tvár a gestá. To už jej nikto neodpára. A čo ona priniesla mne? Toho bude určite viac. Predovšetkým mi dala obrovskú príležitosť, za čo som vďačná. Dala mi čiastočne rád, veľa skúseností aj trochu trápenia. Pretože musíte pracovať veľmi rýchlo, všetko sa naučiť vo veľkom tempe a za pochodu. Ale asi najviac mi priniesla do života veľa nových ľudí, stretnutí, ku ktorým by asi nedošlo, keby som tú rolu nedostala. Dostala ma do väčšieho povedomia ľudí, pretože im chodím dvakrát týždenne do ich obývačiek.

S ktorými kolegami z mnohopočetného hviezdneho obsadenia seriálu si najviac rozumiete?

Mám veľké šťastie, že som dostala skvelú seriálovú rodinu. Jana Švandová je zábavná, pravdivá a nikdy som nepocítila akýkoľvek náznak toho, že by sa správala ako hviezda. Čo ona je! Moja seriálová mamka Sabina Laurinová rozdáva dobrú náladu, a aj keď sme unavené, lebo máme za sebou napríklad dvanásť obrazov, na nej to nie je vidno. Vtipkuje, spieva a nepokazí žiadnu srandu. Rozumiem si aj s Vojtom Vovesným, ktorý mi hrá brata a ja už ho za tie dva roky natáčania tak beriem. Nemôžem zabudnúť ani na Šimona Bilinu, Tomáša Klusa, sú to veľmi fajn parťáci. S nimi asi točím najviac, a tak k nim mám najbližšie. Fajn na pľaci je aj s Luckou Polišenskou, Pavlou Tomicovou, Davidom Gránským… Vďaka za nich. V ZOO je celkovo dobrá partia ľudí.

Natáčate v naozajstnej zoo – máte tam nejaké zamilované zviera? A ako nablízko sa k nim vlastne dostanete?

To je jedna z výhod, ktorých sa mi vďaka natáčaniu v Safari Parku v Dvore Králové dostáva. Točila som už so slonom, ktorému som robila pedikúru. Zakaždým, keď točíme s nejakými zvieratami, dostávame školenie, čo musíme a nesmieme robiť. Veľmi rada točím so žirafami, sú nádherné. Má ich rada moja kamarátka a vidíte, sľúbila som jej, že so mnou pôjde do zoo a zoznámim ich. Tiež sa mi dostala do rúk korytnačka alebo had. S tým hadom to bolo zo začiatku opatrné, ale nakoniec to nebolo také desivé, ako som si na začiatku, keď som ho videla v prepravke, myslela.

V ZOO ste stálica. A aké máte plány ďalej?

Predovšetkým by som chcela úspešne zložiť maturitnú skúšku. Viem, že mám v herectve, a tak celkovo niekoľko nedostatkov, na ktorých musím pracovať, a pracujem. Človek na sebe musí pracovať neustále! Predovšetkým by som chcela robiť veci poriadne a svedomito. Neflákať to a byť profesionálna. To je môj cieľ. A čo bude ďalej? To neviem, čo príde, tak príde a keď nie, príde niečo iné. Hlavne chcem robiť svoje remeslo s láskou. A keď by som si mohla vybrať… hrať princeznú by mi nevadilo. (smeje sa)


 

Michaela Pecháčková (* 13. januára 2004)

Študentka pražského Medzinárodného konzervatória, hudobno-dramatického odboru. Od detstva sa venovala herectvu, sólovému spevu a šesť rokov tancovala akrobatický rock and roll za oddiel KP Praha. Od roku 2018 pravidelne hosťuje v pražskom divadle Semafor. V piatich rokoch si v roku 2009 zahrala Aničku v televíznom seriáli Přešlapy, neskôr dostala rolu v rozprávke Traja bratia alebo vo filme Tri želania. Zahrala si aj v Ordinácii v ružovej záhrade, medzi hviezdy ju ale katapultoval seriál ZOO, v ktorom sa teraz objavuje ako Sidonie „Sid“ Novotná, jedna z hlavných postáv.

Rozhovor
Foto TV Prima

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC