Rozhovor

Richard Krajčo: Leto s deťmi na statku je najviac

Richard Krajčo

Richard Krajčo je muž mnohých tvárí. Romantické texty spieva tak, že jedno oko nezostane suché, na koncertoch behá divoko z jednej strany na druhú, na divadelnom javisku odzbrojuje charizmatickým a civilným prejavom. Každý projekt, ktorého je súčasťou, prináša celé spektrum emócií, uveriteľne a od srdca. Niet divu, že jeho hlavný projekt – kapela Kryštof, dopuje české rádiá už dvadsať rokov jedným hitom za druhým. Niekedy kontroverzný, často tajomný, vždy oddaný tomu, čo robí. Profesionál, ktorý nezabúda byť človekom.

Váš nový singel Srdcebeat je oveľa viac popový, než predchádzajúce piesne. Cítili ste potrebu, vyskúšať niečo nové, nezostať v jednej polohe, alebo si to trh žiada?

Nevieme v čom je viac popový. Aj keď – my vlastne sme popová kapela, takže sa držíme svojho žánru, asi. Americkí producenti sa ale českému škatuľkovaniu čudujú, tvrdia, že v žiadnej krajine nezažili toľko „hejterstva“ a prirovnávania. Vo svete je normálne, že kapely posúvajú svoj zvuk, kombinujú žánre, nahrávajú spolu speváci, ktorí by u nás za spoluprácu dostali zrejme doživotie za kolaboráciu.

Fanúšikovská základňa Kryštofa je obrovská. Podozrievať Vás z kalkulu, ako pritiahnuť ešte viac poslucháčov, mi pripadá nepravdepodobné. Ako na modernejšie poňatie reagujú Vaši skalní fanúšikovia? Vnímate rozpaky, alebo len kladné ohlasy?

Vnímame obrovskú vlnu nadšenia. Takú, akú sme ešte nezažili. Keď vyšiel Inzerát, ľudia chválili alebo písali, že to je iný Kryštof. V prípade Srdcebeatu, okrem krásnych recenzií, prišla aj obrovská pochvala z radov fanúšikov. Aspoň na našom Facebooku. Záporné sme vlastne nenašli. Až sme sami zaskočení.

Vaša spolupráca s kapelou Coldplay sa v médiách prepiera dlhší čas. Môžete to prosím uviesť na pravú mieru?

Aprílový žartík, ktorý sme dotiahli k dokonalosti. Od presnej kópie mailu s vizitkami managementu Coldplay až po zdieľanie cez coldplayovské siete. Krásne bolo koľko ľudí nám to prialo.

Pieseň aj videoklip k Srdcebeatu v mnohých ľuďoch vyvoláva podobnosť so spomínanými Coldplay. Bol to zámer alebo náhoda?

Premýšľali sme prečo, ale je to asi tým, že si tu väčšina ľudí myslí, že Coldplay majú farebné klipy. Ale nemajú, takže to porovnávanie je zvláštne. Ani veľké kotle v klipoch nemajú. Na druhú stranu, ak robíme veci, ktoré sú porovnateľné so svetovým fenoménom, môžeme to brať ako pochvalu.

Richard, popri muzike sa venujete herectvu. Boli ste niekedy niekým nútený, obmedziť jednu z týchto profesií, alebo si sám korigujete, v čom budete nasledujúce mesiace aktívnejší?

Ja už som sa vlastne asi pred dvomi rokmi rozhodol a z herectva som urobil regulárny „koníček“. K hudbe ma to ťahá viac, viac ma napĺňa, spoločenstvo Kryštof trvá vyše dvadsať rokov a je medzi nami silné puto. Herectvo beriem ako doplnok. A tak okrem aktuálnych Daždivých dní v Ungelte nič nové nechystám. Ak nepočítam film s pracovným názvom Za snami, ktorý by sa mal točiť budúci rok.

Akú úlohu má v muzike a herectve ego? V ktorej oblasti človek viac bojuje s pocitom vlastnej dôležitosti a potrebou byť oslavovaný. Alebo ide o univerzálny stav osobnosti?

Skôr ide o ten stav osobnosti. Pozrite koľko kapiel sa rozpadlo, pretože niektoré egá v nich spolu neboli schopné súznieť. Nám to funguje. Možno máme šťastie a dokážeme sa rešpektovať a podporovať. Sme partia kamošov, ktorí majú radi rovnakú hudbu, sme šťastní, že ju môžeme prenášať ďalej a že máme to šťastie, že sa to páči aj ľuďom okolo.

Hovorí sa, že každý umelec je samoľúby, aj keď to neprizná. Ako sa vyvíja Vaša sebareflexia od čias, kedy ste sa prvýkrát postavili pred početné publikum?

Viete, že netuším? Nervózny som na pódiu stále rovnako, možno ešte viac, ale moje ego musí spolupracovať s ďalšími desiatimi, aby všetko klapalo a to sme sa naučili. Všetky egá dokopy totiž tvoria náš celok. Inak ale často pôsobím na ľudí z brandže. Preto, že už deväť rokov kapelu aj manažujem, že sa snažím veci robiť inak, že si pokojne dovolím usporiadať vlastný putovný festival, že s nimi „nechlastáme a nekalíme“, som považovaný za egocentrika najväčšieho kalibru. No a teraz si vyberte.

Čo Vaše deti, sú hrdé na ocka? Vnímajú Vás ako osobu verejne známu, alebo ste pre nich jednoducho otec, ktorý ošetrí koleno a narúbe drevo?

Som ten otec, čo teda spieva, ale – „ako to, že ma všetci poznajú a chcú sa fotiť a mám toľko fanúšikov? Veď som ich otec a rovnaký ako každý iný.“

Vo filme Krídla Vianoc sa mi veľmi páčil motív, že sa silná myšlienka môže premeniť v činy. Máte s tým vlastnú skúsenosť? Viete cielene zhmotniť svoje želania?

Pozrite sa na Kryštof. Je treba viac dodávať? A dnes máme na stole ponuku na spoluprácu so zahraničím.

Do akej miery je pre Vás dôležité veriť, alebo mať osobnú skúsenosť s projektom, na ktorý kývnete? Predpokladám, že v prípade Krídel Vianoc išlo o Vašu vieru v posolstvo, ktoré film predstavoval.

Asi ma zastihol v životnej situácii, v ktorej mal. Tiež otvorene priznávam, že ten film môj život v mnohých veciach zmenil. A dôvod ste vystihli správne. A odvtedy som sa tiež rozhodol, že budem robiť len veci, ktoré ma podobne oslovia. Preto som asi tiež zhruba desať scenárov musel odmietnuť, aj keď išlo o veľké projekty alebo hlavné úlohy.

Na jeseň štartujete turné. V čom bude iné?

No iné… všetky turné sú rovnaké, nie? My sa len budeme snažiť, aby to opäť vyzeralo, že to nie je tour českej kapely. Vezieme niekoľko efektov zo zahraničia, chceme celé arény premeniť v sálu zábavy a eufórie a nechať zmiznúť to zabehnuté – pódium a diváci. Chceme, aby to bola spoločná zábava a párty.

Musím priznať, že sa rada vraciam k starším songom Kryštof, kde je hudba komornejšia, texty prestupujú priamo do tela poslucháča. Mám na mysli piesne ako Vodné stočné, alebo Lampion. Máte podobné aj v novom repertoári?

Tak to myslím, že by sa vám mohla páčiť pieseň Toužím, možno aj songy Ty a já alebo Přiznání. Alebo v to teraz dúfam.

Vaša kapela je známa dlhšími pauzami medzi doskami. V akej ste teraz fáze? Po turné si dáte oddychový čas?

Mali sme dosť práce s doskou. Tá práca moc nie je vidieť, ale bolo to dnes a denne veľa hodín. Album je vonku, čakajú nás síce ešte koncertné prázdniny, ale budeme finalizovať prípravy jesenného turné, takže sa nudiť nebudeme. Ale užijeme si aj prázdniny s rodinami a deťmi. Na to sa tešíme najviac, pretože vlani sme leto trávili s fanúšikmi na Kempoch. A potom nastane frmol. Určite budeme hrať aj na budúci rok, ale aktivity dosť zredukujeme. Kryštof Kempy 2016 sa nám ale nevyhnú.

Jar je pre veľa ľudí doba melancholická až depresívna, na iných pôsobí ako životobudič. Akú ste mali jar Vy a s akým rozpoložením vítate leto?

Milujem všetky obdobia. Sú hrozne inšpiratívne aj keď – leto s deťmi na statku je najviac.
Rozhovor
Foto Georgi Stojkov

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC