Rozhovor

Nič neviem lepšie ako spievať

Ewa Farna

Je mladá, krásna a talentovaná. Česko-poľská speváčka Ewa Farna (23) tento rok oslavuje neuveriteľných desať rokov na scéne a každý deň vraj ďakuje Bohu za to, že robí to, čo robí, a že sa má dobre. A za pár týždňov svoju prvú úspešnú dekádu oslávi s fanúšikmi najväčším koncertom svojej kariéry!

Tento rok je to desať rokov, čo ste rozbehli svoju hudobnú kariéru, takže tá sláva a popularita u Vás prišla v celkom kritickom veku. Nestúplo Vám to v tých dvanástich trochu do hlavy?

Myslím si, že nie, ja som totiž žiadnou náročnou pubertou neprešla. Aj keď od brata som si párkrát niečo v tom zmysle vypočula. Mali sme totiž doma jeden televízor, on ukoristil ovládač skôr a pozeral nejaký svoj obľúbený program. No a ja som bola natešená na niečo úplne iné, takže som mu ten ovládač vzala a prepla kanál s tým, že teraz sa jednoducho musíme pozerať na to moje. A v tej chvíli ma uzemnil hláškou, ak si ako myslím, že som taká hviezda, že tu budem o všetkom rozhodovať, tak to sa teda mýlim. (smeje sa) Takže som to potom zas pokorne vrátila späť a pozerali sme sa na jeho Top Gear alebo čo. Brat ma zotrieť vedel, ale vždy len takto zo srandy, v takých tých každodenných maličkostiach.

Takže Vás nikto nemusel držať „nohami na zemi“?

Ako že by za mnou prišla mama, zatriasla so mnou a povedala, nech už sa láskavo preberiem, že toto nie je normálne, to fakt nie. Ja vlastne ani presne neviem, ako by to „nenormálne“ malo vyzerať. Vyrástla som v úplne skvelej rodine, vždy som sa mala dobre, mala som všetko, čo som potrebovala. Keď som potrebovala nové tričko, dostala som ho. Nebola som rozmaznaná v tom smere, že by som dostala rovno tri, to nie. Neprežila som taký ten klasický „americký sen“, kedy z ničoho máte naraz všetko a zbláznite sa z toho. To je asi tiež jeden z dôvodov, prečo to so mnou, dúfam, nezamávalo. Fungujúce rodinné zázemie je podľa mňa kľúč ku všetkému.

Dostať sa takáto malá do showbiznisu je pre dieťa určite náročné. Mali rodičia tendenciu Vás nejako chrániť?

No jasné, naši vždy razili postoj, že kým ma to baví, nech to robím, a keď to chcieť nebudem, tak môžem kedykoľvek prestať. Nikdy ma nikam netlačili. Kedysi na začiatku kariéry, kedy som ešte naivne čítala všetky internetové články a diskusie, ma dokonca mali tendenciu trochu odrádzať. Pretože ľudia vedia byť fakt zlí a útočiť na vás v podstate bez dôvodu, čo som v tých dvanástich vôbec nevedela pochopiť a dosť ma to zobralo. Dnes už to vôbec nečítam, proste som sa zmierila s tým, že takto to u nás funguje – veľa ľudí je schopných niečo opľuť skôr, než to poriadne spozná.

Hovoríte u nás – myslíte v Česku, alebo Poľsku? Je v prístupe fanúšikov nejaký rozdiel?

Ťažko povedať… Asi články v poľských novinách a časopisoch bývajú spravidla miernejšie než v Česku. Ale všeobecne by som to neporovnávala, nie je to o národnosti, ale o konkrétnych ľuďoch. A keď má niekto zlú povahu, je jedno, či je to Čech, Poliak alebo Slovák.

Vrátim sa ešte k tomu Vášmu jubileu. Z detského sna sa za desať rokov stala regulárna práca – stále Vás to tak baví?

Baví, inak by som to asi nerobila. Je to síce práca, ale stále je to hlavne hobby a napĺňa ma to. To by som priala každému, aby to tak so svojou prácou mal, pretože to je niečo fantastické. Ja sa na každý koncert teším, aj keď idem niekam napríklad desať hodín, tak som potom nadšená a každú noc chodím spať s tým, že ďakujem za to, ako sa mám, a že môžem tých desať hodín na koncert vôbec ísť a oni ma tam chcú! (smeje sa) Samozrejme, že je to občas únavné, ale ja to vnímam stále hrozne pozitívne. Robím to pre seba, stále sa rozvíjam a zakaždým, keď vyleziem na pódium, môžem si tam robiť v podstate, čo chcem. Nepoznám lepšiu prácu, alebo aspoň nie pre mňa. Nechcem, aby to vyznelo neskromne, ale neviem si vlastne predstaviť, že by som robila čokoľvek iné, čo by mi išlo lepšie ako práve toto. Nič iné v podstate lepšie ani neviem. (smeje sa)

Takže si dokážete predstaviť, že to budete robiť celý život? Ako hovoria niektorí Vaši kolegovia – najlepšia smrť by bola tá na javisku?

No tak to zase fakt nie! (smeje sa) Ale inak by som to robila rada, pretože táto práca je hrozne pestrá. Nie je to len o spievaní a koncertoch, človeka to „zaveje“ k rôznym príležitostiam. Napríklad si zahrá v pár seriáloch, čo už sa mi tiež pošťastilo, môžete si založiť vlastnú značku oblečenia, urobiť napríklad kolekciu slúchadiel, porotcovať v talentovej súťaži… Je strašne veľa možností, kam sa posúvať, stále môžete skúšať niečo nové.

Asi ste ale aspoň nejaký čas na zadné vrátka mysleli, predsa len ste začali študovať právo…

Je to tak, chcela som zadné vrátka. Ale po čase mi došlo, že školu študujeme, aby sme potom mohli pracovať. A mňa tá škola paradoxne v práci obmedzovala. Tiež som si nevybrala úplne najľahší odbor. (smeje sa) Proste to nešlo dokopy, takže som sa musela rozhodnúť a samozrejme dostala prednosť hudba. Ale rozvíjať sa chcem stále, neustále niečo vymýšľam. V prípade mojej práce ma bavia aj všetky tie veci okolo. Napríklad teraz robím super vec – oblečenie, ktoré som mala na veľkých akciách, ako je Slavík, Anděl… tak to začínam predávať vo svojom e-shope. Aj tak je treba to občas filtrovať, už sa mi to nezmestí do skríň. (smeje sa) Často sú to jedinečné kúsky, šaty, čo mi boli ušité na mieru. Takže sa predajú aj za celkom dosť peňazí. No a ten zárobok potom dávam neziskovej organizácii Borůvka, ktorá pomáha ľuďom s fyzickým postihnutím začleniť sa, alebo im dokonca vytvára pracovné miesta. Borůvka je za to, myslím, rada, fanúšikovia, čo si kúpia kus môjho šatníka, sú nadšení, ja som nadšená… A tak to má fungovať.

Tiež ste teraz sama sebe manažérkou a pod Vašou taktovkou vzniká koncert k oslave tých desiatich rokov…

Manažérkou nie, ale je pravda, že po prvýkrát som producentom takejto akcie. Ten koncert bude 11. novembra vo Fóre Karlín a bude to najväčší koncert mojej doterajšej kariéry. Zaznejú tam ako nové pesničky, tak aj tie úplne prvé hity, čo ma preslávili. Bude tam aj celý rad hostí, napríklad Klára Vytisková alebo Majk Spirit, show, tanečníci… A celé si to prvýkrát riadim od A do Z sama, čo je síce celkom náročné, ale ma to hrozne baví, celé si to tak „piplám“ presne podľa svojich predstáv. Vybrala som si okolo seba fantastický team ľudí, ktorí na tom spoločne makajú a som strašne šťastná, že do toho išli. Je to pre mňa také dieťa, nosím to v sebe už skoro rok a teraz už to mám fakt za pár. (smeje sa) Nemôžem sa dočkať!

Ewa Farna, speváčka (*12/8/1993)
Ewa Farna je speváčka populárnej hudby, spieva v českom i poľskom jazyku a za svoju desaťročnú kariéru pozbierala množstvo českých i poľských hudobných cien. Pochádza z českej časti Těšínska, kde vyrastala s rodičmi a bratom. V dvanástich rokoch prerazila s hitom Měls mě vůbec rád, v klipe k jej najnovšiemu songu Na ostří nože hrá množstvo jej kolegov z hudobnej branže a tiež hokejový Boh Jaromír Jágr. Od roku 2013 žije so svojím gitaristom Martinom Chobotom.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.
Rozhovor
Foto archiv Ewa Farna, Universal music

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC