Rozhovor

Nadchnem sa pre akúkoľvek prácu

Barbora Poláková

Herečka a speváčka Barbora Poláková má teraz práce a starostí až nad hlavu. Nielenže nedávno vydala CD so svojimi najväčšími hitmi, ale tiež porodila svoje prvé dieťa. S partnerom, hercom Pavlom Liškom, majú dcéru Ronju. Napriek tomu si na nás urobila čas, a tak mohol vzniknúť tento rozhovor.

Pred pár týždňami ste vydali nové CD. Album nenesie žiadny názov, volá sa jednoducho len čisto po Vás. To je veľmi zaujímavý nápad… Ako dlho tento Váš nový projekt vznikal? Kto všetko na ňom s Vami spolupracoval? A ako to teda vlastne celé začalo?

Ideová realizácia trvala asi dva roky, reálna pol roka a samotné nahrávanie a ladenie všetkého asi tri mesiace. S Honzom Muchowom nás zoznámil náš spoločný kamarát scenárista Petr Kolečko, či by sme nechceli urobiť spolu dosku. A ja som bola veľmi šťastná, že Honza chcel.
 

Podľa čoho ste vyberali poradie piesní? Je v tom nejaká alchýmia? Predsa len sa na albume objavili Vaše staršie i novšie pesničky… To muselo byť ťažké všetko zložiť dohromady! Zoznam ste tvorili sama, alebo Vám s tým niekto pomáhal? A ako to prebiehalo?

No, to bola veľká alchýmia. Stále som si ich púšťala dookola a skladala tak, aby Vás vždy na konci jednej zaujímala hneď tá ďalšia. Aj keď viem, že dnes si to všetci sťahujú, takže budú asi preskakovať, ale mňa to bavilo…
 

Ktorú z pesničiek máte najradšej a prečo? Je nejaká pesnička zo songov z Vašej dosky taká tá, ako sa hovorí, Vaša srdcová – na ktorú nedáte dopustiť? Alebo máte všetky rada rovnako? Pre umelcov je asi ťažké vybrať len tú jedinú a najlepšiu z nového CD, že?

Ku každej mám vzťah. Nedá sa to povedať. Za každou je príbeh. Či už vymyslený, alebo pravdivý… Keby som teraz nejakú vypichla, bolo by mi to ľúto voči ostatným.
 

Plánujete vydať ďalší album? Ak áno, ako bude zameraný? O čom to celé zasa bude? Na čo sa môžeme tešiť? A kedy chystáte jeho realizáciu? Dúfame, že čoskoro! Fanúšikovia, vrátane mňa, by to iste ocenili!

Áno, to by som veľmi rada, ale zatiaľ sú teraz v pláne hlavne koncerty a jazdenie. A potom sa začnem sústrediť znovu na písanie a uvidím, ako to pôjde, ako sa mi budú kopiť myšlienky a na čo vôbec budem myslieť.
 

Okrem speváčky ste aj herečka. Ktoré povolanie Vás viac baví? Dá sa to vôbec povedať? Cítite sa viac ako herečka, alebo ako speváčka?

To sa bohužiaľ tiež nedá povedať. Oboje má niečo. A oboje robím strašne rada. Fakt to nemôžem nijako určiť, obe profesie sú navyše pre mňa pocitovo tesne vedľa seba.
 

Keby ste si mohli vybrať úplne inú prácu, čo by to bolo? Snívate napríklad o nejakom úplne inom povolaní než o tom, ktoré robíte? Čo trebárs nejaký šport? Chceli by ste robiť nejakú športovo zameranú profesiu?

Mám takú životnú výhodu, že sa hrozne ľahko nadchnem pre akúkoľvek prácu. Takže od prevádzkovania pekárne alebo kvetinárstva cez strihačku alebo kameramanku až po jazdenie pretekov v snowboardingu alebo surfingu. Samozrejme ale nehovorím o tom, či na to mám. Len o tom, čo by ma hrozne bavilo.
 

S kým by ste si rada zaspievala a prečo? Existuje niekto, kto Vás fakt láka do duetu? Napríklad nejaká slávna zahraničná hviezda…

Ja nemám také sny, som rada za všetko tak, ako to prichádza. Skôr by som chcela byť na množstve koncertov všetkých svojich obľúbencov. A ideálne v prvom rade. Nejako si to tak neužívam, keď som vzadu. Potrebujem vidieť na všetky nástroje a ľuďom do tvárí. Čo je hrozne blbé pri tých veľkých koncertoch, dostať sa tak dopredu.
 

Späť k filmu. S kým by ste chceli hrať vo filme a prečo? Čo tak nejaký známy kolega alebo kolegyňa…

Tu to mám rovnako. Jasne, že sú v oboch smeroch ikony, ktoré zbožňujem, ale bojím sa, že by som to zakríkla.
 

Aké filmy máte rada, keď ste sama herečka? 

Tie, na ktoré potom dlho myslím.
 

A akú muziku počúvate, keď vlastne aj Vy sama tvoríte?

Väčšinou jeden album niekoľko mesiacov, potom ho vymením za iný.
 

Nedávno ste porodili svoje prvé dieťa. Ako prebiehalo tehotenstvo, mali ste nevoľnosti a tak ďalej, alebo všetko bolo v pohode?

Bola to úplná pohoda. O tehotenstve som ani nevedela a teraz je to tiež úplne v pohode. Stále sa usmieva a spinká. Takže aj ja som úplne normálne oddýchnutá. Je to paráda.
 

Takže si materstvo naplno užívate?

Moc.
 

A kedy sa plánujete vrátiť do práce? Kedy sa na Vás môžeme tešiť napríklad na nejakom koncerte?

Tak ja nemám úplne prácu. Je to skôr veľká zábava. Na začiatku budúceho roka začneme skúšať a na jar už budú zrejme prvé koncerty. Uvidíme, hlavne nechcem, aby bábätku niečo chýbalo. Takže to bude podľa neho.
 

Máte nejaké životné motto, podľa ktorého sa riadite?

Keby ten život bol náhodou len jeden, tak ho nepremrhať nezmyselnými nedorozumeniami s kýmkoľvek.
 

Čo by ste odkázali začínajúcim umelcom – hercom a spevákom, čo sa ešte len chystajú do sveta šoubiznisu? Existuje vôbec nejaká univerzálna rada pre tých, ktorí sa ešte len do sveta šoubiznisu chystajú?

Na to sa nikto predsa nevychystá. A keď do toho sveta príde, určite si bude vedieť rady.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.
Rozhovor
Foto MAFRA Jan Zatorsky

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC