Rozhovor

Každý človek je tak trochu rojko…

Pepa Vojtek

Pepa Vojtek má za sebou pekný rad muzikálov. Tento rok na jeseň sa objaví v predstavení Mefisto, v ktorom sa ujme hlavnej úlohy, vyslanca Pekla. O čom nový muzikál bude a ako sa na svoju úlohu teší, nám prezradil v nasledujúcom rozhovore.

Autori Mefista na tlačovej konferencii spomínali, že úloha, ktorú budete hrať, bola písaná priamo na telo Vám. Povedali: „Priprav sa, budeme ti písať muzikál na mieru,“ alebo ste sa o všetkom dozvedeli ako o hotovej veci?

Ako hotovú vec mi to nikto neprezentoval, na druhú stranu to nebolo tak, že by mi Zdeněk (Zelenka, scenárista a režisér – pozn. red.), alebo niekto iný volal a hovoril: „Pripravujeme muzikál priamo pre teba.“ Je ale pravda, že mi hovoril, že sa niečo pripravuje a že by o mňa mali záujem. Potom som pomaly začal zisťovať ďalšie informácie, o čom to bude atď. Téma Mefista, teda súboj dobra so zlom, je zaujímavá, pre diváka bude mať príbeh spád. Navyše bude muzikál zaujímavý aj vizuálne, po javisku bude lietať čert aj démoni... Meno Filip Renč pre mňa bola záruka kvalitnej réžie. Už som s ním spolupracoval na niekoľkých muzikáloch a tiež nám (skupine Kabát, v ktorej je Josef Vojtek frontmanom) točil klip. Viem, ako pracuje a vždy sme spolu skvele vychádzali. Vážim si aj Zdenka Zelenku (autor textov k Mefistovi – pozn. red.), pretože to je majster svojho oboru. Pre Dana Bartáka (autor hudby k Mefistovi – pozn. red.) je téma muzikálu výzva a verím, že sa s ňou popasuje so cťou. Všetci autori sú hlavným dôvodom, prečo som úlohu vzal. Navyše veľké pódium v divadle Hybernia už poznám, niekoľkokrát som tu vystupoval…

Spomínali ste lietanie. Máte v Mefistovi tiež nejaké akrobatické číslo? Na lanách napríklad?

To neviem. Lietania som si užil dosť v Baronovi Prášilovi, kde sme lietali na delovej guli od strechy až na pódium. Takýchto vecí sa ale nebojím, z výšok sa mi hlava nemotá.

Na koncertoch Kabátu by ste si niečo podobné dokázali predstaviť? Speváci sa v poslednom čase do podobných kúskov radi púšťajú.

No práve, že to robia v poslednom čase všetci celkom často. Ja si myslím, že rockový koncert je o muzike a o speve a že keď sa tam zavesím na lanká a budem lietať nad ľuďmi, tak to už je možno len taká perlička. My sa stále snažíme robiť taký ten poctivý rock and roll. Aby to bolo skôr o muzike a kontakte s ľuďmi než o nejakom šaškovaní okolo.

Vrátim sa späť k muzikálom. Ktorú z Vašich muzikálových úloh máte najradšej?

Boli pre mňa podarenejšie muzikály – z mojej strany – ktoré sa mi lepšie spievali… Historicky prvý bol Krysař, čo bola zaujímavá téma, tam som tú energiu musel veľmi krotiť, pretože Krysař mal byť temný. Dracula bol pre mňa veľká výzva, pretože Karel Svoboda bol pre mňa, keď ja som vtedy začínal s hudbou, niekto z Olympu. Traja mušketieri, to je zase muzikál, ktorým som vstúpil do divadla Broadway. Baron Prášil je pre mňa geniálna vec, pretože to bol taký môj príbeh, pretože každý človek je tak trochu rojko a každý človek je tak trochu rozprávkar. To teda pre mňa bola úplne skvelá výzva a výborná úloha. Aj spevácky. Od Zdeňka Bartáka tam sú podarené pesničky… Takže to sú také muzikály, ktoré vám zostanú v srdci a niekedy vás mrzí, že už sa to nikdy nevráti.

Čo je Vám bližšie – muzikály, alebo vystupovanie s Kabátom?

To sa nedá porovnávať. To je ako keď vezmete jazdu na motorke a v aute. Každé má niečo, ale ide o úplne iné činnosti. Ja de facto obidve veci beriem na rovnakú váhu. Rock and roll je rock and roll a keby som nemohol robiť muzikál a mohol by som robiť len rock and roll, tak som v pohode. Ale keby to bolo naopak, tak by som asi dlho neprežil.

Čo teraz plánujete s Kabátmi?

Samostatné turné plánujeme až na budúci rok 2017. Bude to veľké turné, na vonkajších futbalových štadiónoch. Teraz máme takú festivalovú tému, ideme na komplet celé Hrady.cz, týchto koncertov je osem, potom dvakrát ideme na Slovensko, potom tam myslím máme ešte jeden koncert v Čechách. Takže vlastne celé prázdniny máme plné, akýkoľvek víkend si spomeniete, tak Kabát niekde hrá.

A akú hudbu máte rád Vy?

Ja mám rád presne takú hudbu, kedy ľudia musia dokázať, že vedia hrať. Mám rád rock and roll, rock, americké country, nemám rád umelé hudby, kedy niečo naťukáte do PC a ono to potom hrá samo, to ma nebaví. Ale mám rád aj vážnu hudbu, napríklad Mozarta alebo Vivaldiho.

Keď už sa bavíme o kultúre – Skylink je televízny magazín, tak sa Vás spýtam, aký film si rád pustíte?

Ako asi každý chlap mám rád science fiction, už len vďaka dnešným technológiám, ktoré vás dostanú do inej reality. Inak mám rád anglický štýl humoru. Páči sa mi Monty Python – divadlo. Potom sa mi páčia filmy typu Forrest Gump. Musí to mať jednoducho nejaký nápad. Nie je to len prvoplánové chrlenie jedného blbého vtipu za druhým. Z českých filmov mám radšej staršiu filmografiu, počínajúc Slavnostmi sněženek, Vesničkou mou střediskovou alebo napríklad Černými barónmi… Základ tých filmov má nejakú hĺbku, a keď sa nad tým zamyslíte, tak to vlastne humorné nie je, ale je to podané tak, že sa smejete. Filmy, ktoré milujem, sú aj tie s pánom Menšíkom. To sú veci, na ktoré sa nedá nepozerať.

To by sme si rozumeli, tieto filmy tiež milujem. Ešte sa Vás spýtam na súkromie. So svojou partnerkou teraz čakáte piate dieťa. Ako zvládate starostlivosť o toľko detí, ktoré s Vami navyše všetky nebývajú?

Mám to časovo rozdelené. Nevidím ich každý deň, to je jasné, to nejde, nebývajú s nami… Ale napríklad stredu mám urobenú ako taký detský deň, kedy svoje deti postupne vyzdvihujem zo škôl, okrem Valentinky, ktorá chodí na konzervatórium a je tam dlho, a potom s nimi mám víkendy. Takže streda a víkend. Buď sobota, alebo nedeľa, to ich mám všetky. Keď je zima, väčšinou chodíme na prechádzky, keď je potom teplo, jazdíme na výlety. Proste sa snažím, ako sa len dá. Voľného času moc nemám. Musím to jednoducho rozdeliť. A mám pocit, že deti sú natoľko rozumné, že to chápu. O otca neprídu samozrejme. Sú to moje deti a to, že nežijem s ich mamičkami, neznamená, že ich nemilujem.

A čo na to Vaša partnerka Jovanka? Ako vôbec funguje vzťah medzi ňou a Vašimi deťmi?

Funguje to tak, že to sú moje deti a ona s tým do toho išla. Je veľmi rozumná a inteligentná, takže chápe, že sú to moje deti, ktorých sa nevzdám. S každým z nich, si myslím, má skvelý vzťah, často nás navštevujú… A keď sa u nás stretnú komplet, tak je to celkom dobrá ZOO.

Máte nejaké skryté prianie, ktoré by ste chceli, aby sa Vám splnilo? Či už je to vystupovať s niekým, zahrať si v niečom alebo napríklad byť zdravý?

Prial by som si, aby ma všetky moje deti prežili. To je jeden z mojich najväčších snov.

Máte životné motto?

Niekto by mohol povedať, že by sa človek nemal báť obzrieť sa kvôli svojej minulosti. Ja si myslím, že sa nemusím báť obzrieť. Myslím, že som nikdy nespôsobil nič také strašné, aby to bola moja nočná mora a aby som sa bál, že ju niekde za sebou uvidím.

Pepa Vojtek (spevák, *21. června 1965)

Päťdesiatročný spevák Josef Vojtek sa preslávil najmä ako frontman skupiny Kabát, s ktorou vyhral už desať Slávikov. Vojtek je ale tiež známy svojím účinkovaním v muzikáloch, objavil sa napríklad v Troch mušketieroch, Krysařovi alebo Hamletovi. S bývalými partnerkami má štyri deti – syna Josefa (28), dcéru Valentýnu (14) a syna Matyáša (8). So súčasnou manželkou Jovankou majú syna Adama (4) a za pár mesiacov očakávajú nový prírastok do rodiny. Pohlavie zatiaľ nepoznajú, chcú sa nechať prekvapiť.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.
Rozhovor
Foto Profimedia.cz

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC