Rozhovor

Jonathan Groff: Looking je z očí do očí

Jonathan Groff

Hrdinovia prelomového dramatického seriálu Looking v druhej sérii stále hľadajú Pána božského. Predstaviteľ jednej z hlavných úloh – Jonathan Groff – prezrádza, že jeho Patrik to má v živote najzložitejšie.

V prvej časti tejto série si chalani vyrazili na výlet. Kam sa to vybrali? Je tam krásne.

Natáčali sme v Russian River, čo je asi tak hodinku, možno o niečo menej, na sever od San Franciska. V lete tam chodievajú gayovia a žije tam veľa rôznych komunít. Ale má to aj svoju temnejšiu stránku, pretože v 80. rokoch tam veľa gayov zo San Franciska nakazených AIDS chodilo umrieť. Každopádne je to miesto s bohatou históriou a atmosférou.

Pre Patricka sa tam taktiež odohráva celkom dramatický začiatok novej série. Najskôr veľmi netušíme, ako na tom je, ale než sa tento diel skončí, veľa sa dozvieme.

To na tom práve zbožňujem. Keď som to spätne sledoval, mal som pocit, že tento diel veľa vysvetlil. Perfektne zhŕňa všetko okolo Patrickovej postavy. Na začiatku je totálne našlapaný, chce vyraziť na túru a myslí pozitívne a nezaujímajú ho žiadne blbosti. Ale potom zistíte, že pod pokrievkou bublajú komplikované a trochu temné pocity. Som rád, keď sa dej môže takto vyvíjať.

Koľko času ubehlo od konca prvej série?

Asi dva alebo tri mesiace.

Vo chvíli, keď sa dozvieme, že mal niečo s Kevinom, je to jasné, ale po celý čas zostávame v neistote.

Áno, je to ako dokonalý dôkaz skvelého strihu. Nakoniec vypadli asi štyri scény. Natočili sme aj to, ako predtým volám Kevinovi. Ale spôsob, akým to zostrihali, je tajuplný až do konca. Podľa mňa to bolo perfektné rozhodnutie.

To určite. Hlavne preto, že vzhľadom na to, ako skončila prvá séria, si diváci nemôžu byť istí, čo bude ďalej.

Presne tak, koniec bol zámerne neurčitý. V prvom dieli prvej série Patrick hovorí Domovi: „Prečo stále chodíme na tak mizerné rande?“ Znie to, ako by bol pripravený s neustálym randením seknúť. Počas prvej série má prvý vážny romantický vzťah, lenže potom si nepochopiteľne začne so svojim šéfom a nakoniec si dá nachvíľu pohov. Podľa mňa sa pre neho stalo medzníkom to, že o aférke povedal priateľom. Z vlastnej skúsenosti viem, že keď kamarátom niečo poviem, som pripravený sa s tým vyrovnať a začať to riešiť. V prvej sérii bol podľa mňa Patrick pripravený začať si trochu urovnávať ten bordel vo svojom živote a v druhej sérii rozmýšľa, čo bude s jeho vzťahom a čo vlastne od života chce.

Jeho aférka s Kevinom pôsobí absolútne realisticky.

Mne sa tiež pozdáva. Kevin je okrem toho veľmi príťažlivý a sexy.

Je úplne iný ako Patrick. A je tak britský, nikdy nehovorí o tom, čo cíti, ani keď sa Patrickovi prizná, že ho priťahuje.

Presne tak. Je to ozaj zaujímavé, asi to bude dané tým, odkiaľ pochádza. Netuším, či to Andrew Haigh, ktorý je tiež Brit, tak zahral naschvál alebo nevedomky. Jeho úlohu napísal Russell Tovey a je na nej niečo prirodzené. Akoby Briti a Američania vyjadrovali 
svoje city iným spôsobom.

Tak určite.

Z Angličanov vo všeobecnosti veľa nevytiahnete. V spojení so seriálom je to zvlášť zaujímavé, pretože je tu jeho šéf, majú spolu aférku a nikdy nie je jasné, či ide o niečo vážne. Či niečo skrýva alebo či sa jednoducho iba chová ako obyčajný Brit. Situácia má veľa vrstiev, takže by to mohlo byť tak alebo pokojne inak. Mám pocit, že keď my Američania s niekým hovoríme, automaticky sa ho snažíme napodobňovať. Takže keď povie, že sa mu stalo niečo šialené, reagujeme slovami: „Môj ty bože!“ Každý tu je schopný sa do takéhoto rozhovoru úplne ponoriť. Patrick je presne taký a ja vlastne tiež – keď sa s niekým bavím, som dosť výrečný. A to, že Russell / Kevin taký nie je, to robí ešte zaujímavejším. Vzniká tým napätie, ktoré je sexy a podľa mňa sa stalo súčasťou ich vzájomnej chémie.

Myslíte, že vzhľadom na vzájomné rozdiely a to, že Kevin je Patrickov šéf, spolu môžu mať skutočný vzťah?

Áno, myslím, že môžu. Keď sa s ním Patrick v prvej sérii zoznámil, bol to trapas, pretože sa snažil Kevina pozvať na rande. Ale potom, keď sa to vyrieši, Kevin je jeho šéfom, pracujú spoločne, Patrick má priateľa, a tým, že neexistuje žiadna šanca, že budú spolu, tlak z romantického vzťahu podvedome mizne. Myslím, že vtedy sa medzi nimi začína rodiť priateľstvo. Vo štvrtej časti už vidíme dvoch ľudí, ktorí k sebe našli cestu a majú veľa spoločného. Je to začiatok pekného priateľstva. Až potom vypláva na povrch vzájomná príťažlivosť. Pre Patricka to je rozhodne prekvapenie, pretože ešte v ôsmom dieli o Kevinovi nechce ani počuť. Na svadbe ho síce pobozkal, ale nechce to riešiť. Niet pochýb o tom, že sa navzájom priťahujú, ale citová stránka toho, čo je medzi nimi, tam bola ešte pred fyzickou. Takže som presvedčený, že by z nich mohol byť skvelý pár.

Časť so svadbou veľa vysvetlila. Dozvedeli sme sa veľa o Patrickovej rodine i to, že vzťahy sú veľmi napäté. A nemusí to tak byť nutne kvôli jeho sexuálnej orientácii.

Ja viem! Páči sa mi, ako je tá scéna napísaná, vychádza z toho najavo, že málo načúvame skúsenostiam našich rodičov. Tak to s priateľmi a rodinnými príslušníkmi chodí. Myslíme si, že nás nemôžu prekvapiť, pretože s nimi žijeme bok po boku každý deň a až sa človek odsťahuje, obe strany dospejú a posunú sa niekam ďalej. Každý sa mení zvlášť, takže potom je každý iný. Je jasné, že Patrickovi vŕtalo v hlave, čo si bude jeho matka myslieť. Niekedy oprávnene, ale inokedy nie. Patrickova matka sa v druhej sérii vracia, čo je super, pretože dokáže prekvapiť. To je asi posolstvo pre nás všetkých: nechajte rodičov, nech vás prekvapia.

V prvej časti druhej série Patrick prvýkrát vyskúša extázu. Čo ešte bude skúšať a aké nazbiera skúsenosti v ďalších dieloch?

Zistí viac o svojom priateľstve s Richiem. Ich priateľstvo je zložité, ale veľa divákov sa s tým dokáže stotožniť. Ja tiež. Richie sa do seriálu vracia celkom zaujímavým spôsobom, pretože zachráni Agustína a vďaka tomu sa s Patrickom vidia prvýkrát po dlhých mesiacoch. Mám rád Richieho, pretože je to taká bezúhonná a čestná postava. Jeho priateľstvo s Patrickom je samozrejme komplikované tak, ako len môže byť komplikované priateľstvo s niekým, s kým človek chodil.

Zvlášť keď je niekto taký príťažlivý.

On je tak neskutočne strašne krásny!

Pokiaľ ide o jeho vzťah s Kevinom, Patrick má očividne problémy so svojím vlastným svedomím. Ešte nikdy nezažil pravú „aférku“.

Je to tak. Zveriť sa s niečím takým priateľom je samozrejme veľká vec, pretože nasledujú otázky a názory, takže je to akoby Patrick bol pripravený vypočuť si, čo si o tom myslí niekto iný. Pár mesiacov si užívali sex v kancelárii a nikto o tom nemal tušenie, ale to sa dá vydržať len nejakú dobu. Viem to, pretože som to sám zažil. Takže Patrick bude chcieť viac a len nejaká aférka mu nebude stačiť.

Ako na seriál reagujú Vaši priatelia a rodina?

Rodičia to nepozerajú. Sledovať, ako mám s niekým sex, je pre nich príliš. Ale môj brat a jeho manželka seriál sledujú a radi sa o tom bavíme pri večeri. Veľa sa od nich dozviem. Som nadšený, že sa na seriál pozerajú aj heterosexuáli, keď za mnou príde chlapík, ktorý mi povie, že si s manželkou Looking vyslovene obľúbili. Je skvelé, že to nie je seriál len pre komunitu gayov. Počas jedného z takých, celkom šialených rozhovorov som si uvedomil, že veľa heterosexuálov netuší, že gayovia majú sex tvárou v tvár. Myslia si, že sa análny sex dá robiť len zozadu, pretože keď do toho ide niekto, kto nie je gay, robí to zozadu. Spredu to asi inak nemá zmysel, keď to ide normálne, nie? Bolo to naozaj zaujímavé a hlavne zábavné zistenie. Nejde iba o ukojenie pudov, ale o citové spojenie, pretože sex môže prebiehať z očí do očí.

Myslíte, že preto sa seriál volá Looking?

Looking. Zízanie… jeden na druhého počas análneho sexu. Jasné. Presne tak znie podtitul. 

Hľadanie

Rozhovor
Hodnotenie FDB 81.7 %
Foto HBO

Réžia Andrew Haigh, Jamie Babbit, Ryan Fleck, Joe Swanberg

Obsadenie Jonathan Groff, Frankie J. Alvarez , Murray Bartlett, O. T. Fagbenle, Lauren Weedman, Raúl Castillo, Russell Tovey

Dĺžka 28 min.

pondelok 6. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC