Rozhovor

Deviate miesto na Olympiáde beriem ako úspech!

David Svoboda

Pravidelne vyhráva rebríčky najkrajších českých športovcov. David Svoboda (31) je moderný päťbojár, ktorý vyhral zlatú medailu na Olympijských hrách v Londýne v roku 2012. Tento rok sa mu kvôli zraneniu nepodarilo titul obhájiť, aj keď si to prial. Aj napriek vážnemu úrazu kolena trénoval, ako mohol, a nakoniec skončil na deviatom mieste. Je nezadaný a všetko, čo v živote robí, súvisí so športom.

Ste spokojný s výsledkom na Olympiáde?

Každé umiestnenie sa musí hodnotiť relevantne k podmienkam a okolnostiam, ktoré športovec má. Ešte skraja leta som dúfal, že sa mi podarí obhájiť zlatú medailu z Londýna. Kvalifikáciu som splnil už rok predtým, lenže potom prišlo zranenie kolena pri bežeckom tréningu, a to zamiešalo kartami.

Na ako dlho Vás úraz vyradil z hry?

Skoro dva mesiace som nemohol trénovať tak, ako by som potreboval, asi sedem týždňov som nemohol vôbec behať, čo je pred Olympiádou veľký problém. Bolo to dosť náročné obdobie na psychiku, pretože koleno sa nezlepšilo, mal som veľké pochybnosti, či do Ria vôbec odletím, navyše to dosť bolelo.

Nakoniec ste sa Olympiády zúčastnili, vraj Vás ale v Riu prekvapili nie práve ideálne podmienky?

Mali tam bežeckú trať plnú ostrých zákrut, čo je vo väčších rýchlostiach pri zmene smeru náročné na kolená aj členky. Kvôli zdravotnému obmedzeniu som sa na tieto podmienky nemohol ideálne pripraviť, takže som absolvoval premiéru vlastne až pri samotných pretekoch.

Museli ste dosť riskovať, čo keby koleno nevydržalo?

Počítal som s tým, že sa to môže stať. Ale šiel som do toho naplno. Aj práve preto hodnotím to deviate miesto ako neskutočný zázrak a som zaňho fakt rád.

A ako na Vás pôsobila atmosféra Ria?

Pravda je taká, že moje očakávania sa moc nelíšili od reality. Brazílčania nás prijali vlažne, nebolo z nich cítiť nejaké extra nadšenie, moc nefandili, športové prenosy nefungovali dobre. Viazla organizácia aj kvalita podmienok pre športovcov, aj čo sa týka napríklad jedla. Z Brazílčanov bolo dosť cítiť, že teraz riešia v krajine úplne iné problémy než nejakú Olympiádu.

Oslavovali ste po návrate úspech?

Jasne, s kamarátmi prebehlo pár osláv, a užil som si to naplno, pretože po sezóne som si to konečne mohol dovoliť.

Inak ste abstinent?

Väčšinu roka áno, ale keď mám voľno, nie je dôvod odriekať si niečo, čo je v rozumnom množstve bežné. Rád si zase na chvíľu pripadám normálny…

Takže teraz naberáte nové sily?

Na relax sa teším, ale len tak asi nepríde. Mám rozpracovanú spoluprácu so sponzormi, na ktorú nie je počas roka veľa času, tiež mám naplánované spoločenské akcie a v neposlednom rade pracujem na jednom projekte ohľadom budúcnosti.

Prezradíte nám viac?

Súvisí to s tým, čo chcem robiť po tom, keď s päťbojom skončím. Chcel by som sa stať trénerom moderných päťbojárov. Myslím, že mám čo odovzdať, vďaka tomu, akou cestou som doteraz v športe prešiel a akú mám vlastnú skúsenosť s týmto športom. Napríklad môj tréner je skvelý, ale nikdy netrénoval na vrcholovej úrovni a v mnohých veciach mi už nedokáže pomôcť.

Spomínali ste aj účasť na spoločenských akciách. Je to tak, že Vám za ňu firmy platia?

Mám stálu spoluprácu s niektorými firmami, kde to takto skutočne funguje. Tých ponúk ale nie je toľko, ako napríklad po Olympiáde v Londýne pred štyrmi rokmi.

Išli by ste napríklad aj do moderovania?

Myslím, že asi nie. Pre mňa je dôležité, aby to, čo robím, nejako súviselo so športom. Takže napríklad prechádzanie sa po móle alebo moderovanie nie je cesta, ktorou by som sa chcel uberať. Ak by išlo ale o moderovanie športovej akcie, ku ktorej by som mal čo povedať, potom by to asi šlo.

Často ste označovaný ako sex-symbol. Lichotí Vám to?

Asi by malo, ale skôr ma to uvádza do nepríjemných rozpakov. Nerád by som mal nálepku nejakého krásavca alebo modela či metrosexuála. Som predovšetkým športovec a chlap telom i dušou, nemám rád fotenie, pri ktorom na mňa dávajú púder a češú ma. V tej úlohe sa necítim dobre.

Asi je o Vás ale veľký záujem, nie? Ste stále singel?

Až na pár výnimiek som bol vždy singel. Asi sa mi nejako nepodarilo skĺbiť profesijný život s tým osobným, každopádne šport bol vždy na prvom mieste. Až s ním ale seknem, potom to bude iné, už som na tú zmenu pomaly pripravený.

Cítite, že by ste už chceli rodinu?

Už som na to skoro pripravený a myslím, že sa čas rodiny pomaly blíži, ale najprv musím nájsť tú najlepšiu matku mojich detí. Moja budúca žena by mala byť ochotná nasledovať ma, vytvárať teplo domova, skvele variť a byť skvelou mamou. Dôležité sú aj spoločné záujmy a predstavy o budúcnosti.

Musí športovať?

Som si istý, že budem športovať celý život, či už vrcholovo, alebo rekreačne, takže šport by jej nemal byť cudzí. Rád by som ju vzal niekedy na bicykel alebo si občas zabehať, ale nerobme tu z toho inzerát alebo zoznamku.

Máte brata – dvojča, ktorý je triatlonista. Stretávate sa často pri športe?

Skôr pri jedle na rôznych rodinných akciách. Vidíme sa bohužiaľ málo.

Ste si povahovo podobní?

Máme rovnaký temperament a charakter, baví nás oboch šport, máme podobný náhľad na svet. Ale v niektorých veciach sa líšime. Napríklad brat málo riskuje, všetko si radšej premyslí a váha, je opatrnejší než ja. Kým ja som v tomto strelec – rád riskujem a rýchlejšie sa rozhodujem.

Ako najradšej odpočívate?

Mal by som odpočívať viac, ale našťastie všetko, čo robím, ma neskutočne baví, takže to potom nevnímam ako prácu. Ale baterky najradšej dobíjam v prírode. Tú milujem.

David Svoboda (*19/3/1985), moderný päťbojár

David Svoboda je tridsaťjedenročný český moderný päťbojár a člen ASC Dukla Praha. Je držiteľom svetového rekordu v klasickom formáte moderného päťboja ziskom 5 896 bodov, ktoré dosiahol v roku 2008, a tiež v novom formáte 6 040 bodov z roku 2011. Je majstrom Európy pre rok 2010, v roku 2012 získal zlato na Olympijských hrách v Londýne.
 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.
Rozhovor
Foto Trendsplant.com

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC