Rozhovor s Jiřím Prskavcom

Chcem byť pri pôrode aj znovu na olympiáde

Chcem byť pri pôrode aj znovu na olympiáde

Tento rok pre neho nebude len o zbieraní medailí, ale hlavne o naberaní nových životných skúseností. Vodného slalomára Jiřího Prskavca totiž čaká svadba s priateľkou Terezou a narodenie ich prvého potomka. Navyše bude v divokých perejach bojovať aj o účasť na olympijských hrách v Tokiu 2020.

Dva mesiace ste strávili v Austrálii, kde ste trénovali a pripravovali sa na novú sezónu. Prečo lietate tak ďaleko?

Táto destinácia je pre mňa už taká tradičná. Bol som v Austrálii tento rok desiatykrát a strávil som tam celkovo už rok a pol života. Tréning prebiehal dobre, vrátane dvoch pretekov. Síce som takmer nemal pauzy a už ma to trénovanie celkom aj bolelo, ale myslím, že som v Austrálii odviedol kus práce. Neprišlo žiadne zranenie ani choroba, čo považujem za úspech.

A aká je teda tá najväčšia výhoda, kvôli ktorej každoročne mierite na druhý koniec sveta?  

Okrem iného kvôli trati, ktorá bola vybudovaná pre olympijské hry v Sydney 2000, 40 kilometrov od Sydney smerom do vnútrozemia. Čo je ale trochu nevýhoda, pretože je tam oveľa väčšia teplota ako v meste, kde počasie ovplyvňuje oceán. Keď je v Sydney napríklad 35 stupňov Celzia, tak tam vo vnútrozemí máte 40 stupňov. Nejaké tie dni sú kvôli tomu veľmi ťažké na trénovanie.

Ako v takej horúčave prežívate?

Vyberám si najlepšie obdobie. Koniec februára a začiatok marca je v Austrálii najlepšie, pretože sa ochladzuje, človek na seba nemusí stále nechať fúkať klimatizáciu a je možné na noc otvoriť okno. Potom sa o niečo lepšie spí. Teplota ale neraz neklesne ani cez noc pod 30 stupňov.

Olympijské preteky neodrážajú najlepšiu konkurenciu

Máte tam nejaké obľúbené miesto?

Blue Mountains. To je obrovský národný park. Robíme veľké prechádzky v tých krásnych lesoch, také poldenné výlety. A v nedeľu, keď mám voľno, tak jazdím do Sydney za kamarátom. Má motorový čln a berie ma na výlet. Tých možností, čo tam robiť je veľa.

Bola s Vami aj tehotná snúbenica Tereza?

Áno, bola. Päť dní sme mali takú dovolenku z dôvodu aklimatizácie. Vyrazili sme za naším známym Austrálčanom, ktorý žije v mieste medzi Sydney a Gold Coast. Videli sme tam exotické zvieratá, fotili sa s hadom a jaštericou, navštevovali pláže. Je to tam menej obývané a nikoho tam skoro nestretnete. Prebehnúť sa takto po ľudoprázdnom pobreží je krásne.

Ako zvládate tie dlhé lety?

Veľkú časť cesty do Austrálie som prespal. Je to 26 hodín cesty plus ešte presuny autom z letísk. V lietadle sa občas prechádzam uličkou, čítam si knižku alebo sledujem filmy. Niekedy je to cestovanie lepšie, niekedy horšie. Uteká to, keď si dám pivko a prehodím pár slov s ľuďmi, čo letia so mnou.

Nemáte strach, že Vám pri transporte do Austrálie poškodia loď? Občas sa to stáva.

Našťastie sa mi to naposledy stalo pred piatimi rokmi. Prísť to ale môže kedykoľvek a človek s tým nič neurobí. Keď sa niečo rozbije, tak sa nemám kam dovolať, pretože letecké spoločnosti mi dajú podpísať papier, že za to neručia. Ide ale aj o typ lietadla, aký je tam batožinový priestor. Loď sa môže ľahko rozbiť napríklad pri turbulenciách.

Čaká Vás veľký rok. Pôrod, svadba a súboj o olympijské hry. Z čoho ste najviac nervózny?

Najviac z toho, aby sa nič nepokazilo a malý bol čo najzdravší.

Chystáte sa byť priamo pri pôrode?

Terka by chcela a ja samozrejme tiež, tak uvidíme. Budem robiť všetko pre to, aby som tam mohol byť. Je to ale na hrane s majstrovstvami Európy, snáď malý nebude meškať a budem tam môcť byť.

Meno už máte zrejme vybraté?

Bude to tradičné meno našej rodiny, už štvrtý Jiří po dedovi, otcovi a mne. Chvíľku sme uvažovali o inom mene, ale tá tradícia je taká dlhá, že by ju bola škoda prerušiť.

Tento rok Vás čaká boj o nomináciu na olympijské hry do Tokia. Už na to myslíte?

Človek sa na to samozrejme tak nejako z diaľky pozerá. Je to ale ešte ďaleko. Pripravujem sa hlavne na čiastkové ciele, ktoré prichádzajú. Majstrovstvá Európy, Svetové poháre, a potom sa budem sústrediť na svetový šampionát. Česká špička je veľmi vyrovnaná. Mám výhodu, že na tie prvé nominačné preteky už som kvalifikovaný, pretože som mal vlani medailu z majstrovstiev sveta.

Príde mi to strašne nespravodlivé, že máme toľko skvelých vodných slalomárov a na olympiádu môže ísť iba jeden.

Je to niečo, čo nie je úplne férové. Olympijské preteky potom neodrážajú najlepšiu konkurenciu. Keď si vezmete majstrovstvá sveta, tak sú oveľa nabitejšie. Bohužiaľ sa proti tomu nedá nič robiť, ide o rozhodnutie z vyšších miest a to neovplyvníme.


Jiří Prskavec (* 18. mája 1993,vodný slalomár)
Jeden z najlepších svetových vodných slalomárov. Má tri zlaté medaily z majstrovstiev sveta a hneď sedem najcennejších kovov z majstrovstiev Európy. Na olympijských hrách v Riu de Janeiro 2016 získal bronz. Jeho otec Jiří je bývalý vodný slalomár, ktorý sa zúčastnil dvoch olympijských hier (Atlanta 1996 a Sydney 2000). Jeho syn má teraz nakročené k tomu, aby ovládol olympijské preteky v Tokiu 2020.

Rozhovor
Foto Uniqua a kanoe.cz

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC