Rozhovor

Carice Van Houten: Hra o tróny nie je pre ufňukané baby

Carice Van Houten
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Nevie jazdiť na koni, ale vďaka jej starostlivosti sa rodia králi. Herečka Carice Van Houten rozpráva, aké je byť démonickou Melisandrou a prečo ju priťahuje Jon Snow.

Čo je s Melisandrou na začiatku piatej série?

Melisandra je na Čiernom hrade, kde zatlačila na Jona Snowa. Plán je dobyť späť Zimohrad a Melisandra chce, aby sa toho Jon Snow tiež zúčastnil. Lenže on je v podstate ženatý s Múrom – zložil prísahu, takže nás len tak nebude počúvať. Takže ho k tomu budem musieť zviesť.

Akú má Melisandra motiváciu? Čo sa snaží dosiahnuť?

Snaží sa dokázať, že nech už urobí čokoľvek, je to pre väčšie dobro. Že to robí s cieľom, ktorý zatiaľ ešte nikto iný nepozná. Je jej jasné, že má do činenia s niečím oveľa väčším než je pár miestnych vojnových stretov, ktorých sa teraz zúčastňuje. Preto je presvedčená, že ostatní musia podstúpiť veľké obete. Nič z toho podľa mňa Melisandra nerobí pre seba – zodpovedá sa vyššej moci. Skutočne tomu verí, nie je žiadnym falošným prorokom.

Kráľ Stannis má zrazu viac moci než predtým a čiastočne za to vďačí Melisandre. Zmenilo to niečo medzi nimi?

Pre Melisandru je Stannis stále tým hlavným, ale zároveň ju trochu rozptyľuje Jon Snow. Čiastočne preto, akým je Jon mužom, ale je za tým aj niečo ďalšie. Myslím, že Melisandra cíti alebo dokáže vidieť, že tu ide ešte o niečo iné, s čím sa možno bude musieť popasovať – alebo jednoducho len to, že ho môže potrebovať. Niečo na tom chlapovi je. Má určitú moc, ktorú Melisandra zatiaľ nedokáže pomenovať.

To všetko ju priviedlo k stretnutiu s ďalším rodom a ďalšou tvárou sveta Hry o tróny. Aké to pre Vás bolo ako pre herečku?

Bola to osviežujúca zmena. Zakaždým, keď sa dostanem na nové miesto natáčania, je to ohromujúce. Veľké množstvo detailov a všetkého okolo ma vždy prekvapuje a dostáva. Je to niečo neuveriteľné. Na Čiernom hrade, ktorý je postavený v Severnom Írsku, som ešte predtým nebola. Vyzerá, ako keby tam stál odjakživa, nedokážete si predstaviť, že je to len kulisa. Neuveriteľne skvele vyzerá aj Múr namaľovaný na veľký útes za hradom.

Ako sa pozeráte na Melisandru? Na jednu stranu je to silná žena, ktorá vie, čo chce. Na druhú stranu sa nezastaví pred ničím, aby to dostala.

Fakt, že na to využíva svoje ženstvo, je podľa mňa vlastne veľmi inteligentný ťah. Vie, ako sa veci majú, a vie, ako sa má správať, aby dosiahla, čo chce. Hlavné je, že to nerobí sama pre seba. Keby išlo o to, aby sa stala kráľovnou, bola by to iná situácia.

Je pre Vás zaujímavé hrať ženu, ktorá jednoducho nie je matkou ani milenkou?

Je to presne tak. Akurát som čítala článok v časopise Time o tom, ako veľmi je dnešný zábavný priemysel, hlavne filmy, zameraný na mužov. Som viac než šťastná, že som sa stala súčasťou niečoho, čo ponúka dosť dobrých príležitostí aj pre ženy.

Museli ste sa kvôli Hre o tróny naučiť niečo nové?

Napríklad jazdiť na koni, aj keď nemôžem tvrdiť, že som sa to naozaj naučila. Nenútia ma do žiadnych okázalých kaskadérskych kúskov. Ale sem-tam sa musím ukázať na tréningu len preto, aby som potom neskončila na zemi. Navyše som na kone dosť alergická. Naposledy som sa nadopovala dávkou antihistaminík. Povedzme, že to tým pádom bolo o niečo príjemnejšie.

Melisandra tiež nebýva príliš oblečená. Nie je Vám zima?

V knižkách sa dokonca priamo píše, že Melisandre nie je nikdy zima, čo je irónia, pretože mne je fakt veľká zima aj v lete. Je trochu nešťastie, že musím nosiť výstrihy, ktoré odhaľujú krk a ďalšie časti tela. Hlavne preto, že „Zima sa blíži“, takže to nevyzerá, že by v dohľadnej dobe prišlo leto. Väčšinou sa to proste snažím predýchať. Beriem to ako meditáciu. Keby som sa tomu poddala, bola by som v háji. Jedna scéna v šiestej sérii vznikala, keď bola naozaj kosa, a myslím, že sa mi to dá vyčítať z výrazu. Alebo je tam záber, v ktorom je ma vidno len zozadu. Čo vidieť nie je, že objímam ohrievaciu fľašu.

Aké máte ohlasy od fanúšikov seriálu?

Väčšinou je to zábavné. Existuje jedna skupina, ktorá Melisandre vyložene fandí, čo sa mi zdá veľmi zaujímavé. Myslím, že sa im ani tak nepáčia jej metódy ako skôr to, že si za všetkých okolností zachováva pokoj. Nie je to žiadna ufňukaná baba a to podľa mňa môže divákov lákať. A potom sú tu samozrejme iní, ktorí Melisandru nenávidia, čo je tiež skvelé. Sem tam narazím na niečo na Twitteri. Dúfam, že tá nenávisť nie je zameraná voči mne osobne, ale každopádne to má ohlas.

Aké scény Vás najviac baví natáčať?

Bavia ma myšlienkové hry so Stannisom a teraz aj s Jonom Snowom. S hercom Kitom Harringtonom máme úplne inú chémiu a jeho hrdina so mnou samozrejme nechce mať nič spoločné. Nechce ma ako milenku ani ako radkyňu. Páči sa mi to napätie.

Čo Melisandrin postoj k Davosovi? Sú úhlavní nepriatelia, napriek tomu mu zachránila život…

To áno, lenže mu ho zachránila, lebo videla, že ho bude potrebovať, nie preto, že by si ho zrazu obľúbila! Teraz ho podľa mňa svojím spôsobom akceptuje. Jeho metódy sú úplne iné. Ľudské. Melisandre ide skrátka o niečo viac, takže chápe, že treba robiť aj inokedy nepredstaviteľné veci. Ale nakoniec ide obom o to isté: chcú vidieť Stannisa na tróne.

Dostávate veľa ponúk na úlohy divoko odhodlaných žien, keď teraz hráte Melisandru?

Vždy, keď niekam prídem, sú ostatní prekvapení. Všetci čakajú veľmi prísnu a vyspelú staršiu dámu. Lenže ja som v skutočnosti drobučká, temperamentná a niekedy dokonca neohrabaná. Chápem, že keď ma nepoznáte, chcete ma obsadiť do úlohy niekoho, kto je veľmi vážny. Zdá sa mi to zábavné, pretože to nie je práve moja špecialita. Predtým som nikoho takého ako je Melisandra nehrala. Bola som vždycky sestrička alebo vtipkár.

Scény s Liamom Cunninghamom a Stephenom Dillanom vyzerajú veľmi napäto. Je to na natáčaní naozaj také vážne?

Keď je niekde Liam, väčšinou sa všetci smejú. Počas nakrúcania si užijeme veľa zábavy. Atmosféra je príjemná, ľudia sú priateľskí a nikto sa nespráva ako blbec. Zároveň je to taká ťažká práca, že na blbiny nie je čas. Práca je predsa na prvom mieste.

Aké je to hrať v najúspešnejšom seriáli na svete?

Obrovské šťastie. Niekedy si hovorím: Fakt v tom seriáli hrám? Tak to je super! Skvelé na tom je, že Hra o tróny nie je len akčná alebo fantastická vec. Snažíme sa odrážať dianie v súčasnom svete – hoci je to fantasy a dej sa odohráva kedysi dávno, téma je moderná.

Stretli ste fanúšikov prezlečených za Vás?

To áno! Stretla som pár dievčat a niektoré vyzerali skoro lepšie ako ja. Často po mne tiež chcú, nech zopakujem repliku: „Noc je temná a plná hrôz.“

Nemáte to ako vyzváňací tón?

Nemám. Ale keď sú na mňa ľudia na internete zlí, občas ich desím tieňovými deťmi alebo Pánom svetla. Vždy na to reagujú dobre. Takéto veci majú radi. Navyše rada dráždim ľudí, ktorí ma sledujú na Twitteri. Síce nemôžem nič prezrádzať a dávam si na to veľký pozor, ale keď napríklad dostanem scenár, roh odfotím a postujem, len aby som urobila ostatným radosť.

Hra o tróny

Rozhovor
Hodnotenie FDB 90.8 %
Foto HBO

Réžia Brian Kirk, Daniel Minahan, Timothy Van Patten

Obsadenie Sean Bean, Mark Addy, Nikolaj Coster-Waldau, Michelle Fairley, Lena Headey, Emilia Clarke, Iain Glen

Dĺžka 60 min.

HBO nedeľa 19. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC