Rozhovor

Ako tanečník som tajtrlík a šašo

Ladislav Vízek hrá biliard

Bývalý slávny český futbalista a olympijský víťaz Ladislav Vízek od tohtoročného leta prekvapivo vymenil zelený trávnik za tanečný parket. Začal trénovať na novú sériu súťaže StarDance… keď hviezdy tancujú. Jeho hlavným cieľom bude predovšetkým pobaviť divákov. Tak isto ako to celý život robí pri futbale, na ktorý nikdy nezanevrie, hoci ho niektoré veci v českej lige štvú.

Začiatkom augusta ste začali trénovať na televíznu tanečnú súťaž StarDance, ako Vám to zatiaľ ide na parkete?

Som v plnom prúde príprav. Cítim to hlavne na bedrách a celkovo na tele. Je to neuveriteľné, aký som z toho stále unavený. Musím povedať, že som ale veľmi spokojný. Mám fajnovú parťáčku tanečníčku Evu Krejčířovú a celkom si v súťaži fandíme. Myslel som, že som väčšie drevo, ale bude to dobré.

Takže ste so sebou ako tanečník celkom spokojný?

Ide mi to prekvapivo celkom dobre. Napríklad čaču už celkom viem. Začali sme teraz trénovať tango, ktoré mi príde, že je o niečo málo ľahšie. Zatiaľ sa nechám viesť mojou tanečnou partnerkou, ale inak som spokojný.

Teraz asi zapájate úplne iné svaly, ako keď ste hrali profesionálne futbal, alebo teraz ako amatér Váš obľúbený golf a tenis.

Presne tak. Zrazu zisťujem, koľko svalov mám na tele. Je to naozaj náročné. Musím sa pokloniť všetkým tanečníkom a tanečníčkam, pretože je to veľká drina. Keď napríklad pri tangu urobím zlý pohyb, hrozí, že si vyhodím platničku. To sú také trhavé pohyby… Tanečníci sú snáď gumoví. Keby som vedel, čo to je za drinu, tak by som do toho nikdy nešiel. Na druhej strane som v tréningoch začal strácať na váhe a celkom ma to aj teší, že počas toho pekne chudnem.

Koľko kilogramov celkom by ste chceli tancovaním zhodiť?

Chcel by som dať dole veľa. Hokejista Martin Procházka, ktorý tiež v StarDance tancoval, mi hovoril, že sa zhadzuje desať až pätnásť kilogramov, čo už je naozaj dosť. Myslel som si, že to nie je možné. Teraz ako trénujem, tak to na sebe vidím a cítim, ako to ide zrazu dole. Myslím, že schudnem tak desať kilogramov, ale na mne to aj tak nebude vo finále vidieť. Mám totiž cez metrák. Horšie je, že po tej náročnej tanečnej lekcii vždy zájdem na pivo a dám si štyri kúsky. Bojím sa, aby som nakoniec ešte nejaké to kilo navyše nepribral.

Nebola z Vás Vaša tanečná partnerka zúfalá, keď ste s ňou prvýkrát trénovali?

Práve naopak. Bola so mnou vraj spokojná. V jednom roku mala v StarDance za tanečného partnera futbalového komentátora Jaromíra Bosáka, ktorý nie je moc veľký tanečník. Hovorila mi, že rozhodne nie som horší ako on. Keď s ňou hovoril môj kamarát, bývalý futbalista Ivan Hašek, tak mu vraj povedala, že som ešte lepší než Bosák. To by bolo dobré. Musím zaklopať, zatiaľ mi to na parkete ide. Úprimne poviem, že som sa nikdy pri futbale nenadrel ako teraz počas toho tancovania. Vyšťavilo ma to hrozne. Vraj ma to ale bude čím ďalej viac baviť, tak uvidíme.

Kto Vás vôbec prehovoril k tomu, aby ste do StarDance išli?

Za to môže moderátor Marek Eben. Ten ma do toho uvŕtal. Hovoril mi, aké je to úžasné a že sa mi to bude veľmi páčiť. Je to naozaj parádne, ale tá drina okolo toho… Musím ale povedať, že je tam príma partia ľudí. Celkovo sa o nás všetci dobre starajú. Robia nám obleky, máme od nich topánky a stará sa o mňa dokonca aj kaderník. Len neviem, čo mi na hlave vykúzli s tými mojimi vlasmi. StarDance je najväčšia relácia pre Českú televíziu a je to vidno. Teraz už len aby som si neurobil počas živého vysielania hanbu a nespadol na parkete.

Vaša partnerka Vás od toho neodradzovala, aby ste do toho išli a súťažili?

Nie, tá nie. Práve naopak. Už sa teší, ako bude chodiť na každý súťažný tanec. Rovnako ako moja dcéra Pavlína s manželom Vláďom Šmicerom a ešte kamarát Ivan Hašek. Nemôžu sa dočkať, až mi budú v publiku fandiť a držať palce.

Vraj zo srandy uvažujete, že Vašu krčmu Kozlovnu premenujete na krčmu u Johna Travoltu, to Vás ten tanec tak očaril?

Travola bol predsa skvelý tanečník, ako sme videli v Pomáde alebo hlavne v Horúčke sobotňajšej noci. Je to taký môj vzor, ešte z čias, keď som tieto filmy s ním sledoval. Kozlovna ale zostane naďalej Kozlovnou. Len až začne StarDance a budú každú sobotu živé prenosy v televízii, personál dostal pokyn, že musí prepnúť zo športových kanálov na tanec a budú ma všetci hostia povinne sledovať na obrazovke.

Nebojíte sa, že budete čeliť prehnanej kritike od divákov, ako to vlani zažil komik Lukáš Pavlásek, keď neustále postupoval na úkor lepších tanečníkov?

Záleží predovšetkým na ľuďoch, či im budeme sympatickí. Každý vie, že nie som žiadny tanečný majster. Polka a slaďáky to bolo to jediné, čo som doteraz vedel. Keď som sa ale naučil nové prvky, tak musím povedať, že by som nechcel vypadnúť hneď v tom prvom kole. Za tú drinu, čo sme si prežili s mojou tanečnou partnerkou Evou, by som chcel dôjsť aspoň do tretieho kola. To by pre nás bola veľká odmena a ocenenie od divákov, že nám priali.

Vy ste známy srandista a veľký zabávač. Budete sa tak prezentovať aj na parkete, alebo naopak zvážniete?

Popravde tá súťaž stráca punc toho, že ide len o tanec. Keď vám to moc ide, tak to neznamená, že to tiež vyhráte. Pozrite sa na minulé ročníky. Napríklad Leoš Mareš aj Ondřej Brzobohatý vypadli nečakane skoro, hoci skvele tancovali. Tá súťaž je aj zábava a hlavne show. Záleží tiež na tom, aký urobíme dojem a či nás budú mať ľudia radi. Som taký tajtrlík a šašo, takže by nám mohli diváci posielať hlasy.

Nebudete potom smutný, keď v súťaži skončíte a zrazu už nebudete tancovať?

Neviete si predstaviť, ako sa teším, až to pre mňa skončí. Som tam najstarší a najtučnejší. Malér je, že vo svojom veku a s tou postavou čo mám, vyzerám dosť smiešne. Robím pri tom navyše také kraviny… Vyzerám asi ako medveď Balú z Knihy džunglí, keď tancujem.

Hovoríte, že ste z toho tanca veľmi unavený a nemáte čas na iné veci. Stíhate ešte vôbec sledovať futbalovú ligu, ktorá nedávno začala?

Popravde musím povedať, že mi to teraz tak trochu uniká. Prídem z tanečného tréningu a som úplne hotový. Bolia ma tak nohy, že si vleziem do vane a pomaly tam zaspávam. Do toho máme malé dievčatko, takže sa mu tiež musím venovať. Ani na obľúbený tenis nechodím, ako to všetko nestíham. Raz som išiel hrať futbal po tréningu a bol som ako drevák. Tanec a futbal to jednoducho nejde dokopy. Keď je ale čas, tak sa v televízii na zápas rád pozriem.

Zájsť sa pozrieť priamo na štadión Vás už tak neláka?

Česká liga je mizerná, šedivá a fádna. Navyše občas vyplávajú na povrch poriadne škandály. Osobne na zápasy naozaj moc nechodím a ako som hovoril, skôr ligu sledujem v televízii. Píšem totiž komentáre o futbale do denníka Šport, tak musím mať prehľad. Je ale pekné, že ľudia tu majú futbal radi a napriek tomu všetkému nepeknému, čo sa okolo toho deje, ho stále sledujú a chodia na zápasy, čo je správne. Futbal je šport číslo jedna na planéte.

Ladislav Vízek (22. 1. 1955, bývalý futbalista)

Ako hráč reprezentoval Československo v rokoch 1977 až 1986. Je držiteľom zlatej olympijskej medaily z Moskvy 1980 a bronzovej medaily z majstrovstiev Európy 1980. Dvakrát ovládol prestížnu anketu Futbalista roka (1983 a 1985). Teraz prevádzkuje vlastný hostinec a ako expert komentuje futbal pre médiá.
 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.
Rozhovor
Foto Profimedia.cz

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC