Rozhovor

10 otázok pre Jiřího Macháčka

MIG 21

Herec a spevák hudobnej skupiny MIG 21.

1. Vychádza vám nový štúdiový ALBUM po desiatich rokoch. Prečo práve teraz?

Po tom, čo sme pred desiatimi rokmi vydali našu tretiu radovku, nám došlo, že máme splnenú zmluvu s vydavateľom, a že už nechceme, aby nám niekto diktoval termíny dokončenia albumu z komerčných dôvodov.

2. Aká bola cesta k ALBUMU?

No my sme chvíľu tiež uvažovali, že už budeme vydávať len samostatné pesničky, že urobíme jednu, natočíme si ju, urobíme k nej napríklad klip a jednoducho ju pustíme do sveta, potom druhú, tretiu a tak ďalej.

3. Ale tieto pesničky budú na Vašom ALBUME tiež?

Áno, tiež. Z tých piesní, ktorým hovoríme piesne z doby nedávno minulej, teda singlov bez albumu, tam budú ešte: Chci ti říct a pesnička Orle.

4. Klip k Venkovanovi ste si vtedy natočili sami?

Áno, počas dvoch dní u Pavla Hrdličku v stodole, animovaný, zobrali sme deťom všetky hračky, hejblátka, vzali staré časopisy, lepidlo a začali sme živelne natáčať to, čo nás práve napadalo.

5. A čo tie piesne, ktoré vznikli v poslednej dobe?

Poslednou dobou teda nazývajme asi tak posledné dva roky. Tam je napríklad Diskobůh, taká pieseň o starom feťákovi, dídžejovi, ktorý už je schopný púšťať hudbu, len keď dostane úder elektrickým prúdom.

6. Čo tam je ďalej?

Napríklad Karafiát, to je tiež podobná téma. O mužovi, ktorý na sklonku staroby ucíti závan túžby po žene a napriek bolestiam chrbta si ešte raz vyrazí s karafiátom v klope na prechádzku po kúpeľnom meste, ale netuší, že tu zúri filmový festival.

7. Ako prebiehal tvorivý proces?

Nám vlastne došlo, že vyšívame takú výšivku na obrus k veľkému jedálenskému stolu. Naskúšali sme napríklad pesničku, hrali sme ju pol roka na koncertoch a potom sme ju zase hrať prestali, vypárali z obrusu farebné nitky a vyšili sme ju znova. Medzitým vznikla iná, tú sme napríklad v obruse nechali tak ako je a tak sme postupne párali a vyšívali.

8. A preto je tá téma vyšívania viditeľná aj na booklete ALBUMU?

Presne tak, preto sa ten album volá ALBUM. V zmysle zbierky, súboru, v zmysle slova zbierať, chceli sme sa vlastne priznať k tej dlhoročnej piplačke, ktorá nám však poskytla veľa zábavy. Booklet je naozaj vyšívaná fotka, sú to stovky stehov.

9. Ako sú rozdelené úlohy v kapele?

Adam je navigátor a zapisovateľ, k tomu však musí hrať aj na basu. Honza, aby si mohol zabubnovať, tak pracuje v kapele ako radič a desiatar, aj keď niekedy zaskakuje za Adama ako zapisovateľ. Pavel je rekvizitár, kulisotvorca a trubkár. Tomáš je gitarista a dievča pre všetko. No a ja som dievča pre všetko, hovorca a vrchný rozdrapenec tejto kapely.

10. Prečo by sme si mali kúpiť nový album?

No, tak asi preto, aby ste si ho mohli vypočuť, ako teda dúfame, že snáď túžite.                       
Rozhovor
Foto TISO PHOTOGRAPHER

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC