Pre deti

Začarovaní: Keď Popoluška ide metrom

Začarovaní
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na Skylink Live TV Sledovať

Klasické rozprávky svoje čaro nestrácajú, zároveň sa ale točia aj ich moderné adaptácie. Niekedy sa to podarí s väčším, inokedy s menším úspechom. Disneyho Začarovaní sú príkladom toho najlepšieho – ono so Susan Sarandon to ani inak nejde.

Hlavne vďaka zberateľskej vášni bratov Grimmovcov sa tradičná ľudová slovesnosť strednej Európy zachovala až do dnešných dní. Veľa rozprávkových motívov pritom pochádza už z antického Grécka, pričom aj vďaka úzkej výmene medzi oboma kultúrami vznikla podobná tradícia tiež v arabskom svete – spomeňte si len na Rozprávky tisíc a jednej noci.
 
Naše princezné a draci sa ale udomácnili aj za oceánom. Vďaka Hollywoodu sa stredoeurópska rozprávka stala jedným z mála kultúrnych motívov, ktoré sú aspoň do určitej miery zdieľané po celom svete – napríklad Popolušku poznajú aj v Číne alebo Indii. Výrazne k tomu prispela Disneyho klasika z dvadsiatych a tridsiatych rokov, napríklad slávna Snehulienka a sedem trpaslíkov z roku 1937.
 
K nášmu kultúrnemu povedomiu samozrejme patria klasické československé rozprávky, ktoré mimochodom frčia aj v zahraničí. Na Vianoce celé Nemecko pozerá na Libušu Šafránkovú a Pavla Trávníčka v Troch orieškoch pre Popolušku, pričom nemecké televízie už vysielali napríklad aj Princeznu ze mlejna alebo Z pekla štěstí.
 

Klasika inak

Mnohým filmárom sa páči tiež predstava adaptovať tradičný námet doposiaľ nevídaným spôsobom. Jednou možnosťou je ozvláštniť a scudziť vtedajšiu dobu, napríklad obsadením hudobných hviezd a psychodelickými kulisami ako v Šialene smutnej princeznej z roku 1968. Alebo vziať vedľajšiu postavu a rozpliesť okolo nej úplne novú verziu známeho príbehu, čím zabodovala minuloročná Vládkyňa zla s uhrančivou Angelinou Jolie v hlavnej úlohe.
 
Točia sa tiež filmy, v ktorých sa rozprávkový svet prelína s tým naším, súčasným. Takpovediac rutinérom je v tomto zmysle spoločnosť Disney, ktorá ich produkovala dlhý rad najmä pre dospievajúcich divákov, napríklad Program na ochranu princezien s tínedžerskými hviezdami Demi Lovato a Selenou Gomez v hlavných úlohách.
 
To hudobná komédia Začarovaní s Amy Adams a Susan Sarandon má širší záber, zaujme totiž staršie deti rovnako, ako pobaví dospelých. Príbeh, ktorý sa odohráva v dnešnom New Yorku, je poctou klasickým rozprávkam a trochu aj ich paródiou. Za rok 2007 získal dve nominácie na Zlatý glóbus a tri nominácie na Oscara.

Začarovaní

Pre deti
Hodnotenie FDB 75.5 %
Foto Disney

Réžia Kevin Lima

Obsadenie Amy Adams, Patrick Dempsey, James Marsden, Timothy Spall, Rachel Covey, Susan Sarandon, Idina Menzel

Dĺžka 108 min.

Disney Channel sobota 28. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC