Pre deti

Wolfblood: Keď sa v človeku prebúdza zviera

Wolfblood
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na Skylink Live TV Sledovať

Hrdinami mnohých filmov a seriálov pre dospievajúcich sú upíri či vlkolaci, teda vydedenci medzi ľuďmi, ktorí prechádzajú určitou premenou. Čo to asi znamená?

V knihách a filmoch hororového žánru sa to upírmi a vlkolakmi len hemží, rovnako ako v počítačových hrách a popkultúre všeobecne. Pritom je zaujímavé, ako sa obraz týchto tvorov v priebehu času mení, od krvilačných kreatúr k citlivým mladíkom s uhrančivými očami, ktorí majú skôr než na ľudské mäso zálusk na srdcia dospievajúcich dievčat. Typicky je to tak v sérii filmov pre teenagerov Twilight alebo britskom seriáli Wolfblood.
Ide pritom o celkom nový trend, ktorý súvisí s tým, ako zábavný priemysel v posledných niekoľkých málo desaťročiach objavuje dospievajúcich ako veľmi lukratívnu cieľovú skupinu. Kým horor pre dospelých speňažíte len na pokladniach kín, predovšetkým mladé dievčatá budú kupovať plagáty, knihy a čokoľvek iné, čo sa k obľúbeným hrdinom viaže. 

Čo sa mi to deje

Premena na zviera je v tomto kontexte samozrejme veľmi silnou a názornou metaforou prebúdzajúcej sa sexuality. V mladom človeku sa dejú veci, ktoré spočiatku nechápe, nieto aby ich bolo možné ovládať. Aj pocit odcudzenia, ktorý citlivejší vlkolak či upír voči ľuďom v týchto filmoch a seriáloch zažíva, je typický pre skorú pubertu. Tradičná viera vo vlkolakov ale má samozrejme úplne iné korene. Na premenu vo vlka verili už naši dávni prapredkovia niekde v stepiach Strednej Ázie, a v rôznych podobách je možné tento fenomén nájsť v kultúrach po celom svete – len tam, kde sa vlci nevyskytujú, ich nahradzujú tigre, hyeny či pumy. Jeho pôvod podľa všetkého leží vo fascinácii predátorom, ktorého sa človek bál aj ho obdivoval.
V Európe bol vlkolak odjakživa považovaný za trest za vraždu, kanibalizmus či zneuctenie pamiatky mŕtvych. A útokmi príšery, ktorá vo dne žije v medzi nimi, si ľudia vysvetľovali mnohé zločiny spáchané človekom, pričom v odľahlých kútoch Starého sveta sa v existenciu vlkolakov verilo ešte začiatkom devätnásteho storočia. Dnes už títo tvorovia na pomedzí dvoch svetov nikoho nestrašia, zato pomáhajú mladým ľuďom vyrovnávať sa s dospievaním, situáciou osudu vlkolaka v istom zmysle podobnou.

Wolfblood

Pre deti
Hodnotenie FDB 87.5 %
Foto Disney

Réžia Andrew Gunn, Declan O'Dwyer, William Sinclair, Roger Simonsz, Stewart Svaasand

Obsadenie Aimee Kelly, Bobby Lockwood, Kedar Williams-Stirling, Louisa Connolly-Burnham , Shorelle Hepkin, Angela Lonsdale, Gabrielle Green

Dĺžka 30 min.

Disney Channel pondelok 26. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC