Pre deti

Vílie dobrodružstvá: Cililing a jej sestry

Vílie dobrodružstvá
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na Skylink Live TV Sledovať

Keď sa povie víla, deti si najčastejšie vybavia postavičku s krídelkami. Európska tradícia však pozná mnoho rôznych podôb týchto nadprirodzených bytostí.

Aj keď je možné víly stretnúť po celej Európe, nikto už presne nezistí, kde sa vlastne vzali. Môžu byť matnou spomienkou na pohanské božstvá, alebo pôvodne čarodejnice, ktoré sa v rozprávaniach neskôr stali nadprirodzenými postavami.  
 

Kde ich stretnete

Na Balkáne žijú víly aj v horách, kde obývajú jaskyne a vedia sa meniť na hady. Východní a južní Slovania poznali tiež vzdušné víly, ktoré ovplyvňujú počasie, predovšetkým prinášajú vietor a búrky. Našou obdobou týchto postáv je Meluzína. V strednej Európe sa však víly vyskytujú najčastejšie pri vode. Rusalky obývajú pramene, potoky a tône, a často sa kamarátia s vodníkmi. Povesti tvrdia, že rusalčie vlasy musia vždy zostať mokré, inak víla zomrie. A keď si víla rozčesáva svoje vlasy príliš divoko, môže tým dokonca spôsobiť povodeň.
 

Víla superstar

Kým ľudové tradície už pozná len málokto, Disneyovské víly sú všadeprítomné po celom svete. Vychádzajú z keltskej či anglosaskej mytológie, majú krídelká a sú malého vzrastu, takže vám môžu pristáť na dlani. Najznámejšia z nich je Cililing, ktorá mala svoj disneyovský debut vo filme Peter Pan z roku 1953. Hovorí sa, že blonďavú vílu kyprých tvarov navrhli kresliari podľa Marylin Monroe.
 
Dnes má Cililing hviezdu na holly-
woodskom chodníku slávy a so štrnástimi centimetrami je najmenšou voskovou figurínou v múzeu Madame Tussauds. Tiež so svojou víliou partiou účinkuje vo vlastnom seriáli, ktorý môžete od polovice apríla sledovať na kanáli Disney.

Vílie dobrodružstvá

Pre deti
Hodnotenie FDB 100 %
Foto Disney
Disney Channel pondelok 13. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC