Pre deti

Tajomstvo Evermooru:

Tajomstvo Evermooru
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na Skylink Live TV Sledovať

Celý rad filmov a seriálov pre väčšie deti obsahuje prvky takmer hororové. Hlavné je, že dobro nakoniec zvíťazí.

Rovnako ako dospelých aj deti fascinuje strašidelno. Je to aj tým, že príbehom s týmto nádychom nechýba dramatickosť, prípadne tvoria ponuré kulisy jedinečnú atmosféru, ako je to v prípade animákov Tima Burtona alebo najnovšieho komediálneho seriálu pre dospievajúcich od spoločnosti Disney. Jeho hlavnou hrdinkou je násťročná Tara, ktorá sa presťahuje s rodinou z Ameriky do tajuplného starého sídla Evermoor na anglickom vidieku, kde bojuje s duchmi i pubertou.
 
Nebezpečné či hrôzostrašné situácie každopádne priťahujú ľudí každého veku. Je to tým, že sú naše mozgy naprogramované tak, aby sme prikladali väčšiu váhu informáciám o hrozbách, hoci fiktívnym, než dobrým správam. O tom, ako hlboko je tento princíp v človeku zakorenený, vedia bulvárni novinári i autori hororov.
 

Iba akože

Pri čítaní knihy alebo sledovaní filmu zažívame situácie, v ktorých ide o život, bez toho aby sme sami boli vystavení nebezpečenstvu. Zakúsime strach a následnú úľavu z toho, že všetko dobre dopadlo. A to všetko z pohodlia domova a s možnosťou zúfalý boj o prežitie kedykoľvek vypnúť alebo si k nemu otvoriť popcorn.
 
Ostatne hrôzostrašné príbehy si ľudia rozprávali už v jaskyni, prežúvajúc opečeného mamuta, a samozrejme ich počúvali aj deti. Ich pointou obyčajne bola výstraha, napríklad že šabľozubého tigra radšej nehladkať. Podobné je to v klasických rozprávkach, ktoré sa tiež často nezaobídu bez pokusov o pojedanie detí, sťatých dračích hláv a podobne.
 
Rovnako ako im nechýba ani súčasným strašidelným príbehom pre deti jasná morálka: sebecké a zlé konanie je potrestané, a odvaha a obetavosť sú kľúčom k odvráteniu nebezpečenstva. Je to tak v knihách a filmoch o mladom čarodejníkovi Harry Potterovi, duchárskej klasike pre deti Casper alebo filmoch o schizofrenických miláčikoch Gremlinoch.
 
Prvá séria seriálu Evermoor, ktorý si svetovú premiéru odbil vlani na jeseň, má zatiaľ len štyri diely. Pre veľký úspech u detí aj rodičov sa však štúdio Disney nedávno rozhodlo, že na jeseň tohto roka natočí ďalších dvadsaťdva dielov. 

Tajomstvo Evermooru

Pre deti
Foto Disney
Disney Channel pondelok 27. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC