Pre deti

Minnie: Ušatá rebelka

Minnie

Keď sa povie Disney, napadne nás ako prvý myšiak Mickey. Jeho lepšia polovička Minnie vedľa neho trochu zapadá, pritom má tiež zaujímavý príbeh.

M innie Mouse v roku 1928 vymysleli Walt Disney a jeho blízky spolupracovník Ub Iwerks. Jej celé meno je mimochodom Minerva Mouse, hoci sa takmer nepoužíva. Zatiaľ čo Mickey je skôr obyčajným chlapíkom, v prípade Minnie boli obaja tvorcovia odvážnejší. Myš s mašľou sa oblieka aj chová ako takzvaná flapper girl, teda moderné dievča dvadsiatych a tridsiatych rokov.
 
Nešlo vtedy len o nejakú módu, ale o skutočnú rebéliu. Ešte na začiatku minulého storočia bola žena považovaná za sotva svojprávne stvorenie, ktorým sa muž na verejnosti zdobí a doma sa nechá obsluhovať. Prvá svetová vojna však otriasla všetkými vtedajšími istotami. Ženy v jej priebehu organizovali život v zázemí a obstarávali vojnovú výrobu. Stali sa nezávislými a sebavedomými, strihali si vlasy nakrátko, obliekali sa pohodlne a tancovali na divokú hudbu z Ameriky.
 
Aj pôvodná Minnie tancovala snáď s každým krokom, čo je úctyhodný výkon vzhľadom na to, že tradične nosí o niekoľko čísel väčšie lodičky. V štyridsiatych rokoch však boli obe myši prepracované, Minnie dostala viditeľne konzervatívnejšie vystupovanie a na hlavu červenú mašľu.
 

Má to s nimi ťažké

Minnie sa prvýkrát objavila v scénke, v ktorej ju Mickey pozve na let svojím novým aeroplánom. Mladá dáma s radosťou prijme, zvrhlý myšiak ju však uprostred letu začne nútiť do bozkávania. Situácia sa vyhrotí natoľko, že je Minnie nakoniec donútená z lietadla vyskočiť padákom.
 
Ani prvé stretnutie legendárneho páru, ktoré bolo ukázané až v druhej spoločnej scéne, neprebehlo úplne idylicky: Minnie pracuje za barom v malej krčme uprostred argentínskej pampy. Zatancuje tango pre gaucha menom Mickey a banditu kocúra Petea, ktorý sa ju pokúsi uniesť.
 
Minnie sa pochopiteľne nikdy nedá a deťom ukazuje sebavedomý a veselý prístup k životu. Prepožičala však aj svoje meno krátkym filmom pre násťročné dievčatá, ktoré v priebehu vysielania Disney Channel predstavujú najnovšie trendy módy pre mladých.

Minnie

Pre deti
Foto Disney Channel
nedeľa 10. 8.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC