Pre deti

Macko Pú: Plyšiak, ktorý nestarne

Macko Pú
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na Skylink Live TV Sledovať

Pú, ktorý práve oslávil deväťdesiate prvé narodeniny, stále zabáva deti po celom svete. Kde sa vlastne zošívaný maco vzal? A čo to má za meno?

Na cestu do detských izbičiek po celom svete sa síce vybral až v Amerike, macko Pú je ale vlastne Angličan. Jeho otec sa volá Alan Alexander Milne a Stoakrový les z Púových dobrodružstiev má predobraz v lesíku v juhoanglickom grófstve Sussex, kde mali Milneovci chatu.
 
V origináli sa Pú volá Winnie the Pooh, pričom prvým menom oslovoval Milneov syn svojho plyšového medveďa. Aj ďalšie postavy a mená z príbehov o Púovi sú odvodené od plyšiakov, s ktorými sa hral malý Christopher Robin – áno, podobnosť s postavou Kryštofíka Robina nie je len náhodná. Milneov syn pritom spomínanú hračku pomenoval podľa medveďa čierneho, ktorého vídaval na rodinných výletoch do londýnskej zoo.
 
Pôvodným pôvodcom Púovho „krstného“ mena je teda poručík kanadskej armády Harry Colebourn, ktorý na výlete do severskej divočiny našiel opustené medvieďa a pomenoval ho podľa svojej domoviny, mesta Winnipeg. Krátko potom narukoval do prvej svetovej vojny a medvedica sa s ním dostala do Anglicka, kde sa stala slávnou ako maskot kasární, kde bol Colebourn pred vylodením vo Francúzsku dislokovaný.
 
A čo teda znamená Pú respektíve Pooh? Podľa prvej knihy jeho príbehov je medvedíkove meno vlastne citoslovce – presnejšie prezývka, ktorú v lese získal vďaka zvuku, ktorý vydáva, keď si z nosa sfúkava spadnutý list alebo muchu. So svojimi krátkymi a nepohyblivými končatinami plyšového zvieraťa naňho totiž nedosiahne.
 

Hviezdou v Amerike

Na to, kedy a kde sa Pú prvýkrát objavil, sa názory líšia. Bolo to už v básničke Teddy Bear v Milneovej detskej knižke, ktorá vyšla v novembri 1924 alebo o rok neskôr, keď sa predstavil pod svojím plným menom v poviedke pre deti? Zlom v Púovej kariére v zábavnom priemysle každopádne prišiel v roku 1930, keď producent Stephen Schlesinger kúpil výlučné práva pre americký a kanadský trh. Zmluva medzi tvorcom Púa a medveďovým „markeťákom“ sa stala jedným z prvých licenčných dojednaní, ako ich poznáme dnes.
 
Po tridsiatich rokoch a Schlesingerovej smrti sa práva dostali do rúk spoločnosti Disney, ktorá do dnešných dní vyprodukovala množstvo animovaných filmov a seriálov o medožrútovi v červenom tričku a jeho priateľoch. Na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov sa Pú udomácnil dokonca v Sovietskom zväze, kde o ňom vznikla dodnes legendárna trilógia filmov a vydali mu známku.
 
Po macovi sú pomenované ulice vo Varšave a Budapešti, teda ulica Kubusia Puchatka respektíve Micimackó utca. V Púovej obľúbenej zábave, teda hádzaní polien do potoka, sa v Anglicku dokonca organizujú každoročné majstrovstvá sveta. To je úctyhodná kariéra na medveďa, ktorý je od čias Milneho zobrazovaný ako prihlúply prosťáčik so závislosťou na mede.
 
Nenechajte si ujsť najznámejšie filmové spracovanie príbehov macka Pú od štúdia Disney.

Macko Pú

Pre deti
Hodnotenie FDB 66.7 %
Foto Disney

Réžia Stephen J. Anderson, Don Hall

Dĺžka 60 min.

Disney Channel nedeľa 5. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC