Pre deti

Lietadlá 2: Dustyho druhá kariéra

Lietadlá 2
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na Skylink Live TV Sledovať

Ako sa úspešný športovec stal záchranárom.

Ako trochu napovedá aj jeho meno, mal by Dusty vlastne krúžiť nad lánmi obilia s bruchom plným postreku. Dal sa ale na súťažné lietanie a vyhral prestížne preteky okolo sveta. To bolo v roku 2013, pričom v druhom pokračovaní divácky úspešného animáku Lietadlá sa Dusty dozvie, že má chronicky poškodený motor a pretekanie musí zavesiť na klinec.
 
Oblečie si preto náter leteckých hasičov a pridá sa do tímu okolo vrtuľníka Blade Rangera, dvojmotorovej Potápky alebo bývalého vojenského dopravného lietadla Cabbieho. To leto dôjde k rozsiahlemu lesnému požiaru, ktorý preverí ich schopnosti a naučí Dustyho, čo to znamená byť skutočným hrdinom.
 

Ako naozaj

Počas štyroch rokov trvajúcej výroby Lietadiel 2 spolupracovali filmári so skutočnými leteckými hasičmi, ktorí bojujú s plameňmi, ktoré každé leto vyčíňajú v lesoch na východe Kalifornie. Akčné scény v animáku sú teda nečakane realistické – ostatne podobne poctivý prístup uplatnili tvorcovia aj v jednotke, kedy si nechali radiť od pilotov lietadiel, ktoré boli predobrazmi jednotlivých hrdinov filmu. A aby horiaci les z vtáčej perspektívy stvárnili čo najvernejšie, neváhali animátori dokonca nad plamene vyslať parašutistov s kamerami.
 
Námet Lietadiel 2 nie je úplne pritiahnutý za vlasy aj preto, že práškovacie lietadlá boli v päťdesiatych rokoch, keď sa v Amerike začínalo hasiť zo vzduchu, skutočne používané k leteckým protipožiarnym zásahom. Dustyho kolegovia zase reprezentujú rôzne druhy lietadiel, ktoré sú k podobným úlohám nasadzované v súčasnosti.
 

Poletíme tretíkrát

Duchovným otcom Lietadiel je John Lasseter, legendárny režisér a scenárista, ktorý veľkou mierou utváral súčasnú podobu počítačovo animovanej tvorby pre deti a rodiny. Získal si meno ako jedna z vedúcich osobností štúdia Pixar, po jeho prevzatí koncernom Disney začal však pracovať aj pre Disneyho trikovú divíziu, ktorá stojí za Lietadlami. Nielen v jeho osobe sú príbehy antropomorfných lietadiel vlastne variantom nemenej úspešných Áut, hoci si tvorcovia dali veľkú prácu, aby sa príbehy oboch sérií čo najmenej podobali. A rovnako ako sa už od vlaňajška pracuje na Autách 3, má o dva roky prísť aj posledný diel trilógie Lietadlá.

Lietadlá 2

Pre deti
Hodnotenie FDB 79.6 %
Foto FilmBox

Réžia Roberts Gannaway

Dĺžka 84 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC