Pre deti

Lego príbeh: Všetko je tu úžasné

Lego príbeh
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Keď si výrobca najslávnejšej stavebnice sveta zaplatí hollywoodsky celovečerný film s originálnym príbehom, znie to, akoby sa svet zbláznil. Ale že sa príbeh malých žltých figúrok zaradí do kategórie najvydarenejších animákov ku South Parku: Peklo na zemi i kultovej Logorame, to čakal málokto.

Hovorí sa tomu obsahový marketing a Lego ho zvláda spoločne s Red Bullom na jednotku s hviezdičkou. Našťastie ide o populárnu stavebnicu a nie o hamburgery z rýchleho občerstvenia či o Coca-Colu. Rodičia sa teda ani nebránia, keď detičky poplakávajú a vyžadujú návštevu filmu s názvom výrobku v názve. Keby sa jednalo o bezduchý marketingový počin, ani by sme sa dnes neobťažovali film recenzovať. Tvorcom sa ale podaril vskutku husársky kúsok, do filmu sa zamilovali detskí diváci, ich rodičia a ako bonus aj kritici. 
 

Cvič, pracuj a konzumuj

Hlavným hrdinom pestrofarebného filmu je obyčajný stavebný robotník Emmet, ktorý žije obyčajný konzumný život ako väčšina obyvateľov jeho časti Legosveta. Miluje rutinu a riadi sa, ostatne ako každý, návodom, ktorý presne určuje, čo má v danej chvíli robiť – radostne vstať, radostne si pozrieť reklamu, zasmiať sa hlúpemu vtipu v nekonečnom televíznom seriáli, radostne si kúpiť predraženú kávu, potom celý deň radostne makať, pri tom všetkom si spievať budovateľskú odrhovačku Všetko je tu úžasné a hlavne NEMYSLIEŤ. Tento dokonale prepracovaný systém, ktorý manipuluje svojimi obyvateľmi, bez toho, aby to ktokoľvek z nich tušil, je ovládaný Lordom Biznisom a jeho policajnými agentmi.
 

Ako Neo v Matrixe

Jedného dňa sa ale Emmetovi prevráti svet hore nohami, keď po práci zazrie na stavbe tajomnú postavu v kapucni, pritom sa zrúti do podzemia, kde sa mu na chrbát pricvakne zvláštna kocka, ktorá však nie je len takou obyčajnou kockou, ale blokátorom, ktorý by mohol zhatiť plány zlého Lorda Biznisa. Emmet nemá o ničom ani tušenie a tak je dokonale zmätený, keď sa po strate vedomia prebudí na policajnej stanici, kde je podrobený tvrdému výsluchu, ktorý – ako napokon mnoho iných scén – používa slávny motív výsluchu z trilógie Matrix. Emmet je za trest odsúdený k roztaveniu. Našťastie ho v poslednej chvíli zachráni tá tajomná postava v kapucni, krásna dievčina Divoška, čiže alterego Trinity. Po divokej naháňačke utekajúca dvojica zmizne pred zmeravenými policajtmi za múr do iného sveta (westernového Lega), kde sa Emmet od múdreho starca Vitruvia dozvie o starobylej veštbe – práve on, Emmet, je vyvolený. Jedine on môže zachrániť svet pred zločineckými plánmi Lorda Biznisa, ktorý chce lepidlom Kraglom zafixovať všetky kocky v ich súčasnej pozícii a premeniť tak nekonečne premenlivý svet na statický obraz a naplniť tak svoj sen o ideálnom, esteticky dokonalom svete bez chaosu a znervózňujúcej tvorivosti.
 
Náš žltý stavebný robotník je ale príliš hlúpy na to, aby pochopil rozmer hry, ani zďaleka netuší, čo by si mal vo vzniknutej situácii počať a tak sa dostáva do stále sa zrýchľujúceho sledu problémov a katastrof. Inšpirácia Matrixom je tu opäť úplne zrejmá a je zdrojom zábavných scén.
 

Superhrdinovia na čele s hlupáčikom

Emmet sa logikou deja musí spojiť s ďalšími hrdinami v ostatných Lego svetoch, aby spoločne zabránili Lordovi Biznisovi v jeho diabolskom pláne. A tak sa ocitá vo víre zbesilých naháňačiek za volantmi, riadidlami a kormidlami všetkých možných Legomobilov, Legolietadiel, Legopovozov aj jediného vlastného vynálezu – dvojitého poschodového gauča po boku Lego Batmana. Ostatne ten je vo filme nositeľom drsného humoru, ktorý mieri aj na dospelých divákov. Ostatne vo filme stretneme celý rad ďalších filmových hrdinov, od Gandalfa, cez Ninja korytnačky, Robina Hooda a hviezdy NBA z roku 2002 a mnoho ďalších.
 
Film z pera autorov animáku Oblačno, miestami fašírky či hraného 21 Jump Street ťaží z „nadupaného scenára“, ktorým by neprepadla ani ihla a fantastického tempa. V závere zistíme, že celý príbeh je vlastne výplodom fantázie malého chlapca, ktorý sa rád hrá v pivnici s oteckovým Lego mestom. Bohužiaľ, otecko (Will Ferrell) synovi prísne zakazuje, aby jeho Lego svet akokoľvek prestavoval a menil. Keď synček nepočúva, rozhodne sa k radikálnemu kroku. Prinesie si do pivnice sekundové lepidlo Krazy Glue čiže Kragl a mieni všetky kocky prilepiť, aby navždy zakonzervovali jeho svet. Jedinou zbraňou malého chlapca aj Emmeta zostáva viečko od lepidla a viera v moc fantázie. Lego predsa má byť stavebnicou, ktorú môžete kedykoľvek zbúrať a prestavať do niečoho úplne nového, kocky sú akousi paletou, ktorou môžete vymaľovať a vystavať tie najpodivuhodnejšie fantázie, aké vás práve napadnú. A to je tiež hlavná myšlienka filmu, ktorý vyzýva zostať v ríši tvorivosti, pretože za jej hranicami začína územie rutiny, hlúposti a skostnatenosti, nech už si budete opakovať, že Všetko je tu úžasné do aleluja.
 
Až bude Váš potomok pri ďalšej návšteve hračkárstva opäť drankať o niektorú zo stavebníc Lega, budete už vedieť, prečo. Alebo sa na to rozpamätáte?

Lego príbeh

Pre deti
Hodnotenie FDB 77.4 %
Foto HBO

Réžia Phil Lord, Chris Miller

Dĺžka 101 min.

HBO nedeľa 5. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC