Pre deti

darca

Darca
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na Skylink Live TV Sledovať

Po poslednej zničujúcej globálnej vojne si ľudstvo muselo položiť otázku: Čo je príčinou opakujúcich sa konfliktov? Odpoveď: nerovnosť medzi ľuďmi a emócie. Stačí ich odstrániť a na Zemi zavládne raj. Raj, ktorý však nemá ďaleko k peklu.

Všetko pritom na prvý pohľad vyzerá ideálne – ocitáme sa v dokonale usporiadanej obci, v ktorej každý a bez výhrad prijíma svoje miesto, nikto nikomu nič nezávidí, všetci sa správajú ako premianti nedeľnej školy, spôsobne odpovedajú na otázky robotických dozorcov čistoty a poriadku, všetci sa vyznačujú trvalou optimistickou náladou v medziach pravidiel a všetkým to príde prirodzené. Aby nebolo pochýb, že sme na najlepšom možnom mieste zo všetkých svetov, je obec permanentne zaliata slnkom, ktoré veselo prebleskuje všadeprítomnou zeleňou a ožaruje parkové cesty, po ktorých sa zdravá mládež zdravo preháňa na bicykloch, prípadne sa zodpovedne pripravuje na svoje budúce povolanie.
Potiaľto by sa zdalo, že sa odveký sen ľudstva o ideálnom usporiadaní spoločnosti konečne podarilo naplniť, keby... Keby sme postupne nezistili, že ono idylické bezčasie bez konfliktov a agresie funguje len preto, že sú ľudia vyrovnaní do laty pomocou chemických drog a zbavení tak emócií, ambícií, zloby, závisti, ale aj zvedavosti, túžob, lásky a akejkoľvek individuality. Spoločnosť tak pripomína v lepšom prípade včelí úľ, v horšom prípade, koncentračný tábor s veselým náterom, pod ktorého povrchom, ako skoro zistíme, sa odohrávajú hrôzy o to strašnejšie, že si ich vykonávatelia ani neuvedomujú, čo robia. Na všetko dohliada rada starších riadená prísnou Meryl Streep. 
Aj úľ však potrebuje mať svoju pamäť, spomienku, ako to bolo kedysi, než sa ľudia dobrovoľne premenili na biologické stroje. Túto pamäť predstavuje Jeff Bridges, ktorý žije na okraji spoločnosti v starobylom dome obklopený knihami a zaťažený poznaním. Všetko, čo vie, musí teraz odovzdať svojmu nástupcovi, ktorý bol radou starostlivo vybraný ako jeho pokračovateľ. Lenže veci sa zadrhnú, akonáhle mladý a citlivý Jonas prestane tajne užívať tlmiace medikamenty. Nielen že sa v ňom postupne prebúdzajú emócie a zamiluje sa, ale predovšetkým s rastúcim poznaním pochopí obmedzenosť aj brutalitu spoločnosti, v ktorej žije. Všetko smeruje neodvratne k vzbure proti systému. Ako to dopadne? Dozviete sa vo filme Darca, ktorý bol natočený podľa rovnomennej knihy Lois Lowryovej, ktorá za román získala v roku 1994 Cenu Johna Newberyho, a ktorej sa celosvetovo predalo viac než 10 miliónov výtlačkov.

darca

Pre deti
Hodnotenie FDB 67,7 %
Foto HBO

Réžia Phillip Noyce

Scénár David Hare

Obsadenie Jeff Bridges, Meryl Streep, Brenton Thwaites, Alexander Skarsgård, Katie Holmes

Dĺžka 93 min.

HBO2 nedeľa 9. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC