Hudba a lifestyle

Von za hudbou

Koncert Coldplay
Skylink Live TV

Sledujte na Stingray iConcerts HD na Skylink Live TV Sledovať

Niekedy to človek jednoducho chce zažiť na vlastnej koži. Aj u nás sa v lete konajú hudobné festivaly všetkých žánrov, prečo sa ale nevydať za hranice?

Na televíznych obrazovkách možno sledovať aktuálne klipy aj koncertné vystúpenia najväčších hviezd, festivalovú atmosféru ale televízia predsa len nesprostredkuje bezo zvyšku. Vzhľadom na to, že sa cez leto stále a všade niečo deje, spájajú mnohí cestovanie s návštevou hudobného festivalu či, ak chcete, festival s cestovaním. Sezóna sa pomaly chýli ku koncu, tak sa poďme obzrieť za najzaujímavejšími akciami po celej Európe – možno sa inšpirujete pre budúce leto.

S Gaudího architektonickými kreáciami, dobrým jedlom a krásnymi plážami patrí Barcelona sama o sebe k turisticky najvďačnejším európskym mestám. Počas prvého júnového víkendu sa katalánska metropola navyše rozoznie tým najlepším z kvalitného popu, elektroniky aj nezávislej hudby. Tento rok na Primavera Sound vystupovali napríklad Radiohead, PJ Harvey alebo Suede. Do rovnakej, teda najvyššej festivalovej ligy patrí aj Glastonbury, ktorý sa koná uprostred malebného západoanglického vidieka. V roku 1970 založený päťdňový festival dodnes žije z odkazu hippíkov a atmosférou sa podobá českému Trutnov Oper Air Festivalu.

Medzi najväčšie európske hudobné akcie roky patrí aj festival v dánskom Roskilde, kam koncom júna dorazia tri tisícky umelcov z celého sveta. A spravidla o týždeň skôr sa na samotnej hrane kontinentu koná Secret Solstice, z reťaze odtrhnutá islandská oslava letného slnovratu. V lúčoch polnočného slnka sa pretancujete k ránu, kedy si oddýchnete v geotermálnych kúpeľoch postavených na tamojších gejzíroch. V polovici augusta stoja za návštevu aj Helsinki, kde sa koná festival Flow. Tento rok v areáli opustenej továrne vystúpili okrem iných Iggy Pop, Massive Attack alebo The Kills. Cez deň si návštevníci Flow môžu dopriať plno najdivokejších bio a vegánskych pochúťok a nad ránom dať fínsku saunu.

Fanúšikovia elektronickej hudby mávajú koncom augusta stretnutie na akcii Mysteryland neďaleko Amsterdamu a kto miluje jazz, mal by radšej už teraz začať šetriť na dvojtýždňový festival vo švajčiarskom Montreux s výhľadom na Ženevské jazero. Medzinárodný ohlas si získal aj Sziget, ktorý sa koná na ostrove uprostred Budapešti, a predovšetkým Exit v srbskom Novom Sade. Ten v roku 2000 založila partia študentov ako protivládny protest, a napriek dokonalej produkcii a tohtoročnej takmer dvesto tisícovej návštevnosti si festival uchoval jedinečnú atmosféru. Či už teda niekam budúce leto vyrazíte, alebo nie, záznamy živých vystúpení najväčších hviezd môžete v televízii sledovať po celý rok.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Koncerty na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
Stingray iConcerts HD štvrtok 1. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC