Hudba a lifestyle

VMA: Cesta od zombíkov k erotike a nahote

Beyoncé

Už tridsiaty raz tento rok na konci augusta hudobná stanica MTV udelila svoje vlastné ceny nazvané VMA.

K ozmonaut v skafandri držiaci v ruke namiesto americkej štandardy logo slávnej televíznej stanice uzrel svetlo sveta v roku 1984 a prestížnu kategóriu videoklip roka vtedy získala kapela The Cars, v ktorej hral aj muzikant českého pôvodu Rick Ocasek. MTV započala novú éru popmusic, kedy sa pre muzikantov stala vizuálna stránka videoklipov ďalšou možnou pridanou umeleckou hodnotou. Z obyčajných sprievodných záberov sa videoklipy pomaly prerodili do podoby krátkometrážnych filmov, ktoré natáčajú aj tí najrenomovanejší režiséri sveta. 
 

Zlatá éra videoklipov 

V 80. a 90. rokoch minulého storočia bola americká MTV absolútnym fenoménom, pohlcujúcim všetku popkultúru tých rokov. Prvou a dlho jedinou výhradne hudobnou stanicou. Celá generácia namiesto front na lístky na koncerty vysedávala po večeroch pri televíznych obrazovkách, kde mohla vidieť a počuť hviezdy, o ktorých živých vystúpeniach si dovtedy mohla nechať len ticho snívať. 
 
Všetci tancovali a bavili sa s publikom prostredníctvom televízie a klipov, z ktorých mnohé vošli rovno do hudobných dejín, boli vzormi a ikonami pre svojich nasledovníkov. Nová kultúra so sebou okrem nových fanúšikov ale priniesla aj vlnu kritiky. Podľa nej populárna hudba stratila vďaka MTV autentickosť a publikum z koncertných sál vyhnala aj preto, že televízia stvorila naživo nepočúvateľných hudobníkov. Diať sa tak malo predovšetkým v 90. rokoch.
 

Vplyv na hviezdy

Ale je fakt, že MTV kult osobnosti v prípade niektorých muzikantov zdôraznila a v prípade niektorých sa vskutku ukázalo, že televíznu slávu neunesú. Kontroverzie ceny VMA sprevádzajú od počiatkov, čo akoby potvrdzoval v posledných rokoch fakt, že v nej opäť víťazia až príliš okato provokatívni umelci. Napríklad Lady Gaga alebo tento rok nominovaná Miley Cyrus, ktorej sexuálne veľmi explicitné video aj živé vystúpenia sú vlastne ďaleko za hranicou bežného diváckeho vkusu. 
 

Škandalózna Miley

Miley Cyrus miestami tiež až príliš napodobňuje Madonnu, pritom jej akosi unikol fakt, že miesto na tróne kráľovnej popmusic (a teda aj MTV) nezostalo prázdne – stanica už dopredu oznámila, že špeciálnu cenu Michaela Jacksona za prínos muzike si tento rok odnesie z ceremoniálu Beyoncé, ktorá má zároveň 
aj najviac nominácií. 
 
Tohtoročné nominácie potvrdili opäť fakt, že rock na MTV vytláča v posledných rokoch hudba s nádychom pôvodnej černošskej muziky ako je soul, r‘n‘b a hip hop, čím vlastne kopíruje celosvetový trend. 

VMA

Hudba a lifestyle
Foto MTV
nedeľa 31. 8.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC