Hudba a lifestyle

Tvorca melódií, ktoré zmenili filmový svet

John Williams

Je skoro neuveriteľné, že za toľkými kultovými a ikonickými melódiami, ktoré poznajú dokonale generácie divákov, stojí len jeden muž. Meno skladateľa Johna Williamsa vám možno toľko nepovie, ale je takmer isté, že to, čo zložil, si občas pohmkávate v sprche.

Williams je totiž jednoznačne najúspešnejším filmovým skladateľom všetkých čias a dosť možno aj tým najplodnejším. Za svoj život získal celkovo 50-krát nomináciu na Oscara, z toho päťkrát si sošku odniesol. Ťažko by sme našli človeka, ktorý nepočul ústredné melódie zo sérií Star Wars, Indiana Jones alebo Harry Potter. A za to všetko môže tento osemdesiatpäťročný šedovlasý pán z New Yorku.

Hudbu má Williams v génoch. Jeho otec bol jazzový hudobník, a John sa tak odmalička hudbe venoval. Študoval najprv pod súkromným vedením talianskeho skladateľa Maria Castelnuovo-Tedesca na kalifornskej univerzite a následne študoval hru na piano na slávnej newyorskej umeleckej škole Julliard. Počas štúdií sa Williams živil po kluboch ako jazzový pianista a tiež spolupracoval so skladateľom Henrym Mancinim. Jeho prvou filmovou hudbou bola kompozícia k béčkovému filmu Daddy-O, avšak stačila na to, aby si ho všimli hollywoodski producenti a ponuky sa začali hrnúť. V roku 1967 prišla prvá nominácia na Oscara a v roku 1974 sa Williams zoznámil s režisérom Stevenom Spielbergom, čo obom mužom v podstate zmenilo život. John zložil hudbu k Spielbergovmu filmu Čeľuste, ktorého soundtrack je dnes ikonický a bez neho by bol film len polovičný. Obaja páni sa preto rozhodli spolupracovať na ďalších projektoch a Spielberg odporučil Williamsa svojmu kamarátovi Georgeovi Lucasovi, keď nakrúcal sériu Hviezdne vojny. A dobre urobil. Téma postavy Darth Vadera, tzv. Imperial March, a nielen to, je všetkými fanúšikmi kultovej série milovaná už štyridsať rokov a Williamsove motívy sa v nezmenenej podobe objavujú aj v nových epizódach Hviezdnych vojen točených počas posledných rokov. Svoj nezameniteľný rukopis vtlačil skladateľ aj ďalšej sérii, na ktorej spolupracoval so Spielbergom – dobrodružstvá Indiana Jonesa. Nesmieme zabudnúť ani na deväťdesiatkový kult Jurský park, taktiež od Spielberga, a sériu Sám doma režiséra Chrisa Columbusa. Ten zase Williamsa doviedol k adaptácii série o Harrym Potterovi, ktorého prvý diel režíroval. Potterovskú hlavnú melodickú linku si tak dnes pamätá každé malé dieťa.

John Williams sa mal podieľať na kompozícii hudby aj k poslednému Spielbergovmu filmu – Most špiónov. Počas natáčania ho však postihli zdravotné problémy a na jeho miesto musel nastúpiť jeho mladší kolega Thomas Newman. Aj keby sa snáď stalo, že John Williams už nebude môcť zložiť ďalšiu filmovú hudbu, jeho odkaz je taký obrovský, že z neho budú čerpať ešte ďalšie generácie skladateľov. A práve hudbu k filmu Harry Potter a kameň mudrcov si môžete už onedlho vypočuť v podaní českého symfonického orchestra v O2 aréne. Ten zahrá naživo k filmu, ktorý sa bude premietať na veľkom plátne. Toto jedinečné prepojenie hudobného zážitku a vizuálneho média by ste si rozhodne nemali nechať ujsť.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Hudba Johna Williamsa na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
nedeľa 1. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC