Hudba a lifestyle

Talent, ktorého stratu oplakávajú dodnes

Talent, ktorého stratu oplakávajú dodnes

20. februára by Kurt Cobain, frontman už neexistujúcej kapely Nirvana, oslávil päťdesiatku. Spevák a gitarista sa ale bohužiaľ nedožil ani tridsiatky, svoj život predčasne ukončil samovraždou a aj vďaka tomuto odchodu zo sveta sa nezmazateľne zapísal do hudobnej histórie.

V šetci poznajú detaily Cobainovej smrti, ale málokto pozná detaily z jeho života. Od jeho úmrtia uplynie 5. apríla 23 rokov. Aj tí, ktorí v tom čase ešte nevedeli hovoriť, veľmi dobre vedia, že zakladateľ Nirvany si vzal život tým najdrsnejším spôsobom – prestrelil si hlavu brokovnicou. Mal 27 rokov a vstúpil tak do imaginárneho klubu 27, teda po bok iných hviezd, ktoré zomreli v rovnakom veku. Tu sú tí najznámejší z nich: Amy Winehouse, Jimi Hendrix, Janis Joplin a Jim Morrison.

Kurt bol hyperaktívne dieťa, a kvôli tejto diagnóze bral Ritalin, preto bol v detstve veľmi chudý. Mal tiež diagnostikovanú bipolárnu afektívnu poruchu, čiže maniodepresívnu psychózu, čo neskôr viedlo k jeho alkoholizmu a ťažkej závislosti od drog. Veľmi ho v deviatich rokoch poznamenal rozvod rodičov, kvôli ktorému upadol do ťažkých depresií a následne bol nútený sa neustále sťahovať medzi svojimi novými rodinami. Vďaka strýkovi začal počúvať kapely ako Black Sabbath alebo Led Zeppelin a začal premýšľať o založení vlastnej kapely. To urobil v roku 1985, volala sa Fecal Matter a nijako sa nepreslávila. V roku 1987 ale Kurt založil Nirvanu a s ňou o dva roky neskôr vydal ich prvý album Bleach. Ten sa bohužiaľ tiež nijako nepresadil, presne naopak to ale bolo o dva roky neskôr s albumom Nevermind. Kurt Cobain bol autorom drvivej väčšiny songov na albume, ktorý navyše vyšiel s dnes už ikonickým obalom, na ktorom je fotka nahého bábätka, ktoré pod vodou loví bankovku. Na albume boli hity ako Lithium, Come As You Are, Smells Like Teen Spirit, posledný menovaný je jedným z najväčších hitov všetkých čias. Kurt Cobain s Nirvanou mali najväčší podiel na preslávení štýlu grunge – to znamenalo vtedy označenie alternatívneho rocku vychádzajúceho z hard rocku a punku. Tento štýl vznikol v polovici osemdesiatych rokov vo Washingtone a s názvom grunge prvýkrát prišiel Mark Arm z kapely Mudhoney. Z grunge sa stal kult a z Cobaina idol. Jeho rozstrapatené blond vlasy, flanelová košeľa a tenisky Converse boli jeho poznávacou značkou, napodobňovali ho milióny teenagerov. On sám sa pritom kvôli svojim psychickým problémom so slávou ani peniazmi nevedel vyrovnať – depresie riešil pitím a braním heroínu. V roku 1992 sa oženil s Courtney Love z kapely Hole a o pol roka neskôr sa im narodila dcéra Frances Bean.

Svoj krátky život ukončil Kurt Cobain v roku 1994. Polícia vtedy bez väčšieho vyšetrovania skonštatovala, že sa spevák zabil, jeho fanúšikovia však o tejto verzii pochybujú a špekulujú o tom, že Kurta zabila Courtney, pretože sa s ňou chcel rozviesť. V jeho krvi sa našla obrovská dávka heroínu a zanechal po sebe aj list na rozlúčku.

Skladby Kurta Cobaina a Nirvany môžete počuť na MTV Rocks

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC