Hudba a lifestyle

Rebel s príčinou

Serge Gainsboroug

Miley Cyrus vystrkuje jazyk a Justin Bieber šoféruje zhulený? Provokácie dnešných hvezdičiek sú na smiech v porovnaní so životom francúzskej legendy.

Keď sa povie Gainsbourg, väčšine ľudí sa v hlave rozoznie pieseň Je t‘aime… moi non plus z roku 1969. Francúzsky búrlivák ju cez noc napísal pre Brigitte Bardot po tom, čo sa pred ňou znemožnil na rande. Prvú verziu tejto hymny lásky natočili spoločne, pričom oné vzdychy vraj neboli predstierané. Bardot však bola vydatá a z obavy zo škandálu nakoniec zaradila spiatočku, takže Gainsbourg pieseň nahral s o takmer dvadsať rokov mladšou Jane Birkin.

Pieseň sa vo Francúzsku smela hrať až po desiatej večer a v siedmich krajinách bola zakázaná úplne. Gainsbourg však kontroverzie vyhľadával, napríklad keď so svojou dvanásťročnou dcérou Charlotte nahral singel Lemon Incest alebo keď pre teenagerskú hviezdičku France Gall napísal pesničku o dievčati, ktoré najradšej líže lízatko. Mladučká speváčka zrejme netušila, o čom v skutočnosti spieva, a následný škandál jej skoro zničil kariéru.

Láska, najmä tá fyzická, je bezpochyby hlavným námetom Gainsbourgových piesní. Jeho texty však nie sú prvoplánovo vulgárne, ale plné vynaliezavých hračiek so slovami a dvojzmyslami. A elegancia nechýba ani jeho provokáciám mimo nahrávacie štúdio. Napríklad keď si v priamom televíznom prenose zapálil cigaretu päťsto frankovou bankovkou alebo keď raz skoro umrel na infarkt, pretože sa nechcel nechať odviesť sanitkou. Trval na tom, že musí byť počas prevozu zabalený do svojej obľúbenej kašmírovej deky. tiež si kúpil rolls royce len preto, aby do neho chodil fajčiť.

Gainsbourg mal tiež povesť sukničkára, k čomu však potreboval neustále piť. Gainsbourg bol totiž vlastne veľmi nesmelý človek, ktorý sám seba opisoval ako „ušatú držku s karfiolom.“ Celý život ho navyše prenasledovali zážitky z vojny, ktorú židovský chlapec prežil len vďaka tomu, že si rodina obstarala falošné papiere a utiekla z Paríža. Istý čas sa museli dokonca ukrývať v lese. Svoje besy dokázal aspoň čiastočne pretaviť v umeleckú inšpiráciu, terapia alkoholom ich však skôr zosilňovala. Nezriadené pitie jedného z najväčších umelcov uplynulého storočia nakoniec aj zabilo.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Serge Gainsboroug na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
piatok 1. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC