Hudba a lifestyle

Pozitívna a povznášajúca smršť

Pozitívna a povznášajúca smršť

Podarilo sa im to, o čom sníva každá kapela. Dali sa dokopy, vydali pár singlov a stali sa superhviezdami. A treba povedať, že si to naozaj zaslúžia.

Imagine Dragons vznikli úplne organicky. V roku 2008 spevák Dan Reynolds spoznal bubeníka Andrewa Tolmana, keď spolu chodili do rovnakej školy. Andrew k nahrávaniu vokálov prizval svoju ženu Brittany a postupne sa k nim pridali Ben McKee a Daniel Wayne Sermon a po tom, čo si získali publikum vo svojom rodnom meste Provo v štáte Utah, presídlili do Los Angeles, aby získali svetovú slávu. Takto to znie celkom zábavne, lenže Imagine Dragons sa to na rozdiel od stoviek iných kapiel naozaj podarilo.

Zostaňme teraz chvíľu pri ich názve – hoci sa môže zdať, že súslovím Imagine Dragons chce kapela fanúšikom oznámiť niečo súvisiace s fantáziou alebo napríklad s nadprirodzenom, faktom je, že názov kapely je anagram. To znamená, že slová vznikli prešmyčkou úplne iných slov, ktoré majú pre členov Imagine Dragons význam. Ktoré slová to sú, však členovia kapely nikdy neprezradili.

A teraz späť do roku 2011 – Imagine Dragons v Los Angeles nahrávajú svoje prvé EP, čiže Extended Play, a čakajú na podpis nahrávacej zmluvy. To sa im plní hneď vzápätí, podpisujú ju s vydavateľstvom Interscope Records a na prvej platni spolupracujú s producentom Alexom Da Kidom. Vydali prvý singel It's time, ktorý zabodoval v hitparádach a stal sa dokonca platinovým. To ale nebola tá pieseň, ktorá Imagine Dragons definitívne preslávila celosvetovo. Už vtedy im však hudobní kritici predpovedali veľkú budúcnosť, ktorá sa potvrdila druhým singlom Radioactive, z ktorého sa stal megahit. Bodoval vo všetkých hitparádach po celom svete a hudobní fanúšikovia vzali Imagine Dragons za svojich. Hudobný magazín Billboard o nich napísal, že sú najžiarivejšími novými hviezdami roku 2012 a Imagine Dragons zrazu boli úplne všade. Vystupovali naživo vo všetkých dôležitých amerických televíznych reláciách, chcela ich mať každá Late Night Show. Ich prvý singel sa objavil v niekoľkých filmových traileroch a ten druhý zase v teaseri na novú hru Assassin's Creed. Nastal tak ideálny čas rozbehnúť sa na prvé turné, precestovali USA, Kanadu a navštívili aj niekoľko štátov v Európe.

Na konci roku 2012 vydali ďalšiu EP a absolvovali ďalšiu sériu koncertov. Tie boli tak rýchlo vypredané, že kapela narýchlo pridávala ešte ďalších 13, následne sa v rozhovore zverili, že im kapela Muse ponúkla, aby jej robili predskokanov, oni to však museli z časových dôvodov odmietnuť. Imagine Dragons hrali aj v Českej republike, prvýkrát v roku 2013 v klube Sasazu, druhýkrát v roku 2016 v O2 aréne. Svoju tretiu návštevu chystajú onedlho – sú headlinermi najväčšieho českého hudobného festivalu Colours of Ostrava.

V roku 2015 vydali album s názvom Smoke + Mirrors a len potvrdili svoju schopnosť skladať majestátne, podľa kritikov pozitívne a povznášajúce hity. Založili tiež nadáciu, ktorá pomáha ľuďom, ktorí ochoreli na rakovinu. Ich názov síce s rozprávkami nemá nič spoločné, ale ich príbeh tak trochu rozprávkový je, nemyslíte?

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC