Hudba a lifestyle

Papričky stále štípu

Red Hot Chili Peppers
Skylink Live TV

Sledujte na MTV 00s na Skylink Live TV Sledovať

Red Hot Chili Peppers prichádzajú s novým albumom, ktorý prvýkrát po dvadsiatich piatich rokoch nevyrábal legendárny Rick Rubin. Je to nový začiatok? Ak áno, tak čoho?

V polovici mája sa nielen fanúšikom funk-rockovej legendy z Los Angeles zatajil dych, keď frontmana Red Hot Chili Peppers Anthonyho Kiedisa odviezla sanitka do nemocnice. Päťdesiattriročný spevák sa aspoň v predchádzajúcich rokoch drogám práve nevyhýbal, nakoniec sa však ukázalo, že prekonal len akútny žalúdočný zápal. O mesiac neskôr tak mohli redhoti predstaviť svoj jedenásty album The Getaway a vyraziť na promo turné.

Ostatne Kiedis nie je žiadna troska, spolu s basákom prezývaným Flea (blcha) dodnes po svete nechodí inak než s odhaleným hrudníkom. A väčšina o tridsať rokov mladších mužov im čo sa formy týka môže len závidieť. Bez trička poskakujú aj v klipe k singlu Dark Necessities, ktorý znie typicky „redhoťácky“, a predsa inak. A nie je to len tým, že nový album je druhým v poradí, ktorý formácia nahrala s gitaristom Joshom Klinghofferom.

Nejde totiž o žiadnu maličkosť: Klinghoffer pred siedmimi rokmi nahradil gitarového mága Johna Fruscianteho, ktorý po dvadsať rokov – aj keď s päťročnou prestávkou v deväťdesiatych rokoch spôsobenou jeho závislosťou na heroíne – formoval nezameniteľný zvuk kapely. Už počas nakrúcania dvojalbumu Stadium Arcadium (2006) sa Frusciante viac venoval svojmu sólovému projektu a o deväť rokov mladší Klinghoffer ho zastupoval. I‘m With You (2011) nahrával už ako plnohodnotný člen kapely, nápadne sa ale na doske držal v úzadí.

Na novom albume už je gitara počuť oveľa viac a Klinghoffer sa nebojí znieť inak než jeho blízky priateľ Frusciante. Podľa všetkého je súčasná zostava veľmi dobre zohraná a harmónia vládne aj v medziľudskej rovine. Prvýkrát sa redhoti v štúdiu nezišli s ucelenými predstavami, ale jednoducho začali naslepo jammovat. Vzniklo z toho celkom trinásť pesničiek, ktoré však nenahrávali spoločne, ale každú zvukovú stopu zvlášť. Tu a tam budeme počuť aj nečakaný sample alebo niekoľkosekundový výlet do úplne iného žánru.

Prvýkrát od Blood Sugar Sex Magik (1991) album nevyrábal Rick Rubin, ktorý zásadnou mierou určoval zvuk, ktorým redhoti dobyli svet. Teraz je to tridsaťosemročný Brian Burton alias Danger Mouse, ktorý sa svojho času preslávil albumom, na ktorom nasamploval hudbu Beatles a rap newyorského klasika Jay-Z. Spolupracoval napríklad s Adele alebo produkoval album Demon Days projektu Gorillaz. Na novom albume je čerstvý vietor cítiť, rovnako ako do vyzretých textov pretavený rozchod Anthonyho Kiedisa. Red Hot Chili Peppers skrátka stále majú čo povedať, respektíve zahrať.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Red Hot Chili Peppers na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
MTV 00s piatok 1. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC