Hudba a lifestyle

Nesmrteľní otcovia Rocku

Mick Jagger

Možno sa na svete nájde niekto, kto nikdy nepočul o kapele Rolling Stones, ale ich najväčšiu pecku Satisfaction určite pozná. Rockoví dinosaury sú proste nesmrteľní a čo viac, po jedenástich rokoch vydávajú nový album.

Je ťažké napísať o Rolling Stones niečo, čo ešte napísané nebolo. O kapele, ktorá funguje od roku 1962 a po celý čas svojej existencie sa drží v povedomí fanúšikov, vyšlo dokonca aj niekoľko kníh. „Stouni“ sú žijúcou legendou a napriek tomu nestagnujú a neťažia len zo svojej slávy, ale sú stále hudobne aktívni. Ich diskografia je impozantná: pozostáva z 29 štúdiových albumov, 10 živých, 30 kompilačných a zo 107 singlov.

Jadro kapely od jej vzniku až dodnes tvorí spevák Mick Jagger a gitarista Keith Richards. Na začiatku kariéry bol za frontmana „Stounov“ považovaný gitarista Brian Jones, ako sa ale kapela stávala populárnejšou, jeho úloha sa zmenšovala a do popredia sa dostával excentrický Jagger. Do inventára členov okrem vyššie menovaných patrí tiež bubeník Charlie Watts. V kapele hrá od roku 1963 a prišiel práve vo chvíli, keď partička mala pred vydaním svojho najväčšieho hitu – (I Can't Get No) Satisfaction, ktorý vyšiel v roku 1965.

Rolling Stones pôvodne vznikli ako protipól Beatles – mali byť opakom uhladeného prejavu štvorice z Liverpoolu, a to nielen vizuálne, ale tiež hudobne. „Stouni“ boli tí neposlušní chlapci, o ktorých vychádzali novinové titulky ako „Chceli by ste, aby si vaša dcéra vzala niekoho z Rolling Stones?“ A Jagger s Richardsom svojím správaním mimo pódium túto povesť výdatne podporovali. Dodnes v rozhovoroch často opakujú, že vlastne moc nechápu, ako mohli prežiť také množstvo skonzumovaných drog a alkoholu. Počas šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov boli jednotliví členovia kapely opakovane zatýkaní kvôli výtržnostiam a držaniu drog. Richards bol odsúdený na tri mesiace väzenia, Jagger dokonca na rok. Obaja ale boli prepustení hneď nasledujúci deň, zrejme aj kvôli slávnemu článku Timesov s titulkom: „Kto chce naťahovať motýľa na škripec?“ Tento incident zďaleka nebol posledný a v osemdesiatych rokoch sa Keith Richards definitívne rozhodol skončiť s heroínom a to mu pravdepodobne zachránilo život. Morálnymi autoritami a vzormi pre mládež neboli Rolling Stones proste nikdy a ani o to nestáli, robili však všetko pre to, aby po sebe zanechali dosť zásadný hudobný odkaz.

Napriek všetkým nezhodám, zmenám zloženia a škandálom sa kapela opäť ocitla na vrchole v deväťdesiatych rokoch. „Stouni“ boli už v pokročilejšom veku, mali status legiend a schádzali sa okrem iného aj s českým prezidentom Václavom Havlom, Mick Jagger vydával svoje sólové albumy, kapela absolvovala turné trvajúce dlhšie než rok a všetci šťastne prežili aj prelom tisícročia.

Jagger má dnes 73 rokov, pred menom môže používať titul Sir, ktorý mu udelila britská kráľovná, nedávno sa mu narodilo ôsme dieťa a Rolling Stones vydali nový album Blue & Lonesome. Nejde síce o nové songy, sú to „stounie covery“ bluesových legiend, ale kritici sú nadšení. Muzikanti, ktorí sa stali symbolom rokenrolu, majú aj po päťdesiatich rokoch existencie čo povedať. Vzhľadom na to, ako naplno si užívali život, možno ich prežitie považovať za naozajstný zázrak.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Rolling Stones na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
nedeľa 1. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC